Šta je novo?

Problem sa SCSI diskovima

admiral

Čuven
Učlanjen(a)
22.09.2003
Poena
601
Sistem ima 6 SCSI diskova u posebnom eksternom kucistu koji je preko SCSI kontrolera povezan sa racunarom ( racunar je zapravo TARGA 3000, sistem za video montazu ' in real time', tj. kompjuter specijalno opremljen za ovu namenu, i potpuno se moze tretirati kao obican kompjuter jer prakticno isto funkcionise). Windows 2000 uredno prikazuje i kontroler i svih sest diskova u DEVICE MANAGER-u, ali oni su jednostavno mrtvi. Kao da ne postoje, ne moze se ni pisati ni citati sa njih jer ih ceo sistem uopste nevidi iako ih windows prilikom startovanja uredno detektuje. Mislim da su diskovi u RAID sistemu, ali nije potvrdjeno. Inace sistem je bio u Austriji na kontroli i vratili su ga kao da je ok. Radio je neko vreme i onda puf, odbija svaku saradnju.
Bilo kakva ideja je dobro dosla jer mi je sistem potreban, a ako neko zna neki sajt gde bih mogao vise da se informisem kako rade SCSI diskovi, i to je od velike koristi.

ako je u pitanju Raid mozda 1 od dskova nije u redu
pa otuda se i ne vidi ceo niz.........

obicno pri podizanju racunara
moze da se udje u meni Scsi kontrolera
i tu moze da se odradi dijagnostika svakog
diska ponaosob....

takav sistem mora da ima neku svoju diagnostiku. znaci kao sto gsimon kaze, udji u bios, pogledaj. obicno imaju i dijagnostice lampice, pa ako neka nije zelena, onda je problem.

koji je raid u pitanju?

Losa terminacija SCSI lanca?

Imao sam sličan problem sa Adaptec 29160 ( Intel 960i ) kontrolerom. Kada se sistem dizao posle shutdowna svi su diskovi bili vidljivi, ali kada se sistem dizao posle restarta, diskova nije bilo u device tabeli. Inače sam koristio eksterni disk array sa 12 SCSi diskova u Raid 5 i jedan hdd za hot swap. Updateom biosa sam rešio problem. Kao što napisa Silver, pogledaj scsi terminaciju.

Bio sam u bios-u pre neki dan i moram priznati da mi je sve malo konfuzno. Sve sto sam mogao da uradim jeste da vidim parametre kontrolera i to je sve. Raid ni u najavi, a kamoli dijagnostika za HDD-ove, ali videcu sutra da malo bolje prosvrlljam po BIOS-U. Inace veci je problem u tome sto ljudi koji navodno koriste taj sistem na poslu gledaju ga kao da je od zlata. A kad mu pridjem prodje ih neka jeza i dobiju ospice jer se na ekranu pojavljuje nesto sto nikada ranije nisu videli :))) Koma ziva. Medjutim ako uspem da ga pokrenem da radi kako treba bice mi od neverovatne pomoci.
Nastavak sledi...

Nazad
Vrh Dno