Šta je novo?

Problem sa Ubuntu 10.10 nakon update-a..

^GOJKO^

Slavan
Učlanjen(a)
09.06.2007
Poena
319
Nakon sto sam izvrsio update Ubuntua preko Update Managera,posle restarta nece da mi prikaze desktop.Prikaze pocetni ekran Ubuntu 10.10 i nakon toga nestane slika...Koliko sam shvatio on je ubacio neki novi kernel.Pokusao sam reinstalaciju nvidia drajvera,brisanje xorg fajla i nista nije uspelo..

Pre neki dan je bio apdejt kernela, kod mene je prošlo sve u najboljem redu. Ono što meni pada na pamet je da si možda selektivno birao apdejte, pa da ti nije instalirao header-e za grafičke drajvere. Bilo kako bilo, Grub bi trebalo da ti pri startu izbaci listu kernela, ti samo treba da odabereš da butuje sa starim koji radi. Moguće da si i tu sada nešto zabrljao naknadnim petljanjem sa video drajverima. Daj prvo da vidimo koji hardver imaš na tom računaru.

Instalirao sam sve apdejte.Pokusao sam i sa starim ali opet nece,cackao sam na oba za graficku :/
Masina je iz potpisa samo sto je graficka nvidia 7600 gt

Otvori terminal pa mi pejstuj šta izbacuje ova komanda:

lspci | grep -i VGA

Pokušaj i ovo:

lspci -vv | grep video

Za lspci | grep -i VGA mi izbaci:
VGA compatible controler: nvidia corporation G73 [GeForce 7600 GS] (rev a2)
A za ovu drugu ne izbacuje nista
Nisam napomenuo cuje se zvuk ali nema slike.

To što se čuje zvuk bi trebalo da znači da X radi, problem je možda što drajver forsira preveliku rezoluciju ili refresh rate za tvoj monitor, pa se on automatski gasi. Ali kako onda imaš komandnu liniju, jel on pri butu ide u tty1?

Hajde da vidimo koji tačno drajver koristi, ne sećam se tačno sintakse, a nisam za svojim računarom, trebalo bi da je lspci -v

Komandu liniju dobijem kad stisnem ctrl+alt+f1 mada do sada sam radio preko reocovery i one opcije netroot jer se desava da sporok kuca kad udjrem preko ctrl+alt+f1.Ide preko tty1

Izbacivalo je nesto intel firewire,ali nigde za graficku. Inace drajvere sam instalirao sa onom komandom sudo apt-get install nvidia-current e sad koja je trenutna verzija nemam pojma :/

E sad sam bio skroz obrisao drajvere i upalio ubuntu i on je otvorio desktop,ali na cetvrtinu ekrana i cim sam instalirao drajvere one recomended i restartovao komp opet se vratilo na staro :/ Radio sam sa starim kernelom.

Jockey bi trebalo da ti ponudi nekoliko drajvera. Opet ukloni sadašnje i probaj da aktiviraš neke druge.

Pokusao sam da aktiviram i drugi ali nece :/ Kada obrisem xorg.conf on mi na monitoru izbaci Not optimized mode,a sa xorg.conf fajlom nece nikako da udje.Pokusao sam oba drajvera koja je ponudio..

Ajde okači taj xorg.conf ovde da ga pogledamo.

Evo xorg.conf u atacmentu.Prebacio sam ga pre nekog programa za citanje linux particija,nisam znao kako iz terminala da prebacim.

Prilozi

• xorg.rar
    580 bajta · Pregleda: 25
Obzirom na model monitora najverovatnije je ovo problem:

HorizSync 30.0 - 110.0
VertRefresh 50.0 - 150.0

Ubaci umesto toga ovo:

HorizSync 30.0 - 71.0
VertRefresh 50.0 - 160.0

(nadjeno na google-u za bas taj CRT monitor).

Naravno posle promene u konzoli zabodi 'startx' pa ako se X podigne, dobro je :)

Poslednja izmena:
E monitor je Samsung SM 2220 LM Zaboravio sam i to da napomenem :)

Sto ne rece ranije :)

Probaj onda sa sledecim vrednostima:

HorizSync 31.0 - 80.0
VertRefresh 56.0 - 75.0

Ako imas problema da sam zabode nativnu rezolociju evo ti cela sekcija za taj monitor pa ispravljaj :

Section "Monitor"
Identifier "Samsung SyncMaster 2220LM"
VendorName "Samsung"
ModelName "SyncMaster 2220LM"
HorizSync 31.0 - 80.0
VertRefresh 56.0 - 75.0
ModeLine "1680x1050" 146.25 1680 1784 1960 2240 1050 1053 1059 1089
Option "DPMS"
EndSection

Pokusao sam da ukucam i ovo prvo i ovo drugo al nece,kad sam ovo drugo upisivao izbacio mi je gresku kod ModeLine kao Unsuported option,tako nesto.Gledao sam po netu okolo i mnogi imaju taj problem i ne znaju kako da ga rese,nesto je do drajvera :/

Ja sam taj problem imao odmah na pocetku. Cak i sa Live CD. Resenje je:

* At install screen press F6 and select nomodeset and install Ubuntu as usual.
* On first boot after install, press e on getting the GRUB bootloader.
* Using arrow keys navigate to and delete quiet and splash and type the word nomodeset in their place
* Press Ctrl and X to boot
* You should now be able to login to your Ubuntu as usual

For those of you who do not know what to do next, in the taskbar click on System->Administration->Hardware drivers, and select and activate the nvidia current driver if you have an nvidia card like I do. The driver will be downloaded and activated automatically, and you will be prompted for a reboot.

http://it.toolbox.com/blogs/securit...oot-with-ubuntu-104-lucid-lynx-solution-38426

Nazad
Vrh Dno