Šta je novo?

Problem sa slikom/bojama na Brazos grafici

filipenko

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
16.12.2001
Poena
1,020
Pozdrav svima,

imam problem koji ne znam kako da rešim. Sklopio sam Brazos HTPC i dešava mi se nešto jako, jako čudno sa grafikom. Naime, u nekom trenutku, nebitno da li puštam video ili sam samo "na desktopu", ekran trepne i nakon toga boje potpuno polude - crvena postaje tirkizna, crna postaje bela, plavo postaje svetlo žuto, braon postaje crveno i tako dalje. Kao da mi se neko igra sa opcijama Catalyst Control Center-a na daljinu...

Probao sam svašta. Reinstalacija svih mogućih drajvera, kodeka (pošto sam se prvo tripovao da je to do filmova), aplikacija, DirectX-a, ostao sam totalno bez ideje. Probao sam i sa drugim HDMI kablom, menjao sam opcije u CCC-u, međutim i dalje se dešava isto. Problem je sigurno softverski, jer čim uradim reset računara, slika se vrati na normalu i posle 15-ak minuta opet isto...

Ima li neko predstavu kako ovo otkloniti. Svaka sugestija je dobrodošla.

Ladno sam pronašao da sličan problem ima na Apple TV i Sony televizorima.

http://www.engadget.com/2010/11/22/some-apple-tv-users-reporting-wacky-color-problems-with-sony-ph/

apple-tv-issues-11-22-2010.jpg

Inače, upravo imam Sony TV.

Problem sam "rešio" time što sam povezao uređaj preko VGA kabla umesto HDMIja. Šta da se radi. Ako nekada nađem neko rešenje, postovaću ga ovde...

Pošto si ustanovio da nije do kabla, ostaje tv ili brazos hw ili softver.
Ako si siguran da je tv ispravan na hdmi ulazu, onda ti je softver ili hardver u brazos računaru.
Prvo otkloni sw nedoumice, instaliraj live linux mint 11 sa ubodenim hdmi u tv, možda još bolje - xmbc live linux cd.
Ako ti je slika dobra, onda je do drivera/win-a.
Ako je slika loša, onda je ili brazos ploča ili tv.
Pošto na tom brazosu ne možeš da guraš drugu grafičku, moraš da ustanoviš da li je do tv-a. Ako nikada pre nisi priključivao hdmi na tv, najprostije bi bilo da pozajmiš od nekog recimo wdtv da probaš, ili ceo drugi pc koji ima hdtv izlaz.
Ako je tv slika dobra preko drugog izvora, nemaš druge osim da menjaš ploču.

Nadam se da je do drivera i nekog setovanja u winu (refresh rate, color space, deep color flag...). Tipujem na colorspace setovanje.

Definitivno je nešto vezano za HDMI i komunikaciju sa mojim televizorom od strane konkretnog uređaja. Probao sam, naravno, dva različita HDMI kabla, ulazi / konektori su inače potpuno ispravni, imam i druge HDMI uređaje i tako dalje. Problem je negde u softveru, jer je zanimljivo da se ovo brljanje dešava, a ako se npr. HDMI izvadi pa ubaci ponovo, vraća se na staro, pa nakon 15 minuta opet zabrljavi, pa se nekada vrati sam od sebe itd. Do setovanja u Winu nije, da jeste već bi se otklonilo i sredilo, jer sam čačkao apsolutno sve moguće i nemoguće vezano za to. Prosto, baksuz :)

Elem, radi sve lepo i preko VGA, pa ću tako do daljeg da ostavim.

Nazad
Vrh Dno