Šta je novo?

Problem sa strujom

djalf

DJ u penziji
Učlanjen(a)
27.11.2004
Poena
2,645
Pozdrav dragi forumasi, potrebna mi je pomoc. Naime, imam svoj shop i servis jelte, i mi sklopimo racunar, instaliramo ga, testiramo malo i dajemo kupcu. On ode kuci, ukljuci ga i zove nas sa ovakvim problemima:
  • Nece da se ukljuci
  • Sve crno
  • Podigao se Windows ali nema ikona na desktopu
  • Podigao se sve normalno ali nijedan program ne mogu da otvorim
  • Kada stavim kursor na Start ikonu, samo se vrti kruzic i onda moze samo restart
  • Restartuje se
  • ITD
Ja kazem donesi, on donese, udje kod mene u servis, ja ukljucim komp, pokrenem svaki program tako da se vise ne vidi nista u Taskbar-u, pokrenem Crysis i pocnem da igram. On gleda i nije mu jasno.
U zadnje vreme su mi ovakvi slucajevi bas cesti i znam da je problem sa strujom, jer na moju srecu, kod mene u lokalu je struja perfektna.
E sad, moje pitanje je, kako najlakse da im dokazem da sam u pravu, jer svi kao da su Tesla-e pa samo pogledaju u suko i "znaju" da je struja dobra, jer "kako ves masina iz 76-te i frizider iz 80-te rade, a komp nece?"
Da li postoji neka varijanta stabilizatora koji pegla i napon i hercazu? Ja imam u prodaji neke Mustek UPS-ove kao i neki stabilizator, koji kao pegla 170-270v na 220v. Da uzmem jedan, pozajmim im na dva dana i dokazem da sam u pravu.
Sta mislite?
Thanks unapred ;)

Savetuj im da kupuju kvalitetna napajanja pa uglavnom neće imati takav problem ali to radi na taj način da ne pomisle da znaš da ta krš napajanja nisu ispravna.

Dao bi nekome UPS koga ne znaš na dva dana?

Pa ne moze se reci da nisu ispravna kad ih meris testerom pokazuje dobre voltaze. Naravno da kvalitetna napajanja jesu resenje (mozda) ali ko da ih natera da daju pare za to? Ona kostaju od 4000 din pa na gore, to nema sanse da se proda tek tako :(
Dao bih UPS jer ako ga ne vrate nemaju garanciju na komp koji kosta 500-600e ;)
Edit: video sam da LC power nije mnogo skup a deluje bolje od klasicnih napajanja, da li su dobra?

Poslednja izmena:
Blago i njima i tebi ako stavljas jos gora napajanja od LC u kompjutere od po 500-600e :zgran:.

Izvinjavam se, mislio sam 300-400 a njima ne bi dao sigurno bez neke kapare i slicno. Ono sto je bitno je da ti ne pomazes tim tvojim stavom uopste. Ako nemas sta pametno da napises, nemoj ;)
A blago tebi kad imas para za dobro napajanje, nemaju svi. Ja imam OCZ Fatal1ty od 100e i meni nije problem ali drugima jeste.
El ima neko pametan da kaze nesto za LC napajanja?

El ima neko pametan da kaze nesto za LC napajanja?

Dovoljno je samo malo proguglati i postaje jasno kao dan da LC treba izbegavati u luku. ;)

Ako je liku koji je pljunuo 500-600 evra za racunar mnogo da doda jos 60-tak za nekog Chiefteca od 550W, onda je stvarno iluzorno dalje diskutovati...

To sam i hteo da kažem, ta napajanja jesu ispravna ali da ne ispadne da ti znaš da im to neće raditi posao a prodaješ im, ili da mnogo forsiraš neko drugo napajanje da bi im "uzeo pare".

Ugradio sam gomilu LC napajanja neprijateljima ali i prijateljima i niko nema problema samo treba pronaći adekvatnu watažu.

Znači slobodno idi na LC.

E to mi je trebalo. Znam da LC nije nesto, ali da ga imam kao resenje za ovakve situacije koje su sve cesce.
@Vuk
Slazem se i uzimali smo ranije Thermaltake ili OCZ za takve masine, sve super radilo naravno. Problem je sto ih trenutno nesto nema a Chieftec nije bas jeftin ni za napajanja a ni za kucista.
Probacu i taj APC koji pegla napon.
Hvala momci! ;)

Ne fali ništa LCu, samo nije Chieftec ili čak nešto bolje. Ljudi su u početku tako bili rezervisani i prema CM napajanjima ali eto sada ih svi porede sa Chieftec-om.

E bas moram.Ja imam LC6550 (650w).Traje vec 2-3 godine.Trenutno u masini M2N-E,4 Gb RAM-a,dva diska u RAID-u (stripe)+250 Gb stari OS disk,4850 grafika Athlon(89W) 5600+ x2,zvucna.U zadnje vreme su pocele da mi zuje zavojnice kad prikljucim nekog jaceg potrosaca na USB,ali G7 i G15 uzimaju danak polako(o WiFi slusalicama tek da ne pricam),a da ne pricam o tome koliko je nekih storage diskova proslo kroz tu masinu za sve ove godine.Kada ponovo procitam pitanje,zapitam se:"jer sam mozda ipak trebao da uzmem 1200w napajanje?".Zakljucak izvucite sami.

LC je da kazemo kvalitetan kinez,osim Metatron serije u kojoj su skroz ok napajanja. Jedino sto treba voditi racuna kod LC-a je da malo vole da lazu kad je u pitanju snaga napajanja:D,tj. deklarisu u specifikaciji peak load kao snagu napajanja ne kontinualnu snagu koju napajanje moze da isporuci .

Znaci,ako pise 650w racunas da je to napajanje kao Chieftec od 550W i nema problema.
:)

Ja imam LC-ov Metatron Prophecy od 750W vec vise od godinu dana,i nisam imao nekih vidljivih problema...

Poslednja izmena:
LC Power je kao stvoren za nase trziste, nije skup a svakako je bolje resenje od najgorih kineza sto kostaju oko 1k dinara. Odnos cena-kvalitet je najbolje napajanje.

Hvala svima, evo narucio sam i stiglo mi je, uzeo sam 420w, 500w i 600w, valjda ce da bude dovoljno. Problem je sto ljudi nemaju para a kucista od 2500-2800 din vec imaju napajanja od 450-500W pa im to dodje povoljno. Moracu da ih navikavam na nesto kvalitetnije, ili su racunari postali osetljiviji ili nam je struja losija nego ranije.

nisu osetljiviji, jednostavno su postali nesto veci potrosaci...
a i krajnje je vreme da se odvikava narod od kung-fu komponenata

Tu se slazem, treba stavljati nesto kvalitetnije ako vec ima problema.

Nazad
Vrh Dno