Šta je novo?

problem sa slikom u wordu 2002

gogi100

Slavan
Učlanjen(a)
30.12.2005
Poena
319
Imam word 2002 i u njemu sam ubacio jednu sliku kroz insert picture. Ta slika bi trebalo da stoji iza teksta samo na prvoj strani, dok bih na drugoj strni ubacio novu sliku koja bi se nalazila isto kao i prva, iza teksta.Pokusavao sam sve ali cim predjem na drugu stranu slika se pomeri na drugoj strani,a prva strana ostaje prazna.Pokusavao sam da kroz format picture >layout>advanced iskljucim opciju move object with text, ili da iskljucim ovu opciju,a ukljucim onu ispod nje lock anchor.Medjutim, nista.
Ima li resenje za ovaj problem da slika ostane zakucana na strani bez obzira da li ja ubacujem text na toj strani ili ne?
Hvala

Nadam se da pod "iza teksta" mislis "ispod teksta"....

klik na sliku > Format picture > Layout

ovde podesi jednu od opcija za warping koja ti najvise odgovara - 'Behind text' / 'In front of text' / 'Tight' ... samo ne 'In line with text' (mislim da ce ti najvise odgovoarati 'Top and bottom' ali ova opcije je skrivena u Advanced podesavanjima).
pod Advanced imas dodatne opcije u smislu odredjivanja pozicije slike; da je centriras po strani, da joj das aligment po jednoj od ivica strane ili margina ili da joj fiksiras polozaj na strani dodeljivanjem apsolutnih koordinata. Normalno, opcija Move with text treba da bude iskljucena

ako sam dobro razumeo koji je tvoj problem, ovo bi trebalo da pomogne

ukoliko si stvarno mislio da ti se slika nalazi iza teksta (u pozadini) onda cekira warping 'Behind text'

Mali hint...pod Tools>Options, cekiraj 'Text boundaries'. Ovo ce ti dati lep pregled aktivnih podesavanja. Kad ubacis sliku i odredis joj warping 'Top and Bottom', granica teksta ce se pomeriti iznad i ispod slike.

Poslednja izmena:
ma ovo ne prolazi sve sam ja to ispodesavao,ali ne funkcionise.
Dakle kad sam postavio sve ove opcije koje si mi napomenuo, slika bi trebalo da ostane iza teksta zakacena na prvoj strani. Medjutim, kad ja predjem na sledecu stranu nakon kucanja teksta,ili bez kucanja teksta pritiskajuci samo enter,slika se premesti na sledecu stranu, a prva strana ostaje cista bez slike.Meni je potrebno da slika ostane zakacena na prvoj strani

Napomena: primetio sam da kad kliknem na pocetak 1. strane i onda redom enter do sledece strane slika prelazi na tu drugu stranu. Ovako kad kliknem bilo gde na prvoj strani slika ostaje na toj strani. Sta da radim da se ovo ne desava?
Hvala

'ajde zakaci ovde dokument i sliku da vidim o cemu se radi

Pazi...jedno uvek moras da imas na umu. Word je programce za pisanje pisama i ne sluzi za neku ozbiljnu pripremu za stampu. u njemu ima milionce mehanizama koji ce da prepoznaju sta ti zelis da uradis sa dokumentom i da u funkciji od toga sam pocne da vrsi neke korekcije u dokumentu. ne posoji mogucnost da na strani zakucavas poziciju elemenata. Ovo u principu u dosta slucajeva olaksava svakodnevni rad ali u nekim specificnim slucajevima desi se da ovo pocne da radi protiv tebe. Evo sad sam i ja primetio da ova stvar koju pokusavam da ti objasnim, funkcionise samo ukoliko strana nije prazna tj. ukoliko imas bar jednu liniju teksta na strani. ukoliko pozicioniras sliku na praznoj strani i pokusas da enterima predjes na drugu stranu, desice se ono sto se tebi desava. Resenje - ubaci neki tekst u prvoj liniji na strani i onda kreni sa enterima ili...ubaci sliku u Footer. za ovu drugu opciju treba da znas da, da bi funkcionisala, svaka strana treba da ti bude posebna sekcija u dokumentu. na svakoj sledecoj strani (tj. svakoj novoj sekciji) u futeru prekini vezu sa prethodnim i ubaci novu sliku

Svaka slika u Word-u se vezuje za neki red teksta. Da bi video za koji, klikni na dugme koje podseća na grčko slovo pi. Time ćeš učiniti da budu vidljivi "nevidljivi" znakovi poput praznog mesta, tabova i sl. Selektuj sliku i potraži u levom delu stranice sidro. To sidro označava red za koji je vezana slika. Kada udaraš entere ti, u stvari, prebacuješ taj red (i sidro) na novu stranicu, a samimi tim i sliku.
Slikama nije mesto u futeru, i nemoj tu da ih stavljaš.

Poslednja izmena:
ako mogu da se nadovezem na banzaiii-ja (pretpostavljam da je zaboravio da kaze sta dalje sa sidrom): misem dohvati sidro i prebaci ga skroz na vrh strane, tako ce slika ostati na istoj poziciji bez obzira koliko lupao enter ispod nje.

Ma lako će on posle. Najkomplikovanija stvar sa sidrom je saznati za njegovo postojanje. :)

Poslednja izmena:
Slikama nije mesto u futeru, i nemoj tu da ih stavljaš.

a zašto? postavljanje slika u header/footer je stvar koju i word regularno koristi. watermark koji postavljas u background je slika koju word stavlja u header/footer. u cemu je problem? koliko sam ja razumeo pitanje, covek zeli da fiksira slike na vise strana u dokumentu i da kasnije pise tekst. ovo kasnije pisanje teksta ce svakako da ispomera slike. smestanje slike u footer je elegantan nacin da polozaj slike odvojis od teksta.

Poslednja izmena:
Nije problem u stavljanju slika u heder/futer već u nepotrebnom budženju. Čovek ne postavlja watermak već obične slike (možda sam trebao da napišem "Tvojim slikama nije mesto u futeru ..."). Tehnika kojom se od svake stranice kreira zasebno poglavlje je daleko od elegancije.

@dusko
U wordu mozes na mnogo nacina da izvedes zeljenu postavku, ali tek kad ukljucis prikaz skrivenih kodova vidis kreativnost autora. Hocu reci da slika u hederu/futeru zahteva stalno novi prelom dokumenta po sekcijama sto ume da lici na rogobatno resenje. Svejedno, ako stampac proguta svi ce biti zadovoljni ;)

Vrh Dno