Šta je novo?

Problem sa USB 2.0 Asus P5B Deluxe

RS

Čuven
Učlanjen(a)
19.09.2003
Poena
619
Pre neki dan sam prvi put povezao na USB ove ploce nesto ozbiljnije. To je bio JetFlash168 od 2GB. Iznenadio sam se kada sam video da taj port radi jako sporo. Pri upisu krene oko 1500kbps pa ga relativno brzo obori na 150kbps i tako unedogled! Pogledao sam u Device Menager-u USB portovi su prepoznati, obelezen je kao Enhanced PCI to USB Host Controller. Instaliran je WinXP Service Pack 2 (koji u sebi ima drivere za USB 2.0). Na Asusovom site-u nisam nasao ni jedan driver koji bi imao veze sa USB-om. Na drugom kompu pri upisu radi konstantno oko 1010kbps. Dali ima neko neku ideju?

Kod mene radi dobro bar na onim prikljuccima koje sam koristio, ali nisam probao bas svaki posto ih ima mnogo, tako da ti preporucujem da isprobas jos neki.
Mozes jos i u BIOS-u da promenis podesavanja za USB valjda ce dati neki rezultat.
Ja koristim 0711 verziju BIOSA.

U biosu je podeseno na Full Speed verzija biosa je 0614 (najbolji overklok). Bockao sam ga u razne portove. Probao sam sa raznim formatiranjem FAT-FAT32, bolje se ponasa kad je FAT (izgedada je u tome bio problem). Ali kada se setim, pre neki dan sam na poslu probao Samsung flash koji je isao 3X brze ovo je sve sporo. Citanje sa njega je oko 4500-5000kbps ali upis oko 1250kbps i to samo kad je FAT. Izgleda da sam previse ocekivao od JetFlash-a...
Oce kaki - nece kaki. :crash:

Poslednja izmena:
Pogledaj da ti taj JetFlash ne podrzava USB 2.0, mozda i ne moze brze..

kolko ja znam, cim je preko 1.5MB/S to ne moz bit usb1.1 => znaci 2.0 jeste. (ili je neki 1.5 :) )
e sad zasto je spor to je druga stvar.

Poslednja izmena:
JetFlash je Transcend koji se deklarise brzine upisa "do" 8Mbps a citanja do 12Mbps! Ma nema veze, mislim da mogu da zivim sa tim :d :D

Kojim programom vrsis prebacivanje podataka?

Neke verzije Total Commandera su imale neki limit u radu sa USB stvarima.

Pokusaj iz razlicitih programa (TC, Explorer) i ako neki radi brze od drugog onda je problem u softveru, a ne u flash-u ili u usb portu....

Turbo
:wave:

Koristio sam TC. Zanimljivo, kopirao sam Explorerom 200MB sitih failova i postigao upis negde oko 1900kbps. Testiracu ga ovih dana pa cu preneti utiske. Hvala

Poslednja izmena:
Mislim da je u pitanju neka 6.50 ili 6.51 verzija TC-a, novije verzije nemaju taj problem sa USB-om, ali nisam siguran u broj verzije...

Turbo

Da li si probao ovo ?
Desni klik u TC na flash disk, zatim Properties, pa Hardware i odaberes flash disk.
Posle odes ponovo na Properties i u Polices odaberes Optimize for performance.
Posle restarta kod nekih flesica se poveca brzina.

Poz.

Boban

Da li si probao ovo ?
Desni klik u TC na flash disk, zatim Properties, pa Hardware i odaberes flash disk.
Posle odes ponovo na Properties i u Polices odaberes Optimize for performance.
Posle restarta kod nekih flesica se poveca brzina.

Poz.

Boban

Ta opcija ukljucuje kesiranje upisa i kada je ukljucena OBAVEZNO ejectujte drajv preko ikonice u Systray-u, jer ce vrlo verovatno da dolazi do corruptovanja podataka kada se izvadi flash iz USB porta.

U principu za hard diskove ta opcija je ukljucena, a za removable diskove nije.

Poslednja izmena:
Ok sve je probano :D Na kraju dobijam upis negde oko 1900kbps, ali konstantno, izgleda zbog kesiranja podataka (Optimize for performance).To je izgleda max kada je ovaj Transcend u pitanju. Utesio sam se kada sam probao kumov flash Sony na mojoj masini koji je duplo sporiji. Ocigledno da USB flash diskovi nisu bas tako brze sprave kao sto ih deklarisu. Hvala svima na pomoci i na pojasnjenju ove problematike. cheers

Nazad
Vrh Dno