Šta je novo?

Problem sa VHS u MPEG1/2

PileStrasni

Slavan
Učlanjen(a)
14.12.2004
Poena
320
Posedujem Celeron 1,7 sa 512MB Ram, HD Seagate Baracuda 80GB 7200, maticna Asus P4PE-X, Grafika GeForce4 MX with AGP8x 64MB i Pinnacle Studio PCTV.
Kada sa analogne kamere Sony Hi8 prebacam materijal preko Pinnacle kartice ( u bilo kom formatu) sve ide bez problema.
Medjutim kada sa VHS rekordera zelim da prebacim snimke to je nemoguce. Gledanje snimaka je bez problema, ali cim ukljucim
snimanje (MPEG1 352x288, 1,15 Kb/s) slika pocne da ide usporeno i prikazano vreme je usporeno (interval od 1 sekunde traje po 3-4 sekunde-realnog vremena). Kada to isto pustim na Play, zvuk je normalan a video je ubrzan. Pri pokusaju da snimim u MPEG2 formatu (nizeg kvaliteta) javljaju se zelene linije i jos veci zaostaci.
Probao sam i sa drugim rekorderima i sa njima se javljaju slicni problemi.Da li je moguce da video napon rekordera ne odgovara TV kartici ili sta vec?

Vlada-Brus

Napon videorekordera nema nikakve veze sa TV karticom i nije tu problem. Ja bash nemam neko vece iskustvo sa doticnom video karticom ali mislim da ima bt878 konverter sto je sasvim dovoljno da ti lepo radi capturing sa CyberLinkom PowerVCR-om. Ako je moja Kworld kartica od pre 3 godine radila na duroncu od 700MHZ dobro zasto ne bi i tvoja Pinacle????
Mozda nisi dobro povezao videorekorder sa kompom odnosno karticom. Koristi skart ako ga imas na videorekorferu sa tri rupe. Crvena i bela su za zvuk a zuta za sliku. Ako imas cincheve pozadi onda je problem jos manji jer i boje su takodje iste.
Sad neznam da li ti je video stereo ili mono. Ako je mono spoj crvenu i belu u jednu i ustekaj u zvucnu line in. Zuti cinch ukljici u TV karticu i u PowerVCR-u pogledaj da li ti prijavljuje bt878 covereter. Mozda je greska kod instalacije drajvera TV kartice.
E sada lupam napamet jer mnogo si napisao teksta ali nista konkretno o instalaciji i kako si prikljucio VCR na TV karticu.
Ajd malo detaljnije opisi slucaj da mogu da ti dam precizniji savet. A mozda ti je i ovo dovoljno. Negde si omanuo bash tu gde pishem. Posledice slike i reprodukcije su sirok pojam i zavise od mnogih faktora!!!
Pozdrav.

Hvala na odgovoru, kao prvo. Kao drugo kao sto sam napisao problem sa snimanjem imam samo sa VHS rekorderom. Njega prikljucujem onako kako si i napisao ( sa scarta u karticu na compositni ulaz). Snimam u PCTV Vision koji dolazi uz karticu. Primetio sam da VHS kasete koje sam ja snimao direktno sa kamere, tj. sa njih snima skoro bez problema, dok kod kaseta koje su kopirane sa nekih kopija javljaju se ove linije i da ne zaboravim pri snimanju sa TV tjunera sve ide bez problema. Znaci samo VHS kasete mi prave problem. Sto se povezivanja tice tu SIGURNO nije problem (imam ne skromno znanje o elektronici) i dok gledam sta dolazi na ulaz sve je OK a cim se ukljuci REC eto nevolja. Hvala, Vlada

Pa Vlado jedino stho moze biti problem je u niskom nivou signala koji dolazi sa VCR!!! Takve probleme sam video na drugim kompjuterima. Cim se pokrene snimanje pojavljuju se linije a negde zna cak i boja da se izgubi. Probaj sa nekim drugim VCR-om. Ja imam LG HI-FI stereo sa 6 video glava i nema problema. Star je godinu ipo i placen 150e. samo da bih skinuo svoje TV emisije sa VHS traka.
Neznam, ako je VCR starije generacije moguce je da od njega imas problema i izvini na pisanju jer javljaju se klinci koji ama bash nista neznaju ali su im usta puna procitanih tekstova sa sajta a prakticno znanje nula.
Pozdrav!!!

Jedna preporuka: povezivati VCR i komp isključivo preko chincheva, jer daju bolju sliku i samim tim se bolje grebuje. Ovo je 100% najbolji način da ionako jadnu sliku sa VCR-a ne upropastiš dodatno lošim povezivanjem videa sa ulazom PCTV kartice.

VIOLINISTA pa ovde se i govori da se VCR poveze sa cincevima na komp. One boje koje navodim valjda su od cinceva gde su crvena i bela za levi i desni kanal zvuka ako je VCR stereo i zuti za signal slike.
Ako VCR ima skart to neznaci da i kartica ima skart prikljucak, vec da postoje zenski prikljuci na skartu u onliku chinceva za doticnu operaciju!!!
Zasto jadna slika sa VCR-a. A kakvu to sliku gledas sa TV-a. I kakvi to mogu biti video zapisi sa VHS traka nego onakvi kakve mozes dobiti da bi sacuvao neku uspomenu ili bitan dogadjaj.
Preko noci ste se digitalizovali pa sad sa gnusanjem gledas na analogni snimljeni materijal. Moj sin snima na Sony kameri sa SVHS trakom za TV. Kada mi donese neki materijal na traci da ga preko VCR-a digitalizujem slika je sasvim OK. Cak odlicna.
Ma daj preterujete sa tim razlikama. Stoji da je digitalni signal kvalitetniji ali bash toliko chisto preterivanje.
Mozda jednog dana kad ti umesto analognih ociju i usiju ugrade digitalne onda mozes dati takvu konstataciju. Ovde se prosto pljuju pojacala koja mogu reprodukovati 16.000 HZ a ja sam merio svoj slusni opseg koji iznosi oko 14.500 a moj drugar jedva cuje i 14.000. Interesantno je u eksperimentu bilo to da je njegova trudna zena cula celih 17.000HZ. Nakon trudnoce opala je slusna karakteristika na 15.000HZ. Bolje je da pojacalo u svom frekventnom opsegu ima linearnost odnosno izdefinisanost celog slusnog opsega. To vazi i za sliku. Sta su to prirodne boje??? Relativno!!!
Uh nekada se napalim bez veze pa samo mogu reci izvini violinista a i PileStrasni na ovolikom pisanju.
Pzdrav!!!

Violinista, imas li kakvu preporuku za kupovinu graficke kartice sa video IN/OUT, a da nije neka astronomska cena, ako je to uopste neko bolje resenje od ove Pinnacle kartice koju imam? Pozdrav!
P.S. Ne smeta meni sta sve pises jer se potpuno slazem sa tobom a sto vise iskustva saberem to cu bolji zakljucak da napravim.

Pardon, napravio sam gresku, pitanje se odnosi za Astrologa

Posao ce ti dobro zavrsiti i jeftine ATI 9200(9250) based VIVO kartice. Za cca. 60 EUR imas Club3D, Sapphire... Nista vise neces dobiti sa nekom skupljom varijantom.

Najverovatnije je problem loš snimak na VHS-u

Mihailo mozes li mi preciznije reci koji model da pazarim posto sam video da ima vise modela sa slicnim imenom? Hvala.

Andjelkoyu je u jednom od ovakvih thread-ova preneo svoje iskustvo da je za loše snimke sa VHS-a najbolje grebovati u MPEG2 - jednostavno, ovo je empirijski potvrđeno, jer grebovanje u AVI daje lošije rezultate. Čudno ali istinito.

violinista je napisao(la):
Andjelkoyu je u jednom od ovakvih thread-ova preneo svoje iskustvo da je za loše snimke sa VHS-a najbolje grebovati u MPEG2 - jednostavno, ovo je empirijski potvrđeno, jer grebovanje u AVI daje lošije rezultate. Čudno ali istinito.

Slazem se.
Koristim WinDVR i grebujem lose VHS u punoj PAL rezoluciji (720x576, 25fps, 7200 kbs+224kbs za stereo zvuk mpeg layer II, 48kHz) bez ikakvih problema.
Za ovu situaciju je dovoljno bilo sta sto ima video ulaz. Ja koristim asus tvfm 7135.

Evo upravo sam grebovao sa WinDVR i slika je super (MPEG2 720x576 5Mbit/s) jedino je sada problem desinhronizacija gde zvuk kasni vise od 4000ms. Nadam se da cu naci resenje za ovo, jer ovu VHS kasetu nisam mogao ni da "pomirisem" sa PCTV Vision

I ja sam imao problema sa desinhronizacijom sve dok nisam nasao dobar drajver za tv kartu + defragmentacija+gasenje nortonovih procesa. Pravo rjesenje je poseban hdd za capture i ostalu obradu videa.

A u nedostatku posebnog HDD-a za grebovanje, dobro će doći i izdvojena (prazna) particija na koju će se grebovati, takođe dosta znači.

Nazad
Vrh Dno