Šta je novo?

Problem sa WD 6400aaks i P45/ICH10R (P5Q-E)

vlawyer

Slavan
Učlanjen(a)
08.01.2006
Poena
319
E pošto sam izolovao problem da ga i objasnim:

Počelo je kada sam iz WD-ovog Data Lifeguard Tools 11.2 for Windows formatirao particije neuspešno - program izbacio grešku, particije postoje ali nisu dostupne. Ovo je se deslilo pri prvom ubacivanju harda u mašinu i nisam obratio pažnju na probleme koje sam posle video:

Kada je WD vezan na neki od SATA portova prvi problem je odmah kod detekcije u BIOS-u - i po minut treba ploči da ga detektuje.

Kada ga detektuje sve je OK - Windows ga vidi, po SMART-u sve OK, ali ja ne uspevam da ga formatiram, brišem particije ili na bili koji način "zavrtim" disk.

Prvo sam mislio da je do kabla (nije, stavio novi), pa do BIOS-a ploče (nije - najnoviji stavljen) i taman kada sam svirao da hard ne valja reko da ga vežem na Marvell-ov SATA kontroler koji postoji(srećom) na ploči i sve lepo proradi - nema grešaka na hardu: izvrteo sve moguće testove, formatirao, itd... :trust:

Da li neko ima ideju zašto se ne vole WD 6400aaks i P45/ICH10R i kako da rešim ovo ?

PS imam vezan samsung HDD iz potpisa na ICH10R SATA i 2xDVD-RW na Marvell-ov ATA kontroler

Ja imam 3 takva harda na toj ploci i nemam nikakvih problema.

U kom modu ti radi HDD? Achi ili ide?

IDE,
ma evo pustio sam neku varijantu low level formata iz WD utility-ja za slučaj da mi je onaj prvi format nešto zahebao pa kad on završi idem clear CMOS, baterija napolje pa samo hard da povežem i vidim dal´ će to da poništi crnu magiju (nemam drugo objašnjenje).

Definitivno noje do kombinacije ploča-hard.....

Ne znam do čega je ali (posle višesatnog maltretiranja) ponovo nisam uspeo da formatiram HDD sa novim BIOS-om ploče kada je vezan na ICH10R, a drugi hard iskopčan (iako ga je brzo prepoznao) - ni iz Windows-a (zdravog na drugom hardu) ni iz setup-a W7 a bogami i bootabilni norton partition magic mi je izbacivao grešku.

Smorio sam se ko budala pa je situacija sledeća:

Wd je vezan na Marvell-ov SATA i prošao je sve moguće i nemoguće testove, instaliran je svež W7 na njega koji trenutno sređujem, formirane 3 particije i iskopirano 300gb podataka na njega, a ubaciću i XP na treću particiju. (Samsung je vezan na ICH10R i radi OK)

Kad ponovo skupim živce vezaću ga na ICH10R bez i jednog drugog uređaja da vidim šta se dešava.

Možda ga malerišu ovi ATA rezači (neznam - lupam, al´ izludeh).

A da taj hard probaš kod nekog drugog u mašini? Znaš ono, odeš do drugara na kafu i za to vreme ga baciš kod njega u mašinu i probno formatiraš i instaliraš neki Win....

A da taj hard probaš kod nekog drugog u mašini? Znaš ono, odeš do drugara na kafu i za to vreme ga baciš kod njega u mašinu i probno formatiraš i instaliraš neki Win....

:D Nisi me skontao, pa kod mene na istoj ploči radi ko sat (imam 6+2 sata porta) al´ na drugom kontroleru (mada lupio sam da je Marvell - u stvari je Silicon Image (valjda?))

slika:thumb_DSC08314.jpg

Nisam ni znao šta će mi (zamalo da ne probam) - kad ono da vidiš ... :d

Problem je toliko bizaran da mi dođe da se snimim i okačim na Youtube da budem siguran da nisam poludeo :S:

Na istoj ploci imam problem sa WD3200AAKS.
Inace hard na P5Q Deluxe radi super.
Pokusacu da povezem hard na narandzasti port1 pa javljam.

Poslednja izmena:
Znam, znam - na taj sam i mislio.
Za jedan hard gornji narandzasti port jer ne moze na donji koji sluzi za kombinaciju dva harda.
U svakom slucaju hvala. Javljam rezultate veceras.

Da potvrdim da WD3200AAKS-00B3A0 koji nije hteo da radi na ICH10R (SATA1-6) radi na SLI5723 (SATA_E1 ili port0).
Setovanje u BIOSu je: Drive Xpert Control - Update To Normal mode

Ujedno sam probao Drive Xpert Control na AUTO i hard radi i na donjem narandzastom portu.

Poslednja izmena:
Da potvrdim da WD3200AAKS-00B3A0 koji nije hteo da radi na ICH10R (SATA1-6) radi na SLI5723 (SATA_E1 ili port0).
Setovanje u BIOSu je: Drive Xpert Control - Update To Normal mode

Ujedno sam probao Drive Xpert Control na AUTO i hard radi i na donjem narandzastom portu.

Hvala ti, sad makar znam da nije do moje mašine.

Oba diska imaju iste 320gb ploče - tako da je verovatno neko neslaganje ploče i harda, a sa druge strane stoske gore reče da ima 3 ovakava i da sve radi ko sat.

Da li neko ima ideju šta da probamo makar ?

Imam istu plochu i WD6400AAKS i radi normalno na ICH10R. Disk je setovan u IDE mode.

:wave:

Imam istu plochu i WD6400AAKS i radi normalno na ICH10R. Disk je setovan u IDE mode.

:wave:

I kod mene - što i jeste crnjak u celoj priči.

Nego reci mi molim te koji Bios ti je na ploči i šta još imaš vezano od SATA i PATA uređaja ?

Ili da preformulišem pitanje: da li ti je konfiguracija iz "moja mašina" ?

Poslednja izmena:
BIOS je zadnji, od sata uredjaja imam Seagate 320 GB i LG SATA rezach. Na PATA nemam nakacheno nishta.
Da konfiguracija je iz "Moja Mashina".

BIOS je zadnji, od sata uredjaja imam Seagate 320 GB i LG SATA rezach. Na PATA nemam nakacheno nishta.
Da konfiguracija je iz "Moja Mashina".

Mož´ da bude da me zaglupljuju ovi PATA rezači koje imam.

Čim dođem kući probam.

Od optike imam samo Samsung SATA rezac tako da kod mene nije problem u PATA.
Popodne cu ispitati da li radi sa novim WD3200AAKS-00L6A0 pa javljam.

Ver BIOS-a stvarno nemem pojma, onaj koji je stigao uz ploču.

Na kontroleru WD640, Samsung 640 i Pioneer 216

Nazad
Vrh Dno