Šta je novo?

Problem sa SQL upitom

zdravkor

Čuven
Učlanjen(a)
04.01.2002
Poena
604
...bolje receno, problem je sa mojim neznanjem, ali ovako lepse zvuci 🙂

Da predjem na stvar: totalni sam n00b u Accessu/SQLu i treba mi mala pomoc. Treba mi SQL upit koji ce iz tabele da izvuce one redove cije polje 'ime' sadrzi odredjen string. Listajuci razne helpove, shvatio sam da ce mi komanda LIKE biti od velike pomoci, ali upit jednostavno ne vraca ni jedan red tabele.

U attachu saljem test bazu, tj. kako sam zamislio da to treba da radi.

pozdrav,
zdravko

Trebalo je da kazes i koji si upit pokusavao.

select * from baza
where string in polje;

Paz ne znam kako tacno ide selectovanje za stringove, ali pretpostavljam da je ovako nesto

Namerno nisam navodio upit koji sam postavio, vec sam uploadovao mali test projekat. Hteo sam da izbegnem eventualna dodatna pitanja i olaksam ljudima koji zele da pomognu: jednostavno sve je u test bazi.

ssteva je napisao(la):
Access koristi * kao joker simbol, a ne %.
hvala

smatrao sam da sql koristi svoj set simbola, bez obzira na okruzenje, ali sam ocigledno smatrao pogresno

zdravkor je napisao(la):
...

hvala

smatrao sam da sql koristi svoj set simbola, bez obzira na okruzenje, ali sam ocigledno smatrao pogresno

To ne vazi samo za "set simbola", odnosno za razne "dzokere", vec i za pojedine funkcije, koje zavise od implementacije do implementacije. Naime postoji SQL standard, ali se implementacije tog standarda razlikuju od proizvodjaca do proizvodjaca sistema za upravljanje bazama (ako se Access u opste moze tako nazvati)... Dakle obrati paznju, i procitaj malo i HELP, posto je isti za Access (kao i za vecinu drugih Microsoft proizvoda) prilicno dobar i prilicno obiman...

Da nastavim ovo sto je zapoceo telegram_sam, Access ima veoma specificnu implementaciju ANSI SQL-a (ako se to uopste moze tako nazvati 🙂 ).
Access (Jet) nema podrsku za stored procedure i T-SQL, ali zato dozvoljava upotrebu VBA funkcija u SQL izrazima sto je izuzetno mocno. Moguce je koristiti IIF, CDATE, MID itd. u upitima, a to VB(A) programeru puno znaci. Access je mocan i kao klijent, kod mene u firmi sluzi za generisanje ad hoc izvestaja i ne mogu da naglasim koliko je to brze i produktivnije nego pisati iste u QMF-u.

Ovo sve pisem zato sto je zdravkor naglasio da je noob u accessu pa eto tek da coveka upoznam sta sve access moze...

telegram_sam je napisao(la):
...
Dakle obrati paznju, i procitaj malo i HELP, posto je isti za Access (kao i za vecinu drugih Microsoft proizvoda) prilicno dobar i prilicno obiman...

ovo je posebno pitanje, i nisam hteo da smaram po forumu, ali da iskoristim priliku...

ne sumnjam da je help dobar i obiman, ali mi se ne cini da je user-friendly:

Primer 1. treba mi pomoc oko SQL-a (spisak f-ja, parametri, primeri), ukucam u 'Type a question for a help' polje SQL i prvi hit je 'About SQL Server 7.0 Support' (Language Specific Features->South Asian->Thai !?)

Primer 2. trebaju mi properties i primeri za Tab Control, ali kad u isto polje ukucam Tab Control, dobijem da ne kazem sta.

Molim vas, nemojte da pomislite da pljujem help, on je savim ok i ja u to ne sumnjam. Moj je problem (opet) sto ne umem da ga koristim, pa ako moze opet neka pomoc...

pozdrav,
zdravko

zdravkor je napisao(la):
...

ovo je posebno pitanje, i nisam hteo da smaram po forumu, ali da iskoristim priliku...

ne sumnjam da je help dobar i obiman, ali mi se ne cini da je user-friendly:

Primer 1. treba mi pomoc oko SQL-a (spisak f-ja, parametri, primeri), ukucam u 'Type a question for a help' polje SQL i prvi hit je 'About SQL Server 7.0 Support' (Language Specific Features->South Asian->Thai !?)

Primer 2. trebaju mi properties i primeri za Tab Control, ali kad u isto polje ukucam Tab Control, dobijem da ne kazem sta.

Molim vas, nemojte da pomislite da pljujem help, on je savim ok i ja u to ne sumnjam. Moj je problem (opet) sto ne umem da ga koristim, pa ako moze opet neka pomoc...

pozdrav,
zdravko

Ma Help ti je stvar navike, mislim vremenom ces da naviknes da ne moze uvek da dobijes odma ono sto trazis, vec da mora malo da se "pomucis" :mrgreen:

Ali, u koliko ti bas treba Access onda ne bi bilo lose da uzmes neku knjigu koja se bavi istim, ili nesto iz oblasti baza podataka... Veruj mi moze da pomogne dosta...

@ssteva: Ma tacno je sve sto si napisao, mada je tacno da nije Access jedini koji se ne drzi ANSI SQL specifikacija kao "svetog pisma".... Mada ga ja nisam ni preterano koristio, jednostavno nije interesantan kada se rade baze koje ce da budu deo Web Aplikacije, prosto i jednostavno nije namenjen tome.. Ali za male firme bi mogao da bude odlicno resenje, ali s druge strane i MySql bi isto tako bio odlicno resenje, doduse malo skuplje (mora da se plati ako ga koristis u komercijalne svrhe), ali dosta mocnije...

Nazad
Vrh Dno