Zdravo svima.
Imam jedan problem. U kancelariji je 5 racunara od kojih je jedan server. Na serveru je pod MySQL-om neka baza koju mi koristimo za nas klijent. Inace se radi o nekom programu za racunovodstvo koji je organizovan u Client-Server aplikaciju. Operativni sistem na racunarima je XP Pro.
Inace svi racunari sem servera su Lap Topovi. Problem je sledeci. Negde od sledece nedelje svi idemo na odmor, a ima jos nezavrsenog posla tako da bi bilo pozeljno da koristimo nase programe od kuce (server se i onako nikada ne gasi a ima stalni pristup internetu). Znam da to treba da se uradi preko VPN ali neznam kako!
Server ima lokalnu adresu 192.168.0.1 a svi ostali imaju od 100 pa navise. Na .50 je mrezni stampac koji je vezan na Print server. Problem je dakle sto neznam sta trebam na kom racunaru da uradim kako bi svi mogli da se zakacimo od kuca na internet i da koristimo nase programe a pri tome da ih zavaramo da samo u lokalnoj mrezi sa serverom. Internet (stalna konekcija) je naravno dovedena na ruter koji ima iza sebe jedan switch (8 portni). Ruter je malo stariji (ima samo 2 porta i WAN) pa zato imamo switch iza njega na kojem su svi racunari i mrezni print server. Ja predpostavljam da za ovo treba da se uradi ta VPN mreza ali neznam kako da je podesim i sve to. Recite mi sta da uradim na serveru, sta na ostalim racunarima i to je to. Koji port trebam da Forwardujem na Ruteru (ako treba uopste neki) ..... Jos da napomenem da imamo fixnu IP adresu na poslu. Hvala unapred na odgovorima
Imam jedan problem. U kancelariji je 5 racunara od kojih je jedan server. Na serveru je pod MySQL-om neka baza koju mi koristimo za nas klijent. Inace se radi o nekom programu za racunovodstvo koji je organizovan u Client-Server aplikaciju. Operativni sistem na racunarima je XP Pro.
Inace svi racunari sem servera su Lap Topovi. Problem je sledeci. Negde od sledece nedelje svi idemo na odmor, a ima jos nezavrsenog posla tako da bi bilo pozeljno da koristimo nase programe od kuce (server se i onako nikada ne gasi a ima stalni pristup internetu). Znam da to treba da se uradi preko VPN ali neznam kako!