Šta je novo?

Problem sa taktom procesora

vikator

Slavan
Učlanjen(a)
21.12.2005
Poena
304
Imam problem sa taktom procesora.
Imam AMD Athlon 64 3000+ s754,kome treba da je radni takt 2 Ghz,a meni kada pogledam sa programima kao sto su cpu-z,3d mark 03 pise samo 1006MHz,a imam i pad brzine,i u igricama i u windowsu.
Kako tacno da proverim ili mozda da vratim nekako na 2000MHz.
I sa memorijom imam isti problem,imam 2x512 Corsair PC400,a u programima pise samo 200 MHz.
Koji je problem?

Najverovatnije ti je ukljuchen Cool N' Quite, koji ti obara umnozak :) sa 10 na 5 pa dobijesh tih 1000 MHz, chim ti memara radi na 200, shto je normalno. A pretpostavaljm da se tebi chini da ti komp radi sporije chim ugledash onih bednih 1000 umesto 2000 :) Evo i ja sam sada ukljuchio CPU-Z i umesto 2550 stoji 1440 MHz. Odmah imam utisak da ce mi Minesweeper seckati :)
Pogledaj u biosu da li je Enable-ovan C'N'Q ili pokushaj da ga opteretish sa nechim (da mu plocha podigne napon i megahercazu na 2000) pa u isto vreme pusti CPU-Z :)

Igrao sam most wanted i na svakih deset sekundi sam spustio igru i isto stoji.

kako da promenim umnozak sa 5 na 10,jer cpu-z kaze da je umnozak 5.
U biosu to ja mislim ne moze?????

ne vidim koja je ploca u pitanju, ali skoro sve s754 imaju mogucnost menjanja mnozioca u biosu, ali mislim da to nije tvoj problem. Pretpostavljam da ti se ukljucuje Cool'n'Quiet pa ti zato radi tako. Uglavnom, mozes iz biosa menjati mnozioc, a takodje i iskljuciti Cool'n'Quiet po zelji.

Pa zato shto kad izadjesh iz igre zauzece procesora ti padne na 0 ili par % i u delicu sekunde ti se spuste i taktovi i voltaza. Probaj u biosu da iskljuchish C'N'Q pa onda startujte CPU-Z. Ili josh bolje skini sa neta (imash link u thredu "Korisni linkovi") super pi. Stavi da ti rachuna i dok bude rachunao startuj cpuz. Skini sa neta i A64Info, on ti sam i to nekoliko puta u sekundi rifreshuje podatke (za razliku od cpuz-a) tako da mozda i ne morash da se smarash sa superpi-em jer tjesh odmah primetiti skokove i padove frekvencije chak i kad startujesh IE ili Winamp.

vikator je napisao(la):
Imam problem sa taktom procesora.
Imam AMD Athlon 64 3000+ s754,kome treba da je radni takt 2 Ghz,a meni kada pogledam sa programima kao sto su cpu-z,3d mark 03 pise samo 1006MHz,a imam i pad brzine,i u igricama i u windowsu.
Kako tacno da proverim ili mozda da vratim nekako na 2000MHz.
I sa memorijom imam isti problem,imam 2x512 Corsair PC400,a u programima pise samo 200 MHz.
Koji je problem?

Pošto CPU-Z detektuje multiplier 5, aktiviran je CnQ. U BIOS-u postoji opcija CnQ (Cool ‘n’ Quiet) ON/OFF ili Enable/Disable. Konfiguriši na OFF, odnosno Disable. Frekvencija memorije je korektno detektovana, odnosno, imaš RAM koji je DDR (Double Data Rate) 400, i radi na frekvenciji 200MHz, efektivno 400.
Uzgred, piše se DDR400, PC3200.

vikator je napisao(la):
PLoce je MSI K8N Neo PLatinum NF3

Samo u BIOS-u pronađi opciju CnQ (Cool ‘n’ Quiet) i isprati upute iz mog prethodnog post-a. :)
:wave:

Ok probacu,sutra posle skole,a ne moze nista da se zezne?

Ukoliko ustanovish da je do toga, ja bih ti savetovao da ipak ukljuchish C'N'Q jer ti se komp manje greje i manje troshi struje kad je na leru, a u mom sluchaju se chak i vishe klokuje, nemam pojma zashto.

vikator je napisao(la):
Igrao sam most wanted i na svakih deset sekundi sam spustio igru i isto stoji.
On spusti mnozilac pre nego sto ti stignes da izadjes iz igre :D
Cim je opterecenje procesora malo, on obori mnozilac na 5x, pa i CPU-z koji ne trosi procesorsko vreme, kada komp radi u "idle" rezimu, pokazuje vrednost mnozioca od 5x.
Uzmi lepo CPU-z i pusti neki program koji opterecuje CPU i videces kako se menja CPU takt u CPU-z. Ako te to nervira sa CnQ, idi lepo u power options i sa minimal power managemant stavi na Always On i CnQ ce ti biti iskljucen, a cpu ce kucati stalno na 2 Ghz.

Poslednja izmena:
Evo sta pise u biosu:
HT FREQUENCY - 4X
COOL 'N' QUIET - ENABLED
ADJUST CPU RATIO - START UP (a moze X 4;4.5;5;5.5;6;6.5;7;7.5;8;8.5;9;9.5;10????)
ADJUST CPU FSB FREQUENCI - 200

vikator je napisao(la):
Evo sta pise u biosu:
HT FREQUENCY - 4X
COOL 'N' QUIET - ENABLED

Pa eto ti.. :) i jesi li disable-ovo C 'n' Q ? Sta sad kaze?

Nisam,a da ne treba mozda ono adjust cpu ratio da stavim na 10x

Disbleovao sam c'n'q i sad radi na 2000MHz,hvala svima.
A sad sam skinuo everest i gledam,moja graficka je Asus Ati Radeon 9600xt/td i treba da radi na 600/500 a moja radi na gpu 500MHz,a ramdac 400MHz.Kako sad to?

vikator je napisao(la):
Disbleovao sam c'n'q i sad radi na 2000MHz,hvala svima.
A sad sam skinuo everest i gledam,moja graficka je Asus Ati Radeon 9600xt/td i treba da radi na 600/500 a moja radi na gpu 500MHz,a ramdac 400MHz.Kako sad to?

Druže, RAMDAC (Random Access Memory Digital-to-Analog Converter), ergo, engleski poznaješ... U pitanju je modul zadužen za konverziju digitalnih signala iz grafičkog RAM-a u analogne, odnosno RGB signale koji predstavljaju naponske vrednosti za specifičnu boju. Razlog tome je zato što monitor (CRT) radi analogno, a GPU digitalno.
Frekvencije koje navodiš za 9600XT su korektne, 500MHz za core i 300MHz za memory, odnosno DDR600.

ok.Sad je sve kako treba,a kad igram most wanted radi odlicno nekih 20 minuta i onda pocne da usporava tojest da 1 sekunda u igri traje 5 sekundi u stvarnosti.Sta sad?
Da probam neke drivere.

NHF, thread o tom problemu si pokrenuo u "Video karte, monitori", videću pa ako imam nešto smisleno da odgovorim...
Pozdrav

da li koja maticna MSI K8N Neo Platinum NF3 moze da radi u dual channel modu?

AMD K8 (Athlon64 i derivati) procesori imaju integrisan memorijski kontroler. K8 za S754 (procesor koji imaš je namenjen navedenom socket-u) nema dual-channel kao opciju. Memorijski parametri i konfiguracija ne ovise od mainboard-a, odnosno chipset-a, već od procesora (K8 za S939/940 imaju dual-channel opciju), odnosno integrated memory controller-a.
Kapiram da ti neke stvari nisu jasne, korekto pitaš, ali, ipak search bi pomogao...

Poslednja izmena:
imam Asus K8N ,athlon 2800+ ,2x512 kingston cl3
memoriju setujem na 400 mhz ,(bilo koji slot 12,13,23) ali mi uvek radi na 333 mhz.Nisam nista clockovao( zasad) .Bios je najnoviji 1009.002
Zasto ?????

vikator je napisao(la):
ok,ima vremena,naucicu.Idem u tu skolu!!!

Nema ljutnje... Postoji akronim, STL(F)W (Search The Lowely (F*****g) Web). Inače, škola te neće naučiti... Sam sebe možeš...

kopes je napisao(la):
imam Asus K8N ,athlon 2800+ ,2x512 kingston cl3
memoriju setujem na 400 mhz ,(bilo koji slot 12,13,23) ali mi uvek radi na 333 mhz.Nisam nista clockovao( zasad) .Bios je najnoviji 1009.002
Zasto ?????

Proveri da li su parametri identični. Manuelno konfiguriši frekvenciju RAM-a u BIOS-u. Da koristiš 3 DIMM-a, RAM bi automatski radio u DDR333 režimu pri 2T parametru.

manuelno sam stavio na 400 ,ali ipak posle rebot-a ,pise dram 333 mhz.probao sam sa latencijama na max vrednosti ,voltazu na 2.6v,ali nista

ako stavim jedan modul uredno radi na 400 mhz.moduli su double side,i nalaze se na spisku preporucenih u uputstvu.

kopes je napisao(la):
ako stavim jedan modul uredno radi na 400 mhz.moduli su double side,i nalaze se na spisku preporucenih u uputstvu.

kopes je napisao(la):
manuelno sam stavio na 400 ,ali ipak posle rebot-a ,pise dram 333 mhz.probao sam sa latencijama na max vrednosti ,voltazu na 2.6v,ali nista

Kada sam napisao da proveriš parametre, to je značilo da ih proveriš, ne da rekonfigurišeš. Everest-om (ili nekim drugim programom) proveri SPD parametre oba modula. Moguće da se razlikuju, te da zato u kombinaciji automatski konfiguriše u DDR333 režim.

evo iz everesta
DIMM1: Kingston K 512 MB PC3200 DDR SDRAM (3.0-3-3-8 @ 200 MHz) (2.5-3-3-7 @ 166 MHz) (2.0-2-2-6 @ 133 MHz)
DIMM2: Kingston K 512 MB PC3200 DDR SDRAM (3.0-3-3-8 @ 200 MHz) (2.5-3-3-7 @ 166 MHz) (2.0-2-2-6 @ 133 MHz)

ako ima jos neki mpredlog ?

Nisam resio problem,ali znam da ne moze.Konfiguracija Athlona dozvoljava kod dva DVOSTRANA modula je max 333 mhz.Ako bi bar jedan bio single side moglo bi na 400.
A ako se stave tri double side onda je plafon 200 mhz !!!???
Sve ovo stoji u uputsvu za athlon procesore na AMD sajtu.
A ove dileje iz ASUS-a to nisu mogli pravilno da odstampaju ,vec napravili gresku.

Pozdrav

Nazad
Vrh Dno