Šta je novo?

Problem sa temperaturom graficke

BibaKing

Slavan
Učlanjen(a)
13.12.2008
Poena
304
Pre par dana sam uzeo novu (Gigabyte) 9600GT Zalman Graficku karticu. Skinuo sam kuler da bih mogao pristupiti i postaviti male hladnjake za memoriju na kartici. Potom sam vratio hladnjak i fan na karticu ali sam greskom prikljucio kabel od napajanja za ventilator na HDMI izlas za zvuk na grafickoj tako da je grafa radila pod opterecenjem nekih 7 sati bez sopstvene ventilacije tj. sa ventilacijom kucista (GPU fan 0 rpm). GPU mi je dostigao temperaturu od 100C kad sam uocio problem, pa me zanima da li je neko imao slicnog iskustva i da li mi je ostecen GPU? Koliko je max temp koji GPU moze da izdrzi? Unapred hvala za odg...:wave:

- Pa mislim da ti graficka nije ostecena cim radi.Pa probaj u nekoj igri ili pusti 3D Mark.Ako se komp ne gasi ili se zabada znaci sve je ok.GPU chipovi mogu da izdrze dosta visoke temperature narocito je to uocljivo na karticama sa silent varijantom.Kolike su ti sada temp.na grafi ?

Poslednja izmena:
Sada kada je hladjenje kako treba tj. kada mi fan radi, temperatura grafe se krece oko 30C pri normalnom radu i do 45C u igricama... Nisam imao nikakvih pojava tipa: kocenja igre, pojavljivanja kockica i slicno. Mene brine to sto je mi sad GPU radi na normalnoj temp od oko 30ak-40ak stepeni, a doterao je 100C. Ja mislim da je ventilacija u kucistu spasila grafu, posto imam 4x 12cm, a jedan se nalazi na stranici ispod GPU'a i koliko toliko je duvao ispod u dodnji deo maticne i u rebarca od Zalmana.... da nije bilo tog fana na stranici, ja verujem da bi mi GPU otisao i preko 100C... Ne znam, da li je moguce, delimicno ostetiti GPU tj, da li je moguce da se to kasnije odrazi na rad GPU'a. Mislim da tu nema sredine jer kod struje je ili I ili 0 - ili radi ili ne. Ali me jako brine tih par sati sa 100C....

Gotovo je kad se jednom zagreje graficka je mrtva, garancija ne vazi, samo je pitanje minuta kad ce rikne... 😀

Ma ako ti se komp pali, sve je u redu!!! 🙂 Aj da kazemo ako nemas artifakate na nijekoj igri na kojoj pre nisi imao, e onda je 99.9% sve ok!

Gotovo je kad se jednom zagreje graficka je mrtva, garancija ne vazi, samo je pitanje minuta kad ce rikne... 😀

😀😀😀

Ako nemas nikakvih anomalija u 3D okruzenju vozi i uzivaj - nije mu nista!

Za sad nisam primetio nikakve anormalije u 3D okruzenju... ali me zanima da li neko zna koliko je vrh tj. plafon dokle moze temperetura GPU'a da ide... da li ima neka zastita koja bi trebala da iskljuci GPU pri temperaturi od npr. 120C?? Zanima ma koliko je taj Max? Da znam koliko sam bio blizu od toga da se pozdravim sa GPU'om...:wall:

Poslednja izmena:
Na 120C obicno pocinje throttlovanje/obaranje kloka...a zatim se graficka gasi...ne secam se kad je nekome grafa riknula na taj nacin (u normalnom radu bez volt modovanja ili slicnog)...
To sto ti je radila neko vreme na 100C nije uopste strasno niti je razlog za sekiraciju.Grafa radi normalno, i uzivaj...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno