Šta je novo?

Problem sa vodenim hladjenjem

artur

Čuven
Učlanjen(a)
20.07.2003
Poena
630
Imam vodeno hladjenje Thermaltake BigWater SE, s vremena na vreme se pojavi vazduh u sistemu i hladjenje prestane, tako da se komjuter sam ugasi. Koristim njihovu tecnost za koju kazu da je normalno da malo isparava, ja dolivam s vremena na vreme. Mene bune sledece stvari, u sitemu mi se skuplja belicasta skrama za koju ne znam da li treba da postoji i kako da je ocistim. Zatim, posto imam Big Tower kuciste pumpa mi se nalazi na dnu kucista, radijator na vrhu a rezervoar i CPU blok otprilike na istom nivou da li to moze da bude problem. Inace resenje za taj vazduh je to, da nekoliko puta ugasim i upalim kompjuter i sistem ponovo proradi. Napominjem da pumpa radi sve vreme bez obzira da li voda prolazi kroz nju ili ne. Ako neko ima ideju sta je neka mi pomogne, da mozda ubacim unutra kombinaciju vode i antifriza.

ne bih ti savetovao antifriz nikako - moze da ti izgrize cevi.
pokusaj da "izliftiras" pumpu tj da ne zaostane vazduha u pumpi jer onda ne radi kako treba
isto tako ako mislis da je velika visinska razlika na koju se tecnost dize,prebaci pumpu vislje
proveri u uputstvu kako se sve pravilno sklapa i montira ( odrzava) , mada pretpostavljam da si to vec uradio

E imadoh ja jedno takvo dok nije procurilo i napravilo havariju! Imao sam ga oko 2 godine sa orginal tekučinom i nije bilo nikakvih problema ni vazduha u sistemu! Izgleda da si napravio početničku grešku pri sastavljanju vodenog i to da ono u šta se sipa tečnost mora biti iznad svih drugih dijelova vodenog hlađenja ( pumpe, bloka, i radijatora) i još nešto najbolje je nakon što počne isparavat orginal tečnost nasut antikorozivnu zaštitu i destilovanu vodu ( iz iskustva )

ako ti se pojavljuje vazduh znaci da ga odnegde uvuce, najverovatnije na nekom spoju koji nije dobar, ispipaj prstima lagono sve spojeve i vidi da li ima neki koji je vlazan. Mozes inace komotno da koristis destilovanu i antifriz. Odnos mozes 10:1 u korist vode, mozes i manje, a mozes i vise, neces nikakvu stetu napraviti. Samo bih rekoa da je bezbednije da ima manje antifriza u slucaju da sistem procuri. Destilovana voda nije dovoljan provodnik da napravi kurslus, ako i procuri (meni se to desilo 4 puta), rasklopis sve, operes i dobro i temeljno osusis, pazis samo da ne istopis nesto fenom i tako dalje, vodis racuna o tome da se voda zavlaci u najsitnije rupice tako da treba sve JAKO temeljno osusiti i ima da radi sve posle toga :D

Nazad
Vrh Dno