Šta je novo?

Problem sa spajanjem lap topa i desk topa preko TP-LINK TL-WR542G rutera - wireless

uncle_eddie

Slavan
Učlanjen(a)
19.10.2007
Poena
375
Već 3 dana pokušavam da spojim lap top na kablovski koji imam na desk topu preko wireless-a ali mi nikako ne polazi za rukom ! Pomoć je hitna i preko potrebna !
Naime, skoro sam uzeo lap top. Na desk topu imam Windows Xp, dok na lap topu imam Windows Vista.... E sad, imam kablovski internet (vektor proxy start paket, modem Motorola SB5100E) i pre neki dan sam kupio TP-LINK TL-WR542G ruter, ne bih li preko wireless-a spojio i lap top na kablovski internet koji imam. Međutim... Spojio sam kabl sa RJ45 završecima sa modemom i ruterom (WAN ulaz na ruteru), ne znajući da mi treba i još jedan isti mrežni kabl koji bi povezivao desk top i ruter. Svejedno, lap top je prepoznao konekciju, mogao sam da uđem u 192.168.1.1 preko browsera na lap topu, ali nije bilo izlaza na net, tj. nije otvaralo ni jednu internet stranicu - predpostavio sam da je to zbog toga što nisam povezao ruter i desk top. Nisam imao kabl, a ni mrežnu karticu, te sutradan kupih PCI mrežnu karticu RealtekRTL8139 Family 10 instalirao je u kućište i povezao sa ruterom. Međutim, kad uključim lokalnu mrežu između rutera i desk top-a, u početku mi se internet veza na desk topu prekidala (pisalo je da je DNS offline). Nekako je to prošlo samo od sebe, pa uđem na 192.168.1.1 u browser na lap topu (pošto na desk topu na tu adresu ne mogu da uđem ni bez rutera, a kamo li sa), probam da podesim i da WAN ide preko PPPoE (kao što piše na ovom linku da treba i preko Dinamic IP, ali džabe, sa browsera na lap topu ne mogu ništa da pokrenem prema internetu.
Možda treba još nešto podesiti što ne piše u uputstvu ? Ili možda treba da uđem u ruter sa desk top-a? Ako treba - kako ???

Molim vas za pomoć što pre !:wall::crash:

Hvala unapred!

Otvori na laptopu 192.168.1.1 i idi na Network-->Wan i namesti user i pass ako nisi.Postavi na Connect Automatically i sacuvaj.

E da ako oov ne radi onda probaj da resetujes ceo ruter, restartuj laptop pa ponovo setuj.

Poslednja izmena:
Jel ti kablovski modem u pure bridge modu ili u PPPoE modu? U prevodu - jesi li ranije rucno pokretao konekciju sa desktopa kada je bio direktno vezan na modem ili si imao stalnu vezu?
imas li neko uputsto za uspostavljanje veze od strane provajdera?

Situacija je prilično zamućena. Ja bih prvo probao da na ruteru aktiviram DHCP (automatsko dodeljivanje parametara konekcije), odmah zatim na obe mrežne karte uključiti Obtain IP address automatically (to je u Properties mrežne karte, stavka Internet Protocol, pa opet properties).

Neverovatno.... zaboravio sam da izvadim USB kabl iz modema... u tome je bio problem, sad je sve ok :d

Da ne bih otvarao novi temu...sta mi je sve potrebno za bezicno povezivanja desktopa i laptopa a da bih mogao da koristim net na laptopu i kad mi je desk ugasen? Wireless ruter i sta jos?

Ako imaš wireless na notebook-u i internet dovučen do rutera, imaš sve što ti je potrebno.

A ruter sa desktopom spajam preko mrezne karte?

Nazad
Vrh Dno