Šta je novo?

Problem sa SCSI CD-R uredjajem !

MichaelZ

Čuven
Učlanjen(a)
15.02.2002
Poena
620
Ko se razume u SCSI , eto prilike da zablista :)

Kontroler je Tekram TRM-S1040 DC-315U Ultra SCSI .
Na kraju kabla je Teac CD-R58S (8x snimac) .
Sve je to O.K. , medjutim , dobih ja i Teac CD-R55S .
Misleci kako je to super , smanjicu opterecenje na snimacu posto imam i plejer , prikacio sam i taj "CD-plejer" na drugi prikljucak .
Na stranu to sto sam otkrio da je i to snimac (4x) , imam cudan problem .
Pri kraju ucitavanja XP-a , LED bljesne i ostane trajno da svetli na "novom" snimacu .
Svaki pokusaj da se CD ucita na njemu je bez uspeha , pretpostavljam da se blokira ?
Ono sto je u celoj prici fascinantno - kada sam slucajno ostavio CD u 55S , LED trepne i ugasi se !!!
Nadalje , uredjaj se ponasa normalno , sve cita , prima i druge CD-e !

Napomena :
58S : jumperi su na ID 0 i 1
55S : jumperi su na ID 1 i 2 , kao i na polozaju 4 (terminacija)

Tako su bili setovani na 55S , probao sam i druge kombinacije , ali ne pomaze .
OS - XP Professional , ostatak masine :

Abit KX7-333
XP 1700+ (2000+) @166MHz
Matrox G-400
256 Kingston
Maxtor 40Gb,7200
SB Live!
3Com 3C905-CX
...

Hvala unapred !

Pozdrav , Misa...:boom:

Terminacija mora da bude ukljucena samo na krajnjim uredjajima - jedan je kontroler i on to ima reseno interno, a drugi je taj tvoj stari R58S. Znaci, na ovom R55S treba da skines terminaciju, kao i sa svih ostalih uredjaja koji se nalaze izmedju R58S i tekrama. Razliciti SCSI IDjevi se podrazumevaju - za opticke uredjaje bih stavio 3 i 4, recimo - 0 se obicno koristi za prvi SCSI hard koji je butabilan, 7 za kontroler, itd.

O.K. Silver , to nisam znao ali sam probao puunooo kombinacija (pa i bez terminisanja) tako da nije do toga .
Bice da je nesto drugo (softver , elektronika) ?

Pozdrav , Misa...

P.S. Kako da postignem da CD bude boot , ID 0 ?
Uzgred , kako da namestim jumpere da ID bude 0(bez jumpera) 3 ili 4 ?

1. konektor na kablu - R58S, ID 3, terminacija
2. konektor na kablu - R55S, ID 4, skinuta terminacija
ostali konkektori prazni
poslednji konektor - kontroler, ID 7, terminacija

Ako to ne radi i imas poslednje drajvere, uzmi u mogucnost da je drajv neispravan - da li je elektronika ili mehanika, sasvim ti je svejedno jer neces ti uzimati lemilicu u ruke da opravljas :)

Butabilnost sa takvog SCSI cd drajva - stavis u biosu ploce da se dize prvo SCSI, pa turis butabilni cd u njega :) Neki bolji SCSI kontroleri koji imaju svoj BIOS mogu da specifikuju kod ID treba 'probati' sve kod boota.

silverglider je napisao(la):
1. konektor na kablu - R58S, ID 3, terminacija
2. konektor na kablu - R55S, ID 4, skinuta terminacija
ostali konkektori prazni
poslednji konektor - kontroler, ID 7, terminacija

Ako to ne radi i imas poslednje drajvere, uzmi u mogucnost da je drajv neispravan - da li je elektronika ili mehanika, sasvim ti je svejedno jer neces ti uzimati lemilicu u ruke da opravljas :)

Butabilnost sa takvog SCSI cd drajva - stavis u biosu ploce da se dize prvo SCSI, pa turis butabilni cd u njega :) Neki bolji SCSI kontroleri koji imaju svoj BIOS mogu da specifikuju kod ID treba 'probati' sve kod boota.

Hvala , trazio sam na Internetu ali sam samo izgubio vreme .
U medjuvremenu sam 55s podesio kao sto je bio 58s (koji radi O.K.) a 58s otkacih...isto , definitivno hardver a obzirom da baratam lemilicom ima li neki majstor da zna sta da se (eventualno) uradi ?

Htedoh da mi kazes za ovo :"recimo - 0 se obicno koristi za prvi SCSI hard koji je butabilan" - da li vazi i za CD da bude ID 0 ?
Znam za BIOS ali CD jednostavno ne konstatuje pri boot-u .
Videcu da li ima neki jumper na Tekram-u .

Pozdrav , Misa...:boom:

P.S. Ovo je bilo brzo :)
DC-315U
The DC-315U is based on Tekram TRM-S1040 SCSI chip to offer cost effective Ultra SCSI host adapters for those none bootable SCSI devices.

Ispade ako kontroler nema BIOS da ne moze da se butuju uredjaji preko njega :rtfm:

MichaelZ je napisao(la):
Ispade ako kontroler nema BIOS da ne moze da se butuju uredjaji preko njega :rtfm:

Tako je - u pitanju je osnovni model, a najlaksi nacin da to proveris je da vidis da li neki kontroler ima BIOS ili ne...

Nazad
Vrh Dno