Šta je novo?

Problem sa visokom temperaturom procesora

vidjecemo

Cenjen
Učlanjen(a)
03.05.2010
Poena
151
Pozdrav svima,

Treba mi sto hitnija pomoc. Danas sa promjenio svoj cpu intel E6750 za intel e8500. Defaultna temp na e6750 mi je bila 32 stepena-idle, a pri overkloku od 3.5Ghz 37-38 stepeni.
Cim sam postavio e8500 bez dodatne termalne paste temperatura je bila 57-58 stepeni u Bios-u. Nakon toga sam pokusao sve, sa skidanjem procesora i ciscenja stare paste, nakon toga sam stavio novu pastu, ramazao je po cijelom CPU i vratio sve to. Temperatura se u prvom momentu smanjila, bila je 37 stepeni, ali ubrzo nakon toga je opet dostigla 50 stepeni, a sve ovo na default kloku (3.17Ghz). Pri kloku na 3.6Ghz temp. mi je 55-57 stepeni u idle. Pokusao sam i sa vadjenjem baterije na ploci-bez rezultata. Molim pomoc u resavanju ovog problema.

P.S.

Pasta koju sam koristio-ne znam koliko je stara i koji joj je kvalitet, proizvodjac "Faner".
Ako moze pomoci imam plocu Asus P5KC.

Pozdrav svima,

Treba mi sto hitnija pomoc. Danas sa promjenio svoj cpu intel E6750 za intel e8500. Defaultna temp na e6750 mi je bila 32 stepena-idle, a pri overkloku od 3.5Ghz 37-38 stepeni.
Cim sam postavio e8500 bez dodatne termalne paste temperatura je bila 57-58 stepeni u Bios-u. Nakon toga sam pokusao sve, sa skidanjem procesora i ciscenja stare paste, nakon toga sam stavio novu pastu, ramazao je po cijelom CPU i vratio sve to. Temperatura se u prvom momentu smanjila, bila je 37 stepeni, ali ubrzo nakon toga je opet dostigla 50 stepeni, a sve ovo na default kloku (3.17Ghz). Pri kloku na 3.6Ghz temp. mi je 55-57 stepeni u idle. Pokusao sam i sa vadjenjem baterije na ploci-bez rezultata. Molim pomoc u resavanju ovog problema.

P.S.

Pasta koju sam koristio-ne znam koliko je stara i koji joj je kvalitet, proizvodjac "Faner".
Ako koristis box kuler proveri dal su push pinovi dobro upali u rupice.U idleu na 3,16 GHz treba da imas oko 40-42 stepeni sa boxom.:wave:

Ako koristis box kuler proveri dal su push pinovi dobro upali u rupice.U idleu na 3,16 GHz treba da imas oko 40-42 stepeni sa boxom.:wave:

Koristim box kuler i temperatura mi je 42-43 u IDLE, ali cim ga klokujem blago na 3.6Ghz bez dizanja napona onda ode na 56-57 stepeni i mislim da to nije normalno.

To je vec malo mnogo!
Proveri dal su push pinovi od kulera dobro nalegli u rupice.
Sa cime meris temp?
Vidi kako je kod mene na 4,2 GHz 1,32V sa TRUE ( nelapovan).
Untitled-1.jpg
:wave:

Meni uopste nece da radi na 4,2 GHz pri voltazi koju si pomenu a nece ni na 1.35V. Na 4.1 oce ali je temp ogromna-oko 60C u IDLE. Ne znam sta da radim.

A da tebe ne sputava RAM pri Oc?

To je vec malo mnogo!
Proveri dal su push pinovi od kulera dobro nalegli u rupice.
Sa cime meris temp?
Vidi kako je kod mene na 4,2 GHz 1,32V sa TRUE ( nelapovan).
Pogledajte prilog 60749
:wave:

Nije mi jasno kako je tebi klok 4.2 kad vidimo da prikazuje i jedan i drugi program 2.6ghz priblizno ? Ili citanje ne valja ili sto se desava ?

Evo kako je kod mene na 4.0 i voltazom od 1.312 v (u BIOS-u moram rucno setovati na 1.37v da bi je u realnom taktu biosa(hardware monitoru) imao 1.312 i u programima koji vrse monitoring.Za temperature isto vazi, u BIOSU je u IDLU za 10C vise nego ova koju vidite u programima tipa Real temp,core temp,everest....Sto mi je jako cudno i sto me jako plasi jer trebalo bi da sa istih dioda ocitavaju i BIOS i oni !?

Pogledajte temperature u IDLU(za 10c kako rekoh su sad vece u citanju BIOS-a) a ove maximalne (70c) koje vidite su pri przenju Orthosa.

Komentar i kolika je bezbjednost i smije li ovo ici 24/7 s obzirom da se ovaj CPU i uzima zbog dobrih klok mogucnosti a na 4Ghz ga drze svi koji su ga zbog kloka uzeli o vecim da ne pricamo sa box kulerom.

5212010110813pm.jpg

Citanje je dobro i programi dobro prikazuju frekvencije.
Kod mene taj takozvani EIST nije iskljucen.Tako da procesor sam obara svoj takt kada nista ne radi a to se da videti na slici.
443 je FSB kod mene.
Mnozilac za E8500 moze biti od 6 pa do 9,5 .
443 x 6 = 2658 ( kada proc ne radi nista obara svoj takt odnosno smanjuje mnozilac i time imam i manju frekvenciju.)
Kada procesor nesto radi ( nesto zahtevnije ) onda povecava svoj mnozilac na 9,5 tako da
443x9,5=4209 MHz
Kod tebe izgleda da je iskljucen taj EIST tako da nemas taj "stedljivi" mod tako da ti procesor non stop radi na Frekvenciji FSB x 9,5 sto je u konkretnom tvom slucaju blizu 4 GHz.
Temperaturama veruj sto ti pise u biosu. To je najmerodavnije. Ovi programi neki put hoce da tripuju.

Neznam oce li da tripuju,ali svi izbacuju te parametre a ocigledno da nikome nisu ti podaci isti sa onima u BIOSu ! Volio bih da vidim sliku temp u idlu iz BIOS-a i ove sa nekog od programa da su iste.

Neznam oce li da tripuju,ali svi izbacuju te parametre a ocigledno da nikome nisu ti podaci isti sa onima u BIOSu ! Volio bih da vidim sliku temp u idlu iz BIOS-a i ove sa nekog od programa da su iste.

Nikada nisu iste. Ovi programi prikazuju temp po jezgrima a bios ne. On prikazuje samo CPU temp>IMGP2554.JPG

meni u bios ovako oc cpu pokazuje 32c,dok u bilo kom programu 10c vise...
nb i sb temb su iste i u programu i u bios-u

box kuler nije namenjen overkloku,i ja se ne bih igrao sa njim
pljuni pare za neki bolji kuler i miran si...

taj isti box mi je prijavljivao u programu 50c u idlu bez overkloka,pa ti vidi koliko to vredi

meni na starom kompu, na intel celeronu d 3.06ghz temp idle oko 50c a zna da se popne i do 80c, a rpm kulera ide do 2700 max, dok je pre islo i do 4500rpm, preko kog programa moze to da se poveca, ako moze uopste da se poveca?

meni na starom kompu, na intel celeronu d 3.06ghz temp idle oko 50c a zna da se popne i do 80c, a rpm kulera ide do 2700 max, dok je pre islo i do 4500rpm, preko kog programa moze to da se poveca, ako moze uopste da se poveca?

speedfan

a kako da uradim to? ja sam stavio ono speed01 na 100% i nista se ne desava..

Pozdrav svima,

P.S.

nemoj razmazivat pastu po procu nego samo na sredinu malo pospi ..intelovi proc su konkavni i ako nisu lapovani nece ti prijene fino

..i sto ne kupi neki C2Q tj ako nisi taj nasao bagatela?

..imas u win win kod autobuske ocz vendeta 2 za 30 eura ..odlicno ce ti zavrsi posao

Poslednja izmena:
Ko ce mi reci sta je tu sta?
Ovo su odvratne idle temperature u nekom budj-kucistu, sa stock coolerom.
Nista nije oc-ovano.
me5e4988di7h23u8xg23.jpg

Sta je u SpeedFan-u "Temp1"?
Pretpostavljam da je u CPUID-u TMPIN0, TMPIN1 i TMPIN2 chipset.. Ili?
Ukratko, sta je tu procesor, a sta chipset?
Hvala. :)

P.S. Ovo pitam, jer od juce imam problem sa iznenadnim zapucavanjem kompa. Samo se sve zamrzne i neophodno je restart dugme. Nista drugo ne pomaze. Ako mi ide neki film ili muzika, pocne da lupuje (kao kad cd player ne moze da procita audio disk)...
Sta se desava? Pustio sam furmark i za par minuta mi je blokirao komp. Onda sam uzeo sobni ventilator i okrenuo ka ploci. Tako je radio 15-20 minuta bez problema, sa jedva nesto vecim temperaturama nego sa slike (a ove temp sa slike su bez tog sobnog ventilatora). Cim sam ugasio ventilator, blokirao je (dobro, ne bas odmah, nego za minut-dva).
Desava se da posle blokiranja i restarta, kad mi se digne (OS), radi minut-dva i opet se retarduje.
Ne mogu da budem siguran u cemu je problem. Pretpostavljam da je do nekih temperatura, ali mozda i nije. Da menjam pastu na procesoru? Da reklamiram? :S
Da li je neko imao slicno iskustvo?
Konfiguracija je ona iz potpisa.

Poslednja izmena:
U hw monitoru TMPIN1 bi trebalo da bude cpu, TMPIN2 chipset, a TMPIN0 nemam pojma :). Probaj da spustis napon za cpu u biosu, mnogo je visok a nije oc-ovan. Mislim da treba da bude oko 1,35v, ili uostalom nadji najnizi napon na kome je procesor stabilan na def brzini. Ako ni to ne pomogne onda skini cooler pa ga ponovo montiraj, mozda nije dobro nalegao na proc.

Da nije slucajno do biosa?
P35 podrzava te procesore ,ali ne u potpunosti sa prvim verzijama biosa.Jedna od abnormalnosti je i pogresno ocitavanje temperature procesora...
pozz

E, ovako:
Posle gomile testova, odlucio sam da reinstaliram OS. Za sad (3 sata), nemam problema...
Ne mogu da verujem da je tako nesto mogao da mi uradi sistem star mozda mesec dana.
Ma, u stvari, mogu.. :)
Za svaki slucaj, ostavicu memtest preko noci. Ujutro cu da testiram hdd.
Proc i graf (integrisana) su ok, posto izdrze prime95 i furmark..
Mada, mogao bih i njih da ostavim jednu noc.. Aaa.. :)

Nazad
Vrh Dno