Šta je novo?

Problem sa TV-Out-om ???

Denitea

Čuven
Učlanjen(a)
13.06.2003
Poena
619
Molim za pomoc....
Imao sam ranije 17'' monitor sa rezolucijom 1024x768 i na TV-u (54 cm ekran) takodje istu rezoluciju za TV-Out. Graficka i TV su povezani kompozitno. Slike su mi se podudarale kako na monitoru, kako kada prebacim film na TV. Sada imam 19'' monitor TFT i naravno rezolucija mi je veca 1280x1024, dok na TV-u koju god rezoluciju da stavim ne podudaraju mi se ivice filma pri prebacivanju. Uglavnom mi je slika na TV-u veca i ne stane u celini. Probao sam preko ATI-jevo control centra opcije TV Properties->Adjustments->Screen Position and Size, ali nista je ne dobija. Sta da radim? :wall:
Hvala unapred i pozz!!

Pazi 'vako... TV možeš smatrati monitorom fiksne rezolucije 768x576 za PAL, odnosno 640x480 za NTSC. Čak i da je reč o nekom novijem televizoru, "bogatijeg" ekrana, opet si zakucan za navedene rezolucije ukoliko koristiš kompozitnu interkonekciju. PAL i NTSC su standardi i jedini način da to budu je da strogo poštuju dogovorene konvencije, pa otuda i potreba za HDTV standardima kao evolucijom, ali i VESA standardima u računarskoj grafici, itd...

Da te ne bih više zbunjivao, svaka rezolucija, koju izabereš u drajveru, za TV na kraju biva skalirana na 640x480, odnosno 768x576 od strane enkodera, a sva eventualna poboljšanja slike povećavanjem te rezolucije posledica su banalnosti kola za skaliranje, koja (neprimereno) daju različite rezultate za različite koeficijente skaliranja.

Promblem koji imaš sa smeštanjem slike u vidljivi deo ekrana se svodi na pojam overskena i pravo je čudo da ga ranije nisi imao/primetio. Nemam baš neko iskustvo sa ATi kardicama u toj primeni, ali prema mnogim svedočenjima ne bih bio preterano optimističan...

Koji TvinView režim koristiš? Pretpostavljam da kloniraš desktop... ili pak ideš na "theater", ili kako već oni zovu DVDMAX funkciju (šta ćeš, matrox-ovac stari :d). Ako kloniraš desktop, probaj sa nekom rezolucijom koja odgovara proporciji 4/3, možda to zbunjuje BES i encoder. Ne znam da li si primetio, ali 1280x1024 nije 4/3... probaj sa 1280x960 ili 1440x1080.

Ipak, šta god da uradiš, jedino pravo rešenje za overscan je neki video filter ili još bolje ZoomPlayer. Sa njim možeš zumirati sliku u koracima od po par % i time regulisati oversken.

Nema na čemu. 😉

Poslednja izmena:
ne zaboravi da u ati ccc PRVO pod "graphics adapter" padajucim menijem izaberes secondary display pa onda menjas dimenzije.

Poslednja izmena:
hmmmm, da vidimo....
maksimalna rezolucija koju možeš da kloniraš na tv je 1024×768.
sve preko toga će rezultovati slikom koja izlazi sa vidljivog dela ekrana.

znači ili definiši tv kao drugi monitor sa rezolucijom ne većom 1024 ili koristi theater opciju u drajverima da bi video uvek išao direktno na tv.

ps tv po defaultu prikazuje sliku kao overscan, što znači da deo slike inače izlazi van okvira ekrana. kod atija se može birati da li će slika biti overscan ili ne.

Ne bih da ispadnem zakeralo, ali da pojasnimo neke stvari...

hmmmm, da vidimo....
maksimalna rezolucija koju možeš da kloniraš na tv je 1024×768.
sve preko toga će rezultovati slikom koja izlazi sa vidljivog dela ekrana.

Ako tako tvoje iskustvo pokazuje, onda je to "specifičnost" (nedostatak) konkretne kartice (čipseta) i njenog drajvera, ali ne i neko posebno pravilo. Naglašavam to da bih još jednom istakao da video enkoder ne generiše, niti televizor prikazuje, i jednu custom rezoluciju, a pogotovo ne veću od one predviđene PAL standardom (768x576). Zapravo enkoder i TV rade sa analognim signalom, a tu je već nezahvalno govoriti o rezoluciji kao rasteru piksela.

znači ili definiši tv kao drugi monitor sa rezolucijom ne većom 1024 ili koristi theater opciju u drajverima da bi video uvek išao direktno na tv.

Ovde bi trebalo pojasniti razliku između fullscreen prikaza videa u režimu kloniranja i "theater" opcije. Elem, u prvom slučaju slika se prvo skalira na gore, do definisane rezolucije (recimo 1024x768), a potom i na dole, do rezolucije koju prihvata enkoder čip (recimo 720x576). U slučaju korišćenja "theater" funkcije, video slika se šalje direktno iz overleja u video enkoder i time izbegava dvostruko skaliranje.

ps tv po defaultu prikazuje sliku kao overscan, što znači da deo slike inače izlazi van okvira ekrana. kod atija se može birati da li će slika biti overscan ili ne.

Nisi ti to baš najbolje razumeo. Overscan je deo aktivne video linije koji izlazi iz vidljivog dela ekrana (prekriven kućištem televizora). Stepen, odnosno procenat slike koji odlazi na overscan je različit za svaki televizor, ali obično varira između 2 i 5%. Stoga je apsurdno govoriti o overskenu kao nekoj apsolutnoj vrednosti odnosno opciji čijim uključivanjem rešavaš stvar. Podešavanje veličine slike na televizoru se upravo i svodi na regulisanje overskena promenama tajminga video signala.

Kao što rekoh, ZoomPlayer ili neki DirectX filter lepo rešavaju tu stvar, dodavanjem crnog okvira. Štos je samo u tome da u inicijalnim podešavanjima ne izgubiš previše slike u overskenu, jer time efektivno smanjuješ rezoluciju. Ipak, mislim da je sa ATi i NV karticama gotovo uvek neizbežno napraviti nekakav kompromis kada je TV izlaz u pitanju.

Poslednja izmena:
ne bih ni ja da ispadam zakeralo, ali joj....

1024×768 je, koliko ja znam, standardno maksimalna rezolucija koju većina grafičkih karti hoće da reskalira na tv rezoluciju i to se dobro vidi kada pokušaš clone mod sa monitora gde je rezolucija veća od navedene pa dobiješ isečak od 1024×768 iz sredine, ili nešto sl.
to stoji i u specifikacijama velike večine kartica.
to verovatno ima veze sa time da ati i nvidia nisu hteli potroše na konverter ni 0.00001¢ više od onoga što stvarno mora.

rezolucija koju spominješ (768×576) nije baš uobičajena za pal, ali se može forsirati sa nekih ~14.77mhz
ipak uobičajene su rezolucije sa pravougonim pikselima.

Stepen, odnosno procenat slike koji odlazi na overscan je različit za svaki televizor, ali obično varira između 2 i 5%. Stoga je apsurdno govoriti o overskenu kao nekoj apsolutnoj vrednosti odnosno opciji čijim uključivanjem rešavaš stvar.
što se overskena tiče, on je tu, s tim da ti možeš da biraš da li ćeš sliku (desktop, video...) da smestiš samo u vidljivi deo ekrana ili ćeš da mapiraš na full frame.
ako se odlučiš na prvu varijantu, onda možeš u drajverima podesiti veličinu kao i položaj slike da izgleda kao da nema overskena tj kao da vidljiva cela slika.

u varijanti "bez overskena" tj kada video ne zalazi u oversken deo vidi se ceo desktop/video ili šta već, na uštrb rezolucije, obzirom da će slika biti dodatno skalirana.
u slučaju da slika koristi oversken, video će ići u prirodnoj rezoluciji, s tim da će jedan deo slike "izlaziti van ekrana".

koju varijantu izabrati zavisi od toga kakav prikaz više volimo, kao i od toga da li je tv wide ili ne.

ps flame: ja lično imam atija i tv podešavanja su mi nekako prirodnija nego kod nvidije 😀

ne bih ni ja da ispadam zakeralo, ali joj....
<spanp>
...
to verovatno ima veze sa time da ati i nvidia nisu hteli potroše na konverter ni 0.00001? više od onoga što stvarno mora.

Video tehnologija je u mnogome okružena potrošačkim banalizacijama i generalno pati od loše terminologije, tako da stvari nisu baš mnogo intuitivne i često se mogu izvesti pogrešni zaključci. Ja sam samo hteo da objasnim kako stvari funkcionišu kako bi ljudima neke situacije iz prakse postale malo jasnije, odnosno kako ne bi dolazili u zabludu oslanjajući se na zdravu logiku i intuiciju bez čvrste potpore u teorijskom znanju.

rezolucija koju spominješ (768×576) nije baš uobičajena za pal, ali se može forsirati sa nekih ~14.77mhz
ipak uobičajene su rezolucije sa pravougonim pikselima.

Adresnost piksela, ako ćemo da budemo precizni, od 768x576 je baš karakteristična za PAL sliku u računarskoj tehnici, jer se radi o kvadratnim pikselima, koji odgovaraju standardu za računarsku grafiku.

Ništa tu ne mora da se forsira, već je pitanje kako je implementiran digitalni video dekoder: po 4fsc sistemu ili CCIR601 preporuci (ITU-R BT.601-2). Prvi sempluje kompozitni video signal frekvencijom četiri puta većom od frekvencije nosača boje, odnosno ~14,3 MHz za NTSC i ~17,7 MHz za PAL, dok drugi sempluje luma i dva hroma signala na 13,5 MHz, ali u proporciji 4:2:2.

Elem, da ne držim sada ovde predavanja... različite tehnike digitalizovanja video signala proizvode različite rastere piksela drugačijih proporcija (kvadratni/pravougani). To su jednostavno dva različita standarda i teško je direktno ih porediti u smislu koji je "bolji". To namerno kažem zato što logika kaže da više piksela (semplova) znači i bolju sliku, ali to nije uvek tako, tačnije to zavisi od signala koji se digitalizuje i ostatka opreme u lancu obrade/reprodukcije.

što se overskena tiče, on je tu, s tim da ti možeš da biraš da li ćeš sliku (desktop, video...) da smestiš samo u vidljivi deo ekrana ili ćeš da mapiraš na full frame.
ako se odlučiš na prvu varijantu, onda možeš u drajverima podesiti veličinu kao i položaj slike da izgleda kao da nema overskena tj kao da vidljiva cela slika.

u varijanti "bez overskena" tj kada video ne zalazi u oversken deo vidi se ceo desktop/video ili šta već, na uštrb rezolucije, obzirom da će slika biti dodatno skalirana.
u slučaju da slika koristi oversken, video će ići u prirodnoj rezoluciji, s tim da će jedan deo slike "izlaziti van ekrana".

koju varijantu izabrati zavisi od toga kakav prikaz više volimo, kao i od toga da li je tv wide ili ne.

Ufff bre... nisi ti to dobro shvatio, a ja ni ne znam odakle da počnem da objašnjavam.

Sve postaje mnogo jasnije kada shvatiš anatomiju analognog video signala. Ne postoji pojam "vidljivi deo ekrana", jer je on za svaki televizor različit, kao što rekoh, a dimenzije slike i overskena se regulišu dužinom blanking intervala pri generisanju video signala. Nema tu nikakvog dodatnog (digitalnog) skaliranja. Ako možeš uticati na proces generisanja video signala (preko drajvera i kontrolnih registrara kartice), onda to možeš i štelovati. Poenta je što drajveri, a ni hardver consumer ATi i NV karti ne dopušta mnogo fina podešavanja, te i ne odrađuje posao baš najbolje.

Za prikaz je jasno da volimo "kristalno jasan" (što je više moguće), "proporcionalan", i bez ikakvih "crnih okvira" ili "odsecanja", a kako do toga doći je već druga stvar.

Wide ekrani su posebna priča, i to ne tako jednostavna, a sve to zahvaljujući slaboj WSS podršci kod većine kartica pa čak i TV prijemnika.

ps flame: ja lično imam atija i tv podešavanja su mi nekako prirodnija nego kod nvidije 😀

Moguće, ali ne bih znao... koristim Matrox. ,)

Poslednja izmena:
Mrzi me da citam dugacke postove.

Ako je problem za gledanje filmova...
Imas u Ati Tray Tools-u opciju "video mode - for low resolutions". Sluzi da tv, kad je Theater mode ukljucen, prebaci u native rezoluciju tv-a i u nju potom strech-ne overlay (720x576 za PAL) nezavisno od rez. desktopa. Dakle cim plejer aktivira overlay rezolucija se spusta i pri zatvaranju filma se vraca u clone mod (1280 ili sta vec).

edit
Imas i "set aspect ratio to" full screen video, posto po defaultu bude vertikalno skupljena (kod mene je ffdshow letterbox podesen na 4:3).
Poz.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno