Šta je novo?

Problem sa temperaturom procesora

spico

Slavan
Učlanjen(a)
27.03.2009
Poena
301
Komp mi vec duze vreme uzasno sporo radi... Mislila sam da je to do windowsa, ali sve sam sigurnija da to ima neke veze sa procesorom. Naime, temperatura procesora mi vrlo cesto dostize cak i od 80 stepeni! Kada sam to skontala, otvorila sam komp, skinula kuler, ocistila ga, stavila pastu na procesor i vratila na mesto. Posle toga temperatura se smanjila na negde oko 60 stepeni. Posle par nedelja, opet sam primetila da je temperatura previsoka i ponovila isti postupak, ali ovoga puta temperatura se nije smanjila, pa sam resila da kupim dodatni ventilator koji sam postavila tako da duva direktno na procesor. Nakon toga, nista se nije promenilo. Pocela sam da sumnjam da nesto nije u redu sa programom na kojem ocitavam temperaturu, pa sam iskljucila komp jedno 15-ak min da se ohladi, i zatim usla u BIOS. Temperatura je odmah po ukljucenju bila 80 stepeni! Kako je to moguce???

Poslednja izmena:
Prvo ako si overkolokovala procesor vrati na default vrednosti, proveri dal ti uopste radi ventilator na procesoru i da li je prikljucen na plocu.Mozda su pokvarene sonde za merenje temperature pa mozes da ukljucis par minuta komp i prstom dodirnes (ali brzo) hladnjak i proveris dali je vreo, ako si stavila previse paste to moze biti problem jer se pasta tada ponasa kao izolator.U svakom slucaju nije preporucljivo da sa tom temperaturom procesora ukljucivati komjuter na duze vreme.

Провери да ли кулер добро належе на процесор.

proveri pomocu speed fan-a na koliko obrtaja se vrti kuler

Vec sam proverila ventilator i radi, takodje sam i dodirnula hladnjak brzo i bio je topao ali sigurno nije boio 80 stepeni! Gde se uopste nalaze te sonde, i da li one mere temperaturu procesora ili hladnjaka?
E sad, moj tata je vec ovo radio jednom prilikom iz istog razloga (pregrevanja), i odlomio je jednu nozicu one plastike koja pricvrscuje kuler za procesor, tako da je vrlo moguce da ne naleze dobro na procesor. Ipak, mene brine jer se ovo desavalo i pre toga. Mislim da je ocigledno da je vreme za novi kuler, a mozda uskoro i za procesor!

Pa tačno je sve što si rekla u zadnjem postu ... :D
ali novi procesor u tvom slučaju znači i novu ploču,grafičku,memoriju,kućište sa napajanjem a verovatno i HDD...
znači tu negde oko 25000 dinara :)
ili mnogo više :p

Poslednja izmena:
Zasto sve to??? Kupim lepo novi procesor i kuler i gotovo! Ovo ostalo dobro funkcionise.

Ako imas neki od starih socket-a (a, 754, 939) takve procesore mozes naci samo POLOVNE. Da si skoro kupila racunar, nebi imala samo 256 mb ram-a, pa je i to sumjivo. U svakom slucaju bazdi je u pravu!
E da, i koji slot za grafiku imas? Ako je AGP, male su sanse (a mozda i nikakve (toliko nisam upucen ni ja sam)) da imas podnozje AM2 (A izgleda da ti je grafika integrisana tako da ovo zadnje ne vazi).

Poslednja izmena:
Soket mi je 748, a komp sam kupila pre jedno 2 godine. Koliko ja znam slot za grafiku mi je AGP...
Meni je cudno sto on pokazuje u biosu toliku tempereaturu par sekundi nakon ukljucenja racunara. Kako je moguce da se tako brzo ugreje? Takodje dok radim na kompu temperatura se vrlo brzo menja, cas je 65 pa je 75, pa na kraju 80! Dok nista ne radim temperatura opada na 63-64. Speed fan mi je 2556.

Nije 748, nego 478.:)

478 је стари интелов сокет.
Али небитно теби процесор ради, тако да је довољно да купиш други кулер на коме је исправна та ножица :)
Провери тако што ћеш руком притиснути кулер на процесор, па види хоће ли температура почети да пада?
Ти стари Интелови процесори су били баш врући, тако да уопште није чудно да се тако брзо загреје.
И да сонда мери температуру процесора, не хладњака. Ако хладњак добро не належе онда је природно да је он доста хладнији од процесора (не одводи температуру).

Soket mi je 748, a komp sam kupila pre jedno 2 godine. Koliko ja znam slot za grafiku mi je AGP...
Meni je cudno sto on pokazuje u biosu toliku tempereaturu par sekundi nakon ukljucenja racunara. Kako je moguce da se tako brzo ugreje? Takodje dok radim na kompu temperatura se vrlo brzo menja, cas je 65 pa je 75, pa na kraju 80! Dok nista ne radim temperatura opada na 63-64. Speed fan mi je 2556.

... sto bi znacilo da za tvoj socket nema novih procesora jer se oni ne proizvode vise. Jedino preostaje da ili kupis novi cooler ili polovan procesor ili maticnu, memoriju i grafiku. Ili jednostavno novi komp, sto ti je sigurno zadnje na pameti...

Prvo sto cu da uradim je da kupim kuler, a ako ne bude pomoglo... pa videcemo.:)

Ako je slomljena nozica, onda je to problem, ti procesori se greju bas bas, ali ako neces mnogo da ulazes, onda nadji neku neispravnu plocu, prebaci plastiku sa nozicama i kada budes stavljala pastu stavi jako tanak sloj, bukvalno mozes prstom da utrljas na procesor i to je to. I proveri hladnjak, da nije igreban, ako jeste malo ga poravnjaj sitnom finom smirglom i ispoliraj i proveri da nema prasincine u rebrima od kulera.

Nazad
Vrh Dno