Šta je novo?

Problem sa SSD

• Začetnik teme Začetnik teme Wortx
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Wortx

Cenjen
Učlanjen(a)
15.10.2014
Poena
170
Pozdrav ljudi. Ne znam sta mi bi, gledao nesto na netu i reko ajd da pokrenem neki benchmark. Zavrsio bench, sve ok, al' izbacuje da mi je ssd spor. Odem skinem ssd benchmark, kad ono 1ef68b7ecf6c4241b1e79d9a3a806638.png. Nikakva usporenja nisam primetio, sve radi kao i pre (kad je ssd na bench normalno prikazivao 450+ read/write), al' mi nije jasno sta se desava? U pitanju je Transcend TS128GSSD320, koristim win 10, a zadnji put sam benchmark za ssd radio na windows 8.1.

Daj nam AS-ssd test (celi prozor) i daj nam celi prozor CDM as ne samo to prvo.
Sata2 ili sata3 ?
AHCI ukljucen ili ne?
Na koji konektor zakacen ssd, na neki pod direktnom kontrolom Intel ili AMD chipseta ili na neki "pomocni" (Marvel i slicni kontrolori za dodatne sata konektore)?
Da li pun "kao šipak" ssd ili ne? Koliko vidim pokazuje samo 36% zauzetosti...

7d3274a1b7874b75b9dc5c7212c143c5.pngaaa1408c8a05443f8601bd1d3cdff0ab.pnge109772331ae4f9c900f08ecc66be000.png

Sata 3
AHCI ukljucen
Zakacen je direktno na maticnu, intel chipset.
Zauzetost pokazuje ispravno, 36%

Taj problem se zove SandForce SF-2281. Sve je ok, to je osobina/mana kontrolera. Ne radi mu TRIM kako treba, tacnije radi, ali ne vraca performanse kao kod novog ssd. Jedini nacin povratiti iste je Secure Erase - sa brisanjem svih podataka. Ali kroz neko vreme opet ce pasti do sadasnjeg nivoa. Nista strasno - na oko niste ni primetili to, tako da mirno koristite ssd kao i do sada, ssd je ispravan.

Poslednja izmena:
Takođe, mislim da nije problem do TRIM-a kod SF-a.

SF vremenom gubi na performansama, ali upisa - čitanje uglavnom ne bude toliko pogođeno. Kod tebe su i brzine čitanja očajne.

Proveri Write Caching kao što je P307 predložio.

Pogledao sam prilozeni link i kod mene postoji samo ovo cd1ef14701fb404b871d8f4ab569ee07.png. Nisam nista podesavao u vezi ssd. Pre win 10 sam bio na 8.1, koristio sam samo transcend scope kako bih update firmware i video brzine (sve je bilo normalno). Od kako sam na win 10, sve normalno radi od boota pa do ucitavanja aplikacija i ne bih ni primetio da postoji problem, da nisam pokrenuo benchmark test za sve komponente.

Da. Samo upis strada. Moja greska. Zanimljivo. Aj malo optereti jedno (samo jedno) jezgro procesora bilo kojim benchem (linx, prime, occt, aida i td) i ponovo pusti test i okaci rezultat.
Koliko razumem dok je bio win 8.1 - brzine su bile ok? Windows 10 se stavio cisto ili update sa 8.1?

Opteretio sam jedno jezgro preko prime-a i pustio sam ssd test, manje vise su isti rezultati, nije se nista narocito promenilo. Da, na 8.1 nakon instalacije ssd scope softvera, kako bih update firmware, odradio sam test i brzine su bile manje vise kolike treba da budu 450/450 + (lupam). Windows 10 sam prvobitno update sa 8.1, a kasnije i svezu instalaciju odradio.

Znaci ovako. Moguce da se to desilo zbog upgrade FW. Savrseno sigurno je bio slucaj da dva NOVA ssd sa SF2281 (i to od dva razna proizvodjaca kingston i silicon power) sa fabrickim FW 506 i 507 su pokazivali slicne rezultate u citanju i tek posle downgrade u servisu do 5.0.4 - brzina citanja se vratila u normalu. Slican slucaj sa nizkom brzinom citanja je bio opisan i na kingston sa FW525. Sva tri slucaja - 120gb modeli. Na sajtu transcend zadnji FW za tvoj ssd je 5.6.0 - probaj da izvrsis upgrade.

Poslednja izmena:
Uh, moj FW je 5.2.2 verzija, ko zna od kad je to. Inace, ako moze pomoc sa 3dc89d5d7e0240d189c1d6d65fffe2e5.png. Ne bih znao sta predstavljaju brojevi ispred modela diska, da ne zeznem nesto.

Hvala. Prikazuje, kasno je bilo i bio sam umoran, pa nisam ni obratio paznju, direktno sam isao na update. Update sam FW, ali rezultati se nisu promenili.

Ideja vise i nemam. Osim probati ponovo podkljuciti ssd, na svaki slucaj zameniti sata kabl, sigurno se ubediti da je podkljucen na intel cipset sata3, izvrsiti secure erase i ponovo instalirati windows. Cak i ovde u temi gde izbacuju rezultate cdm - video sam slican (takodje 120gb model na intel z77 cipsetu). I pri instalaciji skroz obrisati i ponovo kreirati partition.
Ili bolje cak probati na drugom racunaru, sa drugog hdd/ssd boot windows, provesti test cdm i assd, posle secure erase (brise sve podatke) - pa ponovo test. Odma ce se videti - ima li efekta.

Poslednja izmena:
Sto se tice ponovnog prikljucivanja i menjanja kabla, to sam vec probao, posto HDD ima normalne brzine i iste su na oba kabla i prikljucka, a sigurno je uboden u sata 3. Jedino mi onda ostaje da odradim predlozeno, secure erase i instalaciju, pa cak i na drugom racunaru da testiram. Disk je star 5 godina, mozda polako i slabi/crkava, al' da ga ne ureknem. Hvala na pomoci u svakom slucaju. Napisacu ako budem radio erase u skorije vreme.

p.s. Koji program bi bio najbolji za secure erase? Jer ja sam do sada samo normalno formatirao kroz instalaciju, valjda par instalacija windowsa tokom 5 godina nije moglo da dovede do ovoga?

Hvala puno! Da, postoji opcija kod programa proizvodjaca, ali ne prepoznaje moj disk posto vise nije na listi podrzanih serija.

Nema na cemu. Samo da napomenem: ako je windows na njemu - ne moze da odradi SE (jel to je brisanje svih podataka, pa i windows). Mora da se boot windows radi sa drugog hdd\ssd.

Možda ne bi bilo loše da se proba iz WIn PE, pa i ovi novi "svemogući" Live CD, imaju mini XP i sedmicu. Malo je zeznuto za ljude sa samo jednim prenosnikom...

valjda je prvo da se imidzuje celi disk,opali secure erase pa vrati imidz fajl.ako to nije opcija (usled nedostatka prostora,mada ako se nema prostor idealno je vreme da se ulozi u jedan hdd za bekap i ovakvu gimnastiku) moze i da se proba sa defragmentacijom.

Je l' moguce da ga prikacim na drugi racunar koji ima svoj sistem, pa onda odradim secure erase?

Istina, izvinjavam se. Jos jedna stvar, da li je moguce napraviti bootable verziju sistema na eksternom disku, umesto live cd? Cisto ako mi drugi racunar ne bude pri ruci.

Poslednja izmena:
Ja sam priveo dva programa ranije. Iz njih Parted Magic - je bootable linux za live cd/live usb, ne morate nista specificno izmisljati.

strelec USB (varijanta sa win 8.1 je daleko kompatabilnija) je bolje od svega i svakog portabilnog sistema koji postoji.

Poz ljudi, nisam hteo da otvoram novu temu kad vec ima 😀
Imam neki problem sa ssd-om ili bar mislim da je on problem. O cemu se radi. Imao sam win7 na njemu i updejtovao sam na win10, posle par nedelja nesto je poceo da zakucava i ja reko ajd najjednostavija opcija reinstal(svakako sam nameravao da se vratim na sedmicu), no pri inicijalizaciji instalacije kaze da nedostaje neki drajver, cackao sam po netu nista korisno niam nasao...da bi problem resio tako sto sam u biosu prebacio sa achi na raid i posle toga instalirao win bez problema, nakon instalacije sam pokusao da vratim na achi ali nema sanse...win se ne dize...ne znam sta se dogodilo...da nije win10 prebacio ssd na MBR ili kako se vec zove i da to pravi problem...i da li mogu nekako ssd da vratim na factory...stvarno sam tanak sa ovim oko hardova...
Da naglasim pre toga radio bez problema, vise puta win instaliran bas taj koji stoji na usb-u samo za instalaciju win-a...
Hvala na pomoci ako je ima :d

Nazad
Vrh Dno