Šta je novo?

Problem sa USB-om! Plz help

akiCA

Slavan
Učlanjen(a)
05.08.2007
Poena
304
Pozdrav svim forumasima :)!!!

Imam sledeci problem sa USB-om:
Kada u neki od usb portova prikljucim Kingston Data Traveler USB flash drive - 1GB ili scanner desi se to da ceo sistem zamrzne dok kad na iste USB portove prikljucim SonyEricsson k750i prepoznje iz prve. Problem sam prvo probao da resim reinstalacijom sistema i instalacijom svezeg XP-a + SP2. Nakon instalacije pomenuti flash drive sam ubacio i sistem ga je prepoznao medjutim nakon sledeceg prikljucivanja desava se isti problem. Onda sam u PCI slot stavio karticu sa USB portovima medjutim ni nakon toga situacija se nije menjala. Sistem i dalje prepoznaje samo telefon, a ostale komponente NE :( Da li je neko imao slican problem i ako jeste da li moze da napise kako je resio isti?

Nisi napisao koju plocu i napajanje imas, ali probacu naslepo:
Mnoge ploce imaju na sebi dzampere kojima se bira odakle ce se napajati USB. To moze biti +5V ili +5Vsb. Cesto se ovakvi problemi resavaju prebacivanjem u polozaj +5V. Vazno je prebaciti SVE dzampere, a ne samo jedan ili dva.
Ako ti ovo resi problem zapitaj se zasto napajanje nema dovoljno struje na +5Vsb.
pozdrav.

A moze da bude problem do USB-a tj. Kingstona

Poslednja izmena:
Ploca je ZIDA A845E. Na njoj postoji samo jedan dzmper koji se nalazi neposredno pored baterije za bios. Menjao sam polozaj ali se nista nije promenilo. Znaci i dalje kad u bilo koji port prikljucim mob prepoznaje ga iz prve, dok prikljucivanjem flash-a ili scanner-a ceo sistem zamrzne. Flash je sigurno ispravan jer sam ga skoro prikljucivao kod druga kao i scanner. Sumnjam da se mozda driveri od usb-a kose sa nekim od sistemskih procesa. Mozda lupam ali do ovoga sam dosao jer odmah nakon instalacije xp-a sistem je prepoznao flash, a nakon instalacije gomile programa koji mi trebaju i ponovnog prikljucivanja flash-a sistem zamrzne.
Mozda smaram ali ako neko ima bilo kakvu ideju u cemu bi problem mogao biti neka napise.

Mozda bi radilo da si sve ostalo instalirao pa tek onda flash :S: Znam da bi sve to trebalo da radi bez problema ali nesto te zeza opasno i ko zna sta je u pitanju. Neka glupost uvek bude ;)

Softwer sony ericsson-a je crap. Meni nije dao da ugasim mašinu, nije uspevao da ga ukoka ni shutdown.exe, uvek je morao da pita da li da ga ukoka ili ne, pa me ujutro sačeka glupavo pitanje, a ja mislim da se ugasio. Probaj bez sony-a (ako te ne mrzi, sveža instalacija bez da je sony-ericsson uopšte bio instaliran) ili, deinstaliraj, i prečisti registar,restartuj pa onda.
P.S. mbd ti je ******, od imena do realizacije, valjalo bi proveriti i IRQ konflikte tj. da li ploča i OS nisu u stanju da raspodele IRQ-e.

Proverio sam IRQ tj. evo shot iz mog device manager-a pa pogledajte:

Da li screen shot pokazuje da se irq usb-a i graficke kao i usb-a i mrezne kartice kose?
Ako je tako sta treba da uradim? Da li postoje neka podesavanja u biosu ili da probam sa promenom slotova mrezne i pci usb kartice?

Posto pominjes skener,evo mog iskustva.
Stari kompjuter pentium 1 na 233, windows 98 i sve radi bez problema.
kupim novi kompjuter, windows xp i skener ni da "gukne".
Sve zivo sam isprobao i nista. I onda slucajno prikacim istovremeno skener, stampac i i digitalni aparat odjednom na USB i sve radi.
Sukob je bio u redosledu instaliranja drajvera (uvek prvo skener, da nebi njegova automatika u softveru prizivala stampac za Copy funkciju i sl.) i u ACDSee - ugasi device detector za svaki slucaj.
Mozda ipak problem lezi u nekompatibilnosti fles-a sa plocom ili neisprvanim kontaktima na USB-u.

Ploca je ZIDA A845E. Znaci i dalje kad u bilo koji port prikljucim mob prepoznaje ga iz prve, dok prikljucivanjem flash-a ili scanner-a ceo sistem zamrzne.

Odgonetnuces zagonetku ako u iskljucen racunar ubodes kablove za skener ili fles i onda podignes sistem. Ako opet ne radi, imas softverski problem. Ako radi, nemas dovoljno struje na USB-u pa se u trenutku prikljucivanja uredjaja zaljulja napon i zaglavi masinu.
S obzirom da imas paradajzaru, verovatno imas i lose napajanje, to je nekako islo zajedno. ;)
Telefon ima svoje napajanje (bateriju) i ne opterecuje napajanje USB-a. Mislite o tome.

Zanimljivo ali i ja imam s devojcinom kingston data treveler ali 512mb flesom slican problem i na starom i na novom kompu a napajanje sigurno nije lose,isti problem se javlja i kod nje kao i kod mene a to je da kad stavimo fles u komp on zamrzne komp na par sekundi pa onda ili radi kako treba ili zeza(naravno mislim na usb)-to mora da je dosla neka losa serija kingston usb fleseva kod nas...jer npr s mojim pqi 512mb flesom uvek je sve bilo OK....

Cudne stvari se dogadjaju... Pola stvari koje prikljucim prepoznaje odlicno, a neke nece vec zamrzne odmah pri prikljucivanju. Sve zivo sam probao ali problem ne mogu da resim. Sa sada je jedino resenje nova ploca :) Neresiva enigma za mene jos uvek...

Naprotiv, k750 (kao i skoro svaki SE) pocinje se puni preko USB-a kada se prikljuci na isti.

Poz
Tacno je da pocinje da se puni ali Cika Pera je u pravu,mobilni se napaja iz iz svoje baterije a i iz male baterijice za odrzavanje stata i datuma,...tako da za razliku od flesha ne opterecuje toliko napajanje usb-a...

Poslednja izmena:
Tacno je da pocinje da se puni ali Cika Pera je u pravu,mobilni se napaja iz iz svoje baterije a i iz male baterijice za odrzavanje stata i datuma,...tako da za razliku od flesha ne opterecuje toliko napajanje usb-a...

Ajde sad jesto offtopic ali - kad se mobilni puni onda struju ne trosi baterija (jer se ona puni) vec izvor napajanja a dobro znamo da je napajanje na USB-u 5V dok je napon baterije 3.6V. Dakle kad prikljucis SE na USB, NE mozes spreciti njegovo punjenje a samim tim ni potrosnju struje na USB-u. Naravno, pod uslovom da na tom USB-u stvarno imas 5V.

Poz

Problem je resen reinstalacijom sistema...
Hvala svima na savetima i odgovorima, ali ako neko problem resi na drugi nacin neka napise!
P0z

Ajde sad jesto offtopic ali - kad se mobilni puni onda struju ne trosi baterija (jer se ona puni) vec izvor napajanja a dobro znamo da je napajanje na USB-u 5V dok je napon baterije 3.6V. Dakle kad prikljucis SE na USB, NE mozes spreciti njegovo punjenje a samim tim ni potrosnju struje na USB-u. Naravno, pod uslovom da na tom USB-u stvarno imas 5V.

Poz

off topic:sam si rekao da jee usb na 5v a baterija na 3,6v,sto znaci cak i da sse odma crpi napajanje usb-a to nije ni priblizno maximalnoj vrednosti napona na usb-u,tako da ako postoje varijacije na usb grani od 5v one sigurno nisu tolike da bi mobilni uspeo da zamrzne komp ili slicno...Druga stvar usb flesh se totalno napaja preko usba,dok mobilni prvo sam si rekao ne trazi 5v nego 3,6v,dalje: ima u sebi uvek donekle i punu bateriju a i bateriju za odrzavanje sata tako da onaj prvi napon prilikom prikljucenja nikad nije ni blizu tih 5v tako da je mala mogucnost da ti se nesto zarzne ili zeza...

Hmmm, nisi razumeo, telefon ne trazi 3.6 V da bi se punio vec trazi upravo 4.9-5V. Dakle nijednog trenutka nisam rekao da telefon 'trazi' 3.6 V vec da je u normalnom napunjenom stanju napon na bateriji 3.6V . U rezimu punjenja 'trazi' 5V.
Ako je na USB-u sve u redu nema varijacija napona, vec on prosto puni na 5V.
Drugo - niko nije ni rekao da mobilni blokira PC vec neki drugi uredjaji, a kao razlog je navedeno to sto mozda telefon ne crpi struju sa USBa sto nije tacno. To da telefon blokira PC ni u jednom trenutku nije bilo tema price.
Dalje , prosto je - od kako se mobilni priljuci na USB- on crpi struju - dakle puni se - dakle napon punjenja baterije=5v - dakle ne trosi bateriju za odrzavanje sata vec se napaja preko USB-a.

Poz

Nazad
Vrh Dno