Šta je novo?

Problem sa USB-om u XP-u

Maler_BG

Slavan
Učlanjen(a)
06.12.2006
Poena
304
Muka je u tome sto kada na bilo koji USB port na racunaru prikacim bilo neki Flash disk,fotoaparat ili drugi uredjaj sistem prepozna uredno sve uredjaje ali kada pokusam preko Explorera da pristupim podacima sistem prijavljuje da je flash disk prazan kao i fotoaparat...Jos cudnije je sto ni stampac prijavljuje gresku prilikom stampanja nekog fajla iako je pre nekoliko dana radilo sve ok.Problemi su poceli kada sam na flashu pronasao neke trojance i od tada niti moze da se stampa niti otvori neki disk preko usb-a.

Formatizuj medij.

Nije problem u mediju,na drugom racunaru citam podatke sa tog flasha bez problema.Sumnjam da je neki problem sa drajverima na USB habu.Jer kada ubacim flash sistem mi savetuje da ubacim flash na brzi 2.0 port,iako su svi isti 2.0! A drugo stampac je do skoro radio bez problema sada kada treba da odstampa fajl on prijavljuje gresku!

Koju ploču imaš?

Ne znam da li to koja je ploca ima nekog uticaja na pojavu problema,jer dok se nisu pojavili trojanci! Reinstalacija XP-a bi najverovatnije resila problem,ali ima samo jedna particija pa me mrzi da backup na CD-ove.Mora da moze ovako nesto da se odradi,bez reinstalacije...Inace ploca je neka ASROCK integrusa sa cini mi se nekim nforce cipsetom i Semronom...

Probaj da ponovo instaliras drajvere za maticnu plocu. Ako ti prijavljuje da radi kao USB 1.1, onda su se sigurno pogubili drajveri za plocu.
Imas i besplatne alate za dosta vrsta virusa, kao sto su Avast virus cleaner ili McAfee stinger, pa skeniraj diskove sa njima.
Ako bas nista ne pomogne, ne gine ti reinstalacija.

Poslednja izmena:
Nigde ne prijavljuje da je u upotrebi usb 1.1,sve lepo prepozna u device manager-u ali ne mogu da otvorim nijedan flash drajv.Inace ocistio sam trojance sa svih drajvova pomocu Nod32 ali nisam uspeo same flasheve njima ne mogu da pristupim. Da li bi samo reinstalacija iz Windowsa preko ove postojece,znaci da samo izvrsim upgrade,resila problem? Mada sam probao to da uradim ali prilikom upgrade opcije nece da mi prihvati serijske brojeve koji inace rade bez problema.

Gore sam mislio sam na reinstalaciju XP-a,ne drajvera za plocu.Probacu to sa drajverima za plocu,nemam drugu ideju sta bi moglo da bude!

Poslednja izmena od urednika:
vidi u biosu dal ti je ukljucena opcija za usb da podrzava i v1.1 i v2.0 mozda je u tome problem ....

Nisam proveravao ali u BIOS niko nije ulazio, a ranije je sve radilo kako treba

Na kraju sam i formatirao disk, reinstalirao sistem i opet se desava isto, problem nije resen. Koji god uredjaj da prikljucim na USB on ga lepo prepozna ali nece da mu pristupi tj. kada recimo prikljucim flash memoriju on je prepozna ali nece da joj pristupi tj. ne mogu da otvorim Removable drive i ispise na ekranu poruku tipa IO device error ili slicno. Isto tako je i sa stampacem, prepozna ga ali kada zadam da otstampa nesto on prijavi neku gresku i slicno sa ostalim uredjima. Cini mi se da je crkao sam USB bus ili sta vec kontrolise komunikaciju izmedju USB uredjaja i procesora.Inace ploca je neka integrisana AsROCK sa ATI cipsetom.
Da li bi mozda resio problem kupovina posebne nove USB PCI kartice pa da preko nje prikljucujem pomenute USB periferale.Ili mora da se kupi nova ploca!

Je l ima neko ideju kako da resim problem? Da li bi kupovina USB kartice (ako uopste ima da se kupi kod nas) resila problem ili imate bolji predlog?

Nazad
Vrh Dno