Šta je novo?

Problem sa ssd 64gb samsung 830

baneNS

Slavan
Učlanjen(a)
05.02.2008
Poena
320
Ovako stoje stvari prodao sam drugaru moj ssd od 64 gb.U pitanju je samsung 830 serija. Dok je bio kod mene bez problema je radio.Testirao sam ga sa hd tune pro dok je bio kod mene i sve je bilo u savrsenom stanju i nikakvih problema nije bilo.Juce sam uradio secure erase i vratio ga u fabricko stanje pre nego sto cu mu ga odneti.Danas kad ga je on testirao sa sa Sentinelom dobio je sledeci rezultat(slika u prilogu):zgran:. E sad posto mi je stvarno dobar drugar ne bih ni na koji nacin da bude ostecen.SSD je u garanciji jos 2 i po godine.Da li je ovo dovoljan razlog za reklamaciju.Sta mi je raditi?Molim za savet iskusnijih dobronamernih ljudi sa ovog foruma:wave:

Prilozi

• ssd samsung 830 64GB.JPG
    ssd samsung 830 64GB.JPG
    201.6 KB · Pregleda: 123
Pa nije nikom do jutra gorela, pa neće ni diskovima. Ne verujem da će primiti na reklamaciju iznad jedno 15% health (bar je tako za HDD), najbolje da proveriš kod Samsunga. Ako ima još toliko garancije a ti imaš napismeno garanciju onda stvarno nebi trebalo da bude problema kasnije. Na ovako malom disku ionako neće držati bogzna šta važno od podataka, pa ako bude došlo do zamene u garantnom roku neće izgubiti bogzna šta. Za 2 ipo godine to neće imati mesta ni za OS kako su navalili sa "garbageware" om.

Pre svega hvala na odgovoru ,videcu sa radnjom gde sam uzeo ssd da li ce ga primiti na reklamaciju.Ako ne vraticu mu pare i uzeti ssd ili vec kako on hoce. Ako ima jos neki predlog dobrodosao je.

Takodje probaj da ga testiras i sa nekom drugim programom npr, Crystal Disk Info. Mene je Sentinel nekoliko puta prevario sa health-om.

Evo screen shot-a od Crystal Diska....Capture 1.JPG

Eto, crystal kaže da mu ne fali ništa.
I sad, kome verovati???

Ne znam stvarno...poslao sam mail Samsungu sa screen shotom Sentinela. Valjda ce mi oni nesto odgovoriti. Ja dok sam ga imao apsolutno ni jedan problem niti BSOD...nema ga sad ni drugar.

Mene je takodje Sentinel iznenadio kada mi je na hdd WD640gb pokazao za health 10% a performanse 100% inace i dalje mi radi u masini samo sto na njemu ne drzim nista bitno...

Ja vise ne obracam paznju na te Sentiel-e i HDD Tune programe. Zasto? Za 3 hard diska su mi pokazivali ocajno stanje Health-a i samo sto ne crknu za koji dan (u pitanju su 2 PATA od 80Gb i 1 od 250Gb)... Nakon odradjenog Low Level formata gle cuda. Sva 3 su bila na 100% Health-a i kao da nista nije ni bilo. U medjuvremenu sam 2 od 80Gb prodao i nikakvih zalbi imao nisam.
Samo ti vozi taj SSD i nemoj mnogo da brines. Ubedjen sam da mu nije nista i da ce raditi odlicno jos dugo vremema.

Hvala svima na odgovorima :)...videcu jos sa drugarom. Ajd jos jedno mozda glupo pitanje mozda nema nikakve veze a mozda i ima. Da li je mozda Sentinel vise namenjen klasicnim hard diskovima pa hoce da brljavi kad je u pitanju ssd a opet Crystal Disk vise je za SSD pa je mozda merodavniji kad je SSD u pitanju?

Koliko ja znam odgovor je da nema razlike zato sto oboje citaju S.M.A.R.T. parametre. Al neka ti ovo potvrdi jos neko.

Stvar je u ineterpretaciji podataka sa SMARTa u jednom programu smatraju da izvestan broj recimo relocated sectora znači propast sveta a u drugom da je to OK. Neki smatraju da je vreme do "Predicted Failure" samo do isteka MTBF roka nekog proizvođača a drugi ga izračunavaju po parametrima u SMARTu. U svakom slučaj to su samo nečija nagađanja o tome koliko će neki HDD da traje. Najvažnija stvar je da nema pravih bad sectora i da ne zeza u radu. Inače SSD i HDD se drukčije ponašaju. U svakom slučau i jedan i drugi tip može da crkne naprasno i kad je nov novcat. Evo imam jedan HDD od 500GB koji već jedno 2 godine pokazuje 39% health i da će da radi još 44 dana i ne postaje ništa gori i ne zeza. Moguće je da je predhodni vlasnik imao neke probleme sa njm i sistemom neko vreme i da je to zapisalo u SMART a da od je od tada sve u redu i ne postaje ništa gore. S'druge strane jedan WD od 80GB koji trenutno koristim na ovom kompu kao boot disk za 8micu pokazuje sve 100% sa više od 1000 dana opstanka ali verijem zato što Sentinel ne prepoznaje stari SMART vrlo dobro ili u njemu nema parametara koje ukazuju na njegovo zdravlje.

Poslednja izmena od urednika:
@CountMike...hvala na odgovoru mislim da je to najbolje objasnjenje sto si napisao.Taj SSD dok je bio kod mene ni najmanjeg problema nisam imao i ni na kraj pameti mi nije bilo da ga bilo kojim progamom testiram. I eto kad sam ga prodao drugaru on ga propustio kroz Sentinel i eto. Ni on nema nikakvih problema i masina mu je mnogo brza.

Vrh Dno