Šta je novo?

Problem sa surround zvukom ?!

brale

Slavan
Učlanjen(a)
05.08.2004
Poena
319
Imam jedan mali ali veliki problem :wall: .
Imam sonijev risever za home teathar koji sam priključio na zvučnu na ploči Asus kt600-x koja je integrisana (AC97 chip) sa softverom soundmax.Kada pustim sound maxov test ne čujem dva zadnja surround zvučnika.Zbog čega je to i šta da radim.Pomagajte drugovi :wave:

Da li si spojio digitalnom vezom?

Ne spojio sam preko tv out-a na kartici sa video in-om na televitoru običnim činč-činč kablom

Oh Pardon greška.To je za moj drugi problem.Odgovor na tvoje pitanje je opet ne spojio sam običnim činč kablom izlaz na kompu sa ulazom na risiveru.Pitanje : el znaš gde može da se kupi digitalni s/pdif kabl.

brale je napisao(la):
Oh Pardon greška.To je za moj drugi problem.Odgovor na tvoje pitanje je opet ne spojio sam običnim činč kablom izlaz na kompu sa ulazom na risiveru.Pitanje : el znaš gde može da se kupi digitalni s/pdif kabl.

Pa trebalo bi da spojis S/PDIF kablom, onda neces imati nikakve probleme.

Ne znam gde bi takav kabl mogao da kupis, ali se pravi veoma jednostavno, to je najobicniji koaksijalni 50-ogmski kabl. Kupi dva odgovarajuca utikaca (na receiveri je RCA ili, kako ti kazes cinch), a na ploci ne znam tacno koji je, ali pogledaj sam. Zalemis kabl duzine koja ti je potrebna i sve radi kako treba...

:trust: Čekaj bre zar S/Pdif nije optički kabl ? :trust:

Druže gde da nađem taj 50 omski kabl, kolko mi se čini antenski je 75 omski. :wave: i gde da nađem taj RCA (to je valjda optički; onaj oblika kockice el tako)

Poslednja izmena:
brale je napisao(la):
Druže gde da nađem taj 50 omski kabl, kolko mi se čini antenski je 75 omski. :wave: i gde da nađem taj RCA (to je valjda optički; onaj oblika kockice el tako)

Prvo moras da utvrdis koji S/PDIF izlaz imas na ploci...meni ta ploca nije poznata, pa pojma nemam. Na mojoj ABIT NF7-S postoji opticki izlaz, ali sam ja izveo i koaksijalni (prilicno jednostavno) jer je koaksijalna veza mnooooogo jeftinija, narocito ako se radi o vecim duzinama. Javi koji izlaz imas.

50-ohmski kabl mozes da kupis u bilo kojoj prodavnici kablova, cak i na buvljaku...isto vazi i za RCA konektore (to NIJE opticki, nego najobicniji dvopolni utikac, ono sto ovde neki zovu cinch).

Prica je ovakva : S/Pdif na ploči je baš nešto slično činču ali činč nije jer činč ne može da uđe (ti ćeš bolje znati, isto ima rupu za trn u sredini).Gde to da nađem?.A koliko sam te razumeo na drugoj strani da stavim da činča u ubodem ih u obične stereo ulaze (left i right).

E i nisam ti rekao izuzetno bitnu stvar.Ja nečujem surround zvučnike u sound maxovom testiranju (čuju se samo prednji i centralni kao i woofer ali surroundi se ne čuju) dok se pri slušanju zvukova čuju svi ali to je zbog korišćenja dolby prologic 2 sa risivera.

Hvala ti druže na pomoći.

brale je napisao(la):
Prica je ovakva : S/Pdif na ploči je baš nešto slično činču ali činč nije jer činč ne može da uđe (ti ćeš bolje znati, isto ima rupu za trn u sredini).Gde to da nađem?.A koliko sam te razumeo na drugoj strani da stavim da činča u ubodem ih u obične stereo ulaze (left i right).

E i nisam ti rekao izuzetno bitnu stvar.Ja nečujem surround zvučnike u sound maxovom testiranju (čuju se samo prednji i centralni kao i woofer ali surroundi se ne čuju) dok se pri slušanju zvukova čuju svi ali to je zbog korišćenja dolby prologic 2 sa risivera.

Hvala ti druže na pomoći.

OK znaci izlaz NIJE opticki, to je najvaznije. Da je opticki, imao bi poklopac ispod koga bi se videla crvena svetlost (od LED-a) kada ga skines. Da li je isti kao oni za aktivne zvucnike (probaj da ubaciis, ali SVE da bude iskljuceno)? Kao je ulaz isti, resili smo problem..sve ostalo je boranija.

Sa druge strane, u A/V receiver (Sony bese) cicnh ubacujes u Digital Input, vec po izboru. Kroz taj (inace dvozilni) kabli ti prolazi BILO KAKAV signal, dakle stereo, mono, AC3, DTS...sta god hoces. Ako imas AC3 ili DTS DiVX diskove, mozi ces da uzivas u odlicnom zvuku bez ikakvih gubitaka, jer kod digitalnog prenosa zvucna kartica (integrisana na ploci) prakticno da ne utice na zvuk.

Javi onda da li utikac iz zvucnika moze da udje u taj S/PDIF na ploci, pa da ti, ako moze, dajem dalja uputstva.

Izvini nisam baš razumeo šta ti znači 'kao za aktivne zvučnike'.Meni je ulaz u aktivni woofer običan činč.
Sa druge strane na risiveru od ulaza koji bi mogli da budu digitalni su :
1. DVD in (coaxial)
2. Optical in (Ulaz u obliku male kockice)

Nadam se da ti je jasnije.
Hvala na pomoći.

Pa mora da si video nekada kako izgleda konektor koji "izlazi" iz obicnih aktivnih zvucnika za racunar...cak i onih najjeftinijih...isto kao mali konektor za slusalice...na to sam mislio...

Na receiveru bi koristio DVD IN.

Ne S/pdif nije za bananicu a probao sam činč malo teže uđe al izgleda da je možda ipak činč izlaz.Šta sad (mislim da ćeš znati?)

Pa sada stvarno vise en znam.

'Ajde mi lepo baci neki link gde mogu da procitam detalje o tvojoj ploci, sa sto vise fotografija ako je moguce....narocito kriticnog dela...

Kako sam glup, KAKO sam glup, KAKO SAM glup, KAKO SAM GLUP !!!
Cela priča je bila u tome da mi je izlaz činč i dvd in mi je činč.Jedina stvar koja me je zeznula kada sam ranije probao da spojim činč kablom je što kad sam prebacio na dvd kanal nisam odabrao digital in u meniju.Sada sve šljaka kako treba. :banana: :,,: :banana:
Oprosti na maltretiranju od jedne maloumne budale.Hvala na velikom trudu .

V E L I K I P O Z D R AV !!! :wave: :wave: :wave:

P.S. Šta znači poruka ''PCM 48'' koja se pojavi kada uključim risiver a on je na dvd kanalu 'pravilno spojenom'.

Cekaj, znaci sada ti sve radi OK...???...da li uspevas da dobijes DolbyDigital ili DTS signal kada pustis DVD ili DiVX sa racunara? Da li je zvuk dobar?

To PCM48 znaci da je sampling frekvencija signala 48KHz, sto je OK ako je izvor zvuka semplovan tako (npr. DTS), ali ako pustis obican audio CD trebalo bi da pokaze 44.1...

Da to znači da sad sve radi superr, super mi je zvuk i na muzici i na divx-u i to znači da te je jedan glupander maltretirao nedelju dana samo zato što ne razmišlja vijugama kada nešto radi (verovatno zato što ih nema).
Pozdrav.

E i pošto se vidi da se razumeš u audio da te pitam još nešto (postavio sam ovu temu i u multimediju)

Na mom sonijevom risiveru (str-d495) imam izlaz za subwoofer (činč) a na subwooferu ulaz su dva činča (left & right).Kada je risiver uključen sve šljaka strava.Kada isključim risiver woofer 'broomi' a jačina broomanja zavisi od toga koliko je woofer pojačan.

Spajao sam prvo po jednu granu, levu pa desnu, pa sam spajao jednu granu a drugu kratkospojio, pa sam sad našao delić koji jedan činč razdvaja na dva i spojio i opet ništa.Što je najzanimljivije risiver sam namestio u automatski mod u kome bi on kada ne dobija signal morao da ode u stand by mod 'aproximetly about five minuts' a ništa od toga.

Šta da radim?

Nisi me maltretirao, drago mi je da se zavrsilo kako treba.

Reci mi konkretno da li imas 5.1 zvuk, tj. kada pustis test cujes onaj glas kako treba na svih 5 zvucnika pojedinacno.

Prica o subwooferu je cudna...obicno oni imaju samo jedan ulaz, a ne dva, tj. specijalan ulaz koji treba da se poveze sa izlazom za subwoofer na receiveru (koji si pomenuo). Izgleda mi kao da je taj tvoj model namenjen "obicnim" stereo sistemima, a ne 5.1, tako da treba da bide povezan sa stereo izlazima, recimo TAPE OUT...pogledaj u uputstvo ako ga imas.

Da li subwoofer broomi i kada je potpuno "slobodan" tj. neprikljucen na receiver uopste, vec samo ukljucen na napajanje? Ako ej to slucaj, onda nesto nije u redu sa njime...ne bi smelo nikako da bruji.

Biće da si u pravu.Sigurno je namenjen stereo sistemu zato što pored pomenutog ulaza (za slučaj da pojačalo ima poseban izlaz za woofer, po upustvu) postoje i četiri priključka (činč) i to dva ulaza za spajanje sa pojačalom i to sa kanalom za front spikere i dva izlaza za spajanje sa tim frontovima.Imaš li ideju šta da radim?
I odgovor na pitanje : Da broomi i kad je odvojen od risivera a kad izvadim činčeve ne.
Inače woofer je Mortdaunt Short s308, usput kaži mi el nešto znaš o toj firmi pošto je 'dosta' plaćen (13500 din) i super mu je zvuk.
Koliko mi pomažeš zaslužio si pićence :bottle: Pozdrav.

To bi trebalo da bude veoma ozbiljan subwoofer...koliko sam video na netu, predvidjen je za 5.1 home theatre sistem, sto znaci da bi morao da ima negde samo jedan RCA (cinch) ulaz za poseban signal i A/V receivera. Stavrno me cudi da ga nema.

Ovo mi nikako nije jasno:

"Da broomi i kad je odvojen od risivera a kad izvadim činčeve ne."...pa vljada je odvojen kada izvadis cinceve....???....pojasni ovo, molim te.

Nisam lepo napisao: Nastavlja da broomi i kad izvadim činčeve iz risivera a ostavim činčeve u wooferu, a kada izvadim činčeve i iz woofera (znači drugi kraj kabla) on prestane da broomi.Sad nije fora da nisam nešto video kao u prošlom problemu (S/Pdif).
Šta misliš da li bi se gubilo na signalu kada bi ga spojio preko grane za frontove?

"Nastavlja da broomi i kad izvadim činčeve iz risivera a ostavim činčeve u wooferu, a kada izvadim činčeve i iz woofera (znači drugi kraj kabla) on prestane da broomi"

Pa na sta ti ovo lici....???...menjaj taj kabl odma'..!!!!!!!

Probao sam sa drugim kablom i opet sve je isto.
A pazi sad sledeći trip: Pre nego ugasim risiver prebacim na kanal koji nema ništa priključeno (prazan) i tada risiver ode u stand-by posle nekog kraćeg vremena i kada posle toga ugasim risiver woofer ne bruji ???
Da li ti to nešto govori ?

Pozdrav

Zao mi je, ali ovo vise stvarno ne mogu da razumem...

Ništa, fala ti od sveg srca na trudu i pomoći.Nadam se da ću ti nekako uzvratiti.
Veliki pozdrav :)

Nema na cemu.

Steta sto nismo uspeli sve da sredimo....

Nazad
Vrh Dno