Šta je novo?

Problem sa sifrovanim podacima

vladannik

Slavan
Učlanjen(a)
28.09.2004
Poena
304
Na laptopu gde je instaliran XP Pro, su bile dve particije, C i D. Na particiji D su bili licni podaci koji su sifrovani sistemskom zastitom (desni klik, svojstva, vise opcija, sifruj sadrzaj radi vece bezbednosti). Nakon toga ti su podaci bili citljivi samo za administratora.
Nakon formatiranja C particije i instaliranja istog XP Pro (isti CD), dokumenta se nikako ne mogu otvoriti, posto su sifrovana, tj. odbijen pristup.
Dokumenta se ne mogu kopirati, niti bilo sta slicno.
Kako ih otvoriti?????

tesko, a po microsoftu, verovatno nikako
zastitio si ih efs-om, a onda si ubio korisnike koji mogu to da citaju - administratora i onog ko je kriptovao
novi administrator, iako se isto zove, ima nove kljuceve pa ne moze da otvori
sledeci put pre formatiranja dekriptuj podatke ili bar exportuj kljuc ;)

Ja sam slucajno zaboravio da jedan folder, sa meni bitnom i poverljivom sadrzinom, dekriptujem pri reinstalaciji sistema, i oprostio sam se od podataka. Jednostavno, nema leka.

perverznjaci jedni! :p

sledeci put sve to stavite u jedan zip ili rar koji cete da zastitite lozinkom i nema problema

Poslednja izmena:
Hmda... zvanicno nema mogucnosti da se ti podaci desifruju... u tome i jeste poenta.

Ako je enkripcija bila izvrsena na nivou file-a, a ne na nivou foldera, postoji nacin da izvrsis dekripciju, ili da budem precizniji, da pronadjes file zakopan duboko na nekom sektoru diska. Za to ti moze posluziti neka od alatki koja je u stanju da vrsi low level pretrazivanje diska, recimo dskprobe iz support tools. Ono sto trazis je "Ime_file-aEFS.txt"....obrati paznju na format prema kojem pretrazujes.

Ovo zbog nacina na koji se vrsi enkripcija, a koji MS bas i ne spominje na svakom koraku: kada se enkripcija vrsi na nivou file-a, postoji jedan temporary file u koji se regularni file kopira prije nego se enkriptuje, da bi ga windows zatim obrisao nakon sto public key smjesti u DDF i DRF. E taj obrisani file je zapravo txt verzija file-a koji i dalje postoji negdje na disku (naravno, ukoliko nisi pisao po tom sektoru)....ti samo treba da ga na neki nacin izvuces :)

Ako je, ipak, enkripcija vrsena na nivou foldera, onda postoje alternativni nacini....ujedno i ne uvjek legalni!

---

Nazad
Vrh Dno