Šta je novo?

Problem sa Ti4200...

• Začetnik teme Začetnik teme Falcon
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Falcon

Čuven
Moderator
Učlanjen(a)
19.02.2002
Poena
965
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5900X
Matična ploča
ASUS ROG STRIX B550-F GAMING
RAM
2x16GB Kingston 3200
GPU
Palit 4080 GameRock Midnight Kaleidoscope
Storage
Samsung 980Pro 2TB | Samsung 980Pro 1TB | 2x Kodak 1TB SSD
Zvuk
Creative SoundBlaster X G6 & Sennheiser HD555 | Marantz Cinema 50 & Audiolab 8300XP + Sonus Faber Venere 2.5 + Jamo (C60 CEN + C60 SUR + C601 ) | 2x SVS PB16-Ultra
PSU
Corsair 850W HX
Kućište
Corsair 600T
Monitor
Asus ROG Strix XG43VQ | LG OLED C2 55" | BenQ W1050 + AVtek Cinema 16:9 105"
Miš & tastatura
Logitech G502 | Alienware AW768
Ostale periferije
Playstation 5
Laptop
HP EliteBook 850 G8
Tablet
iPad Air
Mobilni telefon
iPhone 14 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch 10
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Kablovski internet
Imam MSI Ti4200 (64MB, nebitno) i sledeci problem sa istom.
Ventilator na njoj u poslednje vreme pravi nesnosnu buku. Kartica je stara 3-4 meseca i dosada mi se ovo desilo jos jednom samo ali se kartica sama "unormalila" posle nekih pola sata...

Sta da radim? Pomagajte, polomicu je ako ovako nastavi... ctp; :cuss:

Mislim da ovom problemu nije mesto u sobi overclocking, već u video karte i monitori.

Postoje dva rešenja za tvoj problem:

1. Da mi prodaš karticu za 70€ O🙂 O🙂 O🙂
2. Da odšrafiš ventilator, sa donje strane odlepiš nalepnicu, sipaš dve kapi mašinskog ulja u rupicu na sredini i provrtiš malo ventilator - lepo bi bilo ako imaš ono za šivaće mašine. I nikako ne koristiti jestivo ulje, znam da ti ovo najverovatnije ne bi ni palo na pamet, ali je bilo i takvih "ljudi" koji su to radili. Ovako "podmazan" bi trebao da radi još dva-tri meseca do novog pojavljivanja buke kada bi proces trebao da ponoviš. Kuleri u kompjuterskim komponentama su sve lošijeg kvaliteta, pa se desi i da nova konfiguracija posle samo 7 dana krene da buči.

Ovo je inace odlican savet. Takodje je moguce spricnuti malo WD-40 spreja. Ja WD uspricam u neki manji sud, uvucem ga u spric sa iglom (ali tankom kao onom za secerase). Rastavim ventilator totalno. Skinem nalepnicu, izvadim mali granicnik vrlo pazljivo, najbolje sa dve ciode, skinem rotirajuci deo, kroz rupicu provucem krpu i kanem iz sprica par kapi. Obrisem osovinu i magnet i na osovinu kanem par kapi. Sve ponovo sastavim i kada vratim granicnik uspem jos malo WD-a. Prelepim izolirkom rupu i vratim nalepnicu ako se nije rasturila. Ako jeste zalepim jos jednom izolirku.

To je to. Evo ga radi vec DVA meseca bez problema. Moram napomenuti da mi je kada sam ovo prvi put uradio, ventilator radio tiho oko 3 nedelje. Onad sam ponovio postupak i uradio sledece. Uzeo sam malu turpijicu za nokte i malo isturpijao donji deo elipsi, ali samo malko. Vrati sve na svoje mesto i DOBRO zavrnuo sarafe. Mislim da sam isturpijao i elipse sa strane. Gore nisam nista dirao.

ja sam imao problema sa gf2 mx400 svakih 4meseca se pojavjivao problem
prilikom paljenja jako zuji kuler jedva se okrece da bi dostigao max obrtaj trebalo mu je 1min
i kad to dostigne radi normalno.
ja skinem qler ocistim prasinu stavim malo ulja u ono rupicu i to je to onda radi ko zmaj.
sad nemam takvih problema jer imam pasivno hladjenje na fx5200

hm mene najvishe interesuje onaj deo "rastavim kuler" ... kako?

Kako se skida ovo???

Naravno na 4200 bakaran deo da bi video koju memoriju imam na kartici???

Ma bre verovatno ti se kuler izmestio za par mirometara pa ulazi u rezonanciju. Pre nego sto krenes u kojekakve egzibicije sa skidanjem kulera nista te ne kosta da probas da ga malko ocistis i necim (recimo srafcigeerom) vrlo, vrlo blago procackas ventilator, tj. nabijes ga ka osnovi oko koje se okrece.

a mozda mu je i kablic od kulera usao u unutra pa se cuje trkrkrk

to se meni desilo kada sam uzo karticu prvi put... pa sam ga samo iscacko

Evo Rrrrresenjaaaa!!!

Resio sam problem... Ocistio sam kuler stapicima za usi i alkoholom. Zacudio sam se koliko je prasine bilo u onom "bakarnom-talasastom" hladnjaku... Otprilike 1/4 proreza je bila zapusena prasinom. Sve sam lepo ocistio, izduvao a sto se tice kulera, njega sam podmazao WD40 sprejom. Nisam imao spric pri ruci ali sam koristio onu cevcicu koja ide uz bocu... Da kucnem u drvo ctp; radi.... :beat:

A da, ne znam da li sam pogresio ali uradio sam jos jednu stvar... Posto sam hteo da vidim koja je memorija na kartici, skinuo sam pasivni kuler sa zadnje strane graficke. SAMSUNG, naravno O🙂 Nego, primetio sam da su stavili jako malo silikonske paste na mem. module. Jedva kap da su stavili a posto hladnjak slabo naleze (u dve tacke je ucvrscen, plasticnim zabicama) ta kap se uopste nije razmazala...
Posto mi je preostalo malo sil. paste od montiranja TT7+ kulera, naneo sam pastu u vrlo tankom sloju na mem. module i vratio kuler. Trebalo bi bolje da se prenosi toplota sada, valjda....... Videcu vremenom...

Hvala svima, pozdrav!

Razmisljanje.... Da li ima efekta cistiti lopatice kulera nekim od anti-static sredstava???

BTW, sta je mana koriscenja Vitala ili Dijamanta umesto masinskog ulja?

max9998 je napisao(la):
BTW, sta je mana koriscenja Vitala ili Dijamanta umesto masinskog ulja?

Mana je ti sto ce on da radi lepo 3 dana (serem, mozda malo vise) i onda iz ne znam kojih razloga ce da se skori unutra i neces moci da pomeris kuler. Masinsko ulje (sto kaze decko, za sivace masine) je bas za takve probleme napravljeno.

Znaci sve u svemu ne zna se tacno zasto ali ne stavljaj nikako Dijamant i Vital :mrgreen: .

poz

Hmm...jednom prilikom sam morao da kanem malo jestivog ulja u kuler na chipset-u i radi bez problema vec godinu dana 🙂
Mozda je bilo maslinovo ulje u pitanju...
🙂

G!!! je napisao(la):
hm mene najvishe interesuje onaj deo "rastavim kuler" ... kako?

Nije to neki problem, samo si ti potreban dva tanka srafcigera. Doduse kuleri za cipset i graficke su dosta pipavi za taj posao i nisam sigurna da se isplati tako nesto. Sa zadjne strane kulera imas mali osugrac, tj. podmetac koji drzi ventilator. Kod vecih modela od 80mm se to lepo vidi. Nista, samo njega izvadis i kuglicni lezaj ako ga ima, i jednostavno izvuces ventilator.
🙂

max9998 je napisao(la):
Hmm...jednom prilikom sam morao da kanem malo jestivog ulja u kuler na chipset-u i radi bez problema vec godinu dana 🙂
Mozda je bilo maslinovo ulje u pitanju...
🙂

Sipaj ga u auto O🙂

Antistaticki sprej bi mogao da pomogne i nije na odmet pokusati. Inace, nedavno sam kupio masinsko ulje za Bagat masine (original) i podmazao sa njim sve ventilatore. Ne mogu da verujem ali mi se rad procesorskog ventilatora ubrzao za 350-500 obrtaja. Za druge neznam jer ne mogu da ih pratim. Sada mogu da kazem zbogom pomalo prljavom WD40 spreju sa izuzetno losim mirisom. Bagat ulje nema nikakav miris a sve se vrlo cisto odradi. Nema vrcanja spreja sa strane i slicnih zezancija.

rakabencmark je napisao(la):
Sada mogu da kazem zbogom pomalo prljavom WD40 spreju sa izuzetno losim mirisom.

Meni se bas svidja miris WD-a. Nekako je sladunjav, podseca me na kolace iz nekog razloga (mozda sam ga previse udisao hehehe ;P )

Gde ima da se kupi Bagat ulje i koja je cena (koliko je pakovanje)? Vredi imati pri ruci...

Pozdrav!

Pa ima ga u servisu sa sivace masine. Potrazi negde u oglasima i garant ga nalazis.

Vido` Bagat servis (u izlogu se nalaze i maziva) u Sarajevskoj ulici (blize je centru, a sa leve strane gledajuci ka periferiji). Ima par bravarskih radnji (i jedna menjacnica) nesto dalje i sa suprotne strane.

Pronasao sam kod caleta 'ladno. Podmazao sam sve kulere u kucistu, sem na procesoru. Zao mi je da cackam TT7+ kad radi kao sat.

Ma uzecu 9800XT, samo da cena postane malo pristupacnija O🙂

:wave;

Nazad
Vrh Dno