Šta je novo?

Problem sa Seagate-om 1TB

dzidza_bidza

Čuven
Učlanjen(a)
09.09.2005
Poena
675
Konfiguraciju imate u potpisu, osim tog diska, nakaceni su jos jedan Samsung 1Tb, WD 640GB i SSD 120GB.
Disk se uredno vidi u biosu i sistemu dok god ne krenem da citam/pisem sa/po disku, nekad posle minut, nekad posle pet, racunar se zablokira na trenutak, izbaci mi gresku da podaci sa kojima sam radio vise nisu dostupni i disk se prosto izgubi iz sistema. Ne vidi se ni u disk managment-u. Resetujem racunar i sve je opet tu, dok god ne krenem da radim sa podacima sa diska.
Testirao sam disk sa Seagate-ovim alatom, i uradio sam surface test sa diske sentinelom, oba testa su zavrsena bez problema.
Pre koji dan stavio sam novo napajanje. Chieftec 600W je u pitanju. Simptomaticno je da je problem poceo da je javlja upravo posle zamene napajanje :S. Menjao sam granu, menjao sata kablic, problem je i dalje tu.
Jel ima neko ideju?

Po svemu što si rekao, napajanje je najverovatniji uzročnik. Možda ne daje dovoljno stabilan napon i to smeta disku. Možda je Seagate malo osetljiviji od ostalih diskova na napon. Jesi probao da ostaviš samo sistemski disk i taj Seagate da rade?

Ugasi sve Power Saving opcije za HDD pa probaj onda, moguće je da neće dovoljno brzo da se probudi.

@ vix
nadam se da nije napajanje jer sam ga bas zbog toga i menjao, posto je prethodno bilo staro nekoliko godina i nisam hteo da rizikujem i uzeo sam novo. Nisam stavljao samo SSD i problematicni Seagate, ali sam kacio Seagate na drugu masinu i bez problema kopirao oko 250GB podataka, tako da ipak sve ukazuje na napajanje :S Zar je moguce da nov Chieftec ne isporucuje dovoljno stabilan napon za hdd? :S

@ Mike
mislis na opciju "turn of hdd after..." pa da stavim never?

Da, stavi never.

Ma tako sam podesio odmah po instalaciji sistema, tako da nije to u pitanju sigurno.

Jel imas staro napajanje jos uvek? Nista te ne kosta da probas sa njim pa vidi kako se ponasa. Ako problem nestane, zameni napajanje mozda je felericno.
Ja imam slicnu dilemu da li da menjam napajanje ili ne, ovo sto imam radi vec nekih 3-4 godine a svi hddovi su na njemu, plasim se da ne rikne ili krene da daje nestabilan napon... Ali mi je vec jedan chieftec crko tako da vrv necu njega opet.

Koja je oznaka tacno za taj Seagate?

Mozda ti je zapala losa serija segate-a ja je imam. :p

Moracu da probam sa starim napajanjem.
Oznaka hdd-a je ST31000524AS i radio je viseo od godinu dana normalno pre zamene napajanja.

Skini Drivdetect program i vidi koji ti je Firmware i updejtuj ga najnovijim to bi trebalo da ti resi problem http://knowledge.seagate.com/articles/en_US/FAQ/004206en

Meni se hard isto gubio slicni simtomi jednostavno losa serija ali novi firmware resava problem. Da kada ga updejtujes nista ti se nece obrisati sa harda tako da nemoras da radis bacup mada nije lose za neke bitne stvari ako nesto zabrljas slucajno.

Poslednja izmena:
Jo[ jedna idejica. Dali povezuješ drive na pravi SATA strujni konektor ili preko adaptera sa MOLEXa ? Pravi konektor ima još i 3.3V pored 12 i 5V. Primetio sam da nekima smeta.

Vezano je preko bas sata konektora, mislis da probam preko adaptera?

@ B-Ziger
trazio sam na sajtu Seagate po sn-u, kaze da nema nista.
Na disku je trenutno JC4B.

Vezano je preko bas sata konektora, mislis da probam preko adaptera?
Ma jok, može da bude samo gore.
Sa druge strane da je do napajanja bilo bi problema i sa ostalim diskovima, sve je vezano na jednu granu. Izvadi disk napolje pa pogledaj lupom da nije nešto oštećeno na kontaktima. Da se možda ne pregrejava ?
Možda nešto sa drajverima za ploču ? Možda da ih reinstaliraš ?

Poslednja izmena od urednika:
Da li si u mogucnosti da probas taj hdd na drugi komp?

Vrh Dno