Šta je novo?

Problem sa Ultra Dev 4

• Začetnik teme Začetnik teme 3MAJ86
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

3MAJ86

Čuven
Učlanjen(a)
19.03.2004
Poena
649
imam problem,

pre par nedelja napravio sam jednostavno bazu podataka koja sadrzhi katalog mojih diskova.
i zheleo sam da u UltraDev-u 4 napravim search & results stranicu da bih mogao na lakshi nachin da trazhim i vrshim izmene
u bazi

za pochetak znachi samo sam napravio najjednostavnije mogutje search i results strane, proshao sam tutorial, sve sam radio
prema uputstvima, ali netje da radi!

kada na search strani unesem neku vrednost i probam da izvrshim trazhenje, on me pita da li zhelim da snimim fajl, ili
da ga otvorim (na mrezhi!) i ja izaberem da ga otvorim (jer zashto bih skidao .asp fajl koji se vetj nalazi na mom HDD-u),
i on mi otvori novi prozor UltraDev-a gde sam u stvari i napravio taj .asp fajl.
zatim sam iskljuchio da mi UD bude zaduzhen za asp-ove, ali kada uradim sve to isto ponovo, on mi otvori front page...

poludeo sam!

da li je uopshte mogutje da napravim tako neki mali "sajt" koji bi radio na mom rachunaru, i sluzhio mi da lakshe baratam
sa mojom malom bazom, ili je to izvodljivo samo na net-u?

nazhalost ja sam josh uvek pochetnik u ovom poslu tako da.. hm.. da 🙁

Pa valjda je potrebno da prvo dignes server da bi ti taj Search radio.

Kao što reče Mixi, da li imaš web server na kompu. Ako imaš XP onda ga samo dodaj preko Add-Remove, Windows Components, pa Internet Information Services. Kada završi dobićeš novi direktorijum u C zvani Inetpub. U okviru njega direktorijum wwwroot. U okviru njega napravi dir sa tvojom prezentacijom, pa ponovo ispodešavaj u UltraDev-u konekciju na bazu akok treba i slično.
Ako si sve ovo već uradio onda džaba moja priča.
Još korisnih stvarčica kada radiš ASP u XP-u: ako za proveru stranica koristiš IE isključi firewall (kao ja moj ZoneAlarm) dok radiš jer ti možda neće raditi sajt, FireFox radi bez problema; nije loše da isključiš negde u Internet podešavanjima da ti prikazuje user friendly poruke o greškama jer inače nikad nećeš dobiti gde je greška već samo da je ista nastala,...

Da ne tupim više, da li si podesio server i koji su dalji problemi?

Poz, Nick.

Poslednja izmena:
nisam bio podesio server na mojoj mashini. sada zhurim u shkolu, pokushatju danas posle podne pa tju da se javim kakvi budu bili rezultati.

hvala u svakom sloochaju!

i dalje isti problem... evo shta mi se pojavi kada pokusham da pretrazhujem bazu (slichica):

da li treba za remote access da ostavim none ili da stavim local/network pa da izaberem dir gde mi je sajt?
mada probao sam i jedno i drugo pa se problem ponavlja... znachi umesto da obavi pretragu, on mi otvara front page itd..

Prilozi

• slikaaaa.webp
    slikaaaa.webp
    14.8 KB · Pregleda: 83
Ufff...
1. Proveri da li ti je podignut server tako što ćeš kako sam ti gore opisao napraviti folder u wwwroot-u (ili će ti to UltraDev odraditi), pa tu stavi neki običan HTML fajl i probaj da do njega dođeš sa
http://localhost/<ime foldera>/<ime fajla>.html
Ako ti je otvori znači da radi. Ako ne, nisi ga "dig'o"
2. Remote Access mora da ti bude Local/Network
3. Kada isprobavaš sajt moraš u browser-u da ukucaš
http://localhost/<ime foldera>/<ime strane>.asp
da bi on znao da treba da izvrši tu stranu, a ne da je, kao u tvom slučaju snimi na hard ili otvori kao običan tekst

Pošto nisi vešt sa serverom i slično, nemoj da drljaš po postojećoj prezentaciji nego prvo napravi neku prezentaciju koja ima samo jednu stranicu na kojoj se prikazuje nešto iz baze. Kada ti to profunkcioniše, onda se igraj sa celim sajtom. Ostaće ti više kose za stare dane 😀

Javi šta si dalje uradio.

p.s. Što ne nabaviš Dream MX2004, on je još jednostavniji za upotrebu, jer je UltraDev tek prvi program koji je imao neku sveobuhvatniju podršku za izradu web aplikacija, pa kao takav nije preterano doteran. U MX2004 imaš još gomilu dodataka koji olakšavaju život, mada ja to ne koristim jer mi je njegov kod malo nepregledan (a i .NET je mnogo bolji, barem sa programerske strane).

Poslednja izmena:
e zaista je to bilo u pitanju sa path-om
ja sam ga otvarao kao file://

e ali se sada javlja drugi problem...
recimo pola sata sam unosio razne vrednosti za pretragu (kao filter sam stavio naslov unosa iz kataloga - ime diska ustvari) i svaki put ma koju vrednost upisao u search polje uvek bi mi izletale iste vrednosti...
kasnije sam provalio kada u data bindings klikom na advanced izgleda ovako neshto:

prostor SQL:
SELECT *
FROM Table1
WHERE Naslov LIKE '%MMColParam%'
ORDER BY ID ASC

a ispod pod Variables pishe:
Name: MMColParam
Default Value: 1
Run-Time Value: Request.Form("Naslov")

ovo sam manje-vishe shvatio shta je shta, ali sam provalio da su rezultati moje pretrage ustvari oni unosi koji zadovoljavaju vrednost "Default Value", a ne ono shto ja unesem na search strani...
kada bih promenio Default Value, opet bi se pojavljivali rezultati koji odgovaraju novoj vrednosti a ne onome shto ja unesem kao zahtev pretrage.... poludeo sam
jednostavno me ne zarezuje ni 5%

josh samo kada bih ovo reshio, mislim da bih sve ostalo mogao sam bez problema...
shta mozhe biti.
stavio sam da parametri name oznaka form, input (i text field-a i submit button-a) budu Naslov misletji da ima neke veze sa ovim gore (da treba da se poklapaju). ali naravno dobijao sam iste rezultate sve vreme....

shta vishe da kazhem osim HELP!
nije mi ovaj katalog sopstvenih diskova toliko neophodan, ali ako bih ovo savladao, ne bi mi bio problem da radim neke druge (konkretnije i korisnije) stvari...

i da zaboravih da pitam, method za form je get?
pretpostavljam da je tako, jer on meni treba da dobavi informacije a ne da ih poshalje na neko drugo mesto...

<form action="konfig2.asp" name="fIzbor" id="fIzbor">

Stavi da su name i id isti i kako već hoćeš da se zovu (nije neophodno, ali da ne bi bilo problema). Action ti govori gde se ide onSubmit. Najverovatnije će to biti ista strana gde i trenutno jesi. Stavi da ti method bude POST (ili probaj da ništa ne staviš).
Text field treba da ima name i id Naslov jer odatle i treba da pokupi vrednost. Button i eventualno druge stvari ne treba da imaju naziv Naslov jer to može samo da zbouni skriptu.

Ono što se kod tebe dešava je da pokušava da pročita vrednost od polja Naslov, ali pošto ga ti nisi poslao (get umesto post) on tu vrednost ne nalazi i ide na default vrednost koja je 1.
Još jednom te upozoravam da ako imaš uključen ZoneAlarm ili neki drugi firewall nije loša ideja da ga privremeno isključiš dok testiraš sajt, jer meni u IE ubija sve Session promenljive i ne funkcioniše kako treba. Za sada najverovatnije ne moraš da to radiš, ali imaj u vidu za ubuduće kada budeš koristio Session promenljive (koriste se za to da čuvaju neke vrednosti sve dok ti je otvoren browser, bitno za logovanja i slično).

Vidi da li će ovo da odradi posao.

Poz.

e, i pored toga shto shto si mi rekao nije htelo da radi, i nakon toga sam za form ubacio atribut title i dao mu isti naziv kao i id i name, i + stavio method da bude post (prethodno je bio na get pa na default tj. prazno) pa je NAJZAD proradilo sve...

hvala ti puno, ako se ikada sretnemo dugujem ti pivo... ma celu gajbu 🙂
kralj si majke mi (ili ja zaista nisam za ovaj pos'o 🙂 )

poz' 3MAJ

U mom slučaju će pre biti sokići 😀 😀 :bottle: 😀 😀

Drago mi je što sam ti pomogao, jer sam i ja na svom početku udarao na mnogo strana glavom u zid :wall: pa ne moraš i ti. Ali ovo što si odradio je tek početak, pa ako budeš dalje razvijao web aplikacije i imaš neki problem ti viči i na forumu, a i na PM ili [email protected] u slučaju da propustim diskusiju.

Have fun.

Poz, Nick. :wave:

p.s. Što se tiče onog "nisam za ovaj pos'o" to sigurno nije tačno, jer si prilično brzo došao do krajnjeg rešenja (moj put je bio još trnovitiji).
p.p.s. Evo sad sam detaljnije pregledao tvoj prethodni post i izvini jer nisam video da tebi treba Request.Form, a to povlači celu formu. Ja sam obično radio sa Request.QueryString("<naziv text fields ili sl>").

Razmisli o Dream MX2004, mnogo je bolje odrađen. Pozdrav, još jednom.

Nazad
Vrh Dno