Šta je novo?

Problem sa SATA kablovima-nestade mi HDD

R_U_S

Čuven
Učlanjen(a)
26.04.2004
Poena
620
Da ne dužim, imam sledeći problem: na mašini iz potpisa sa RAID nizom mi se desilo sledeće:

Uključim komp, kad ono nema mi jednog HDD, ma otsekao sam se živ, nije valjda riknuo, odoše podaci koji nisu bili narezani. Elem, posle malo igranja došao sam do zaključka da jedan kabal ne valja, pošto sam pojedinačno probao svaki disk sa oba kabla. Zamenim ja taj kabal, kad bukvalno kroz pola dana usred nekog kopiranja sa RAID-a na još jedan HDD od 120 Gb u fioci mi se resetuje računar. Opet sam proverio kablove, pošto nisam imao drugi uzmem i preokrenem onaj koji je stvarao probleme. Diskovi su HITACHI SATA 80Gb 7200 rpm 8Mb cache.
Evo, 3 dana radi normalno. Imao sam sličan problem na pokojnoj EPOX RDA3+, ali tamo je fora bila da se izgubi ceo Silicon Image 31.12 kontroler. Ovde mi je RAID zakačen na Silicon Image 31.14 i to mi se nije dešavalo.
Probao sam da zakačim diskove na sva 4 SATA priključka na na Silicon Image 31.14 i ista stvar. Nemojte mi samo reći zakači se na NV RAID.
Da nije možda do napajanja?? Po Power Suply Calculator-u ovaj moj High Power HPC 360-202 bi trebao da gura moju mašinu, čak i sa ovim 6600GT.
Pozdrav, i please help :wave:
Da napomenem, makina mi je radila bez štucanja 3-4 meseca, sve kao u potpisu bez izmena, s tim što sam pre 3 nedelje nabavio 6600GT, pre nje je bio 9600 Pro. Hardovi su na nezavisnoj grani sa napajanja.

Poslednja izmena:
Pa da li je moguce da bas niko nema sta da kaze? Nisam valjda jedini baksuz!
P.S.

Pre par dana odem u Imtel i kupim 2 Cooler Master SATA 150 kabla (po 250 dindzi).
Zabodem ih u diskove, kad ono "disk read eror", nece da digne windozu. Zamalo srcka da me otkaci!!! Vratim stare kablove-sve sljaka. Naravno vratio sam kablove u Imtel i vratili su mi novac bez problema-svaka cast. Stvarno ne volim da maltretiram ljude sa reklamacijama, ali sam popi...o.
Neka mi neko sada kaze u cemu je problem?!!!!
Skinuo sam sa Hitachi-jevog sajta najnoviju utilitu za dijagnostiku diskova i kaze da je sve u redu (pustio sam kompletan test na oba diska).
Please HELP!!!!!!!!!

R_U_S je napisao(la):
Epox KDA3+|Athlon 64 ClawHammer-512 S754 2800+@2280MHz (8x285)|2x256 MB DDR333 Kingston HyperX@228Mhz 11-3-3-3|2x80GB HITACHI SATA RAID 0|HP DVD writer 630i|LiteOff DVD 16x|Audigy LS|Altec Lansing 5100|Chieftec DX-01BD|High Power HPC 360-202 PFC|Leadtek 6600GT|Dell 2026T

Mozda Epox?

Link 1

Link 2

Link 3

Link 4

:wave:

Poslednja izmena:
'Oće to kad imaš Epoxovu ploču. Pogledaj malo po forumu i naći ćeš gomilu tema koje opisuju probleme Epoxovih ploča sa SATA kontrolerima.

Nisam jos cuo za S-ATA probleme na 754/939 EPoX plocama
A sto se tice SocketA...tu je vec bilo i ostalo dosta problema, zavisi koji model i koja revizija :smash:

Licno sam menjao i kablove i hardove na 8KDA3I i svaki S-ATA mi je radio bezprekorno !!!

StevaMan je potpuno u pravu. Na pokojnoj Epox RDA3+ sam imao te probleme, ali NIKADA u sred rada, t.j. dešavalo se da ne inicijalizuje sam Silicon Image 31.12.

Mislim da sam rešio problem: j..e me napajanje. Zakačio sam LC Power 550W od DrFedje i sve šljaka. Da čovek ne poveruje. Moraću da proverim ovaj moj High Power HPC 360-202 PFC, ne znam da li je problem u samom napajanju-što je vrlo verovatno, ili su se razjebali moleksi, u šta ne verujem.

Sa losim napajanjima dolazi i do pregrevanja HDD-a...tad covek ne zna da li je bolje kad ne radi :S:

StevaMan je napisao(la):
Sa losim napajanjima dolazi i do pregrevanja HDD-a...tad covek ne zna da li je bolje kad ne radi :S:

Pan ne bih rekao da je High Power HPC 360-202 loše napajanje -ono ide u Chieftec kućišta, kao OK je. Pogledaj malo recenzije po netu, pa ćeš videti.

Do skoro je radilo super. Mislim da su problemi počeli kada je DrFedja došao kod mene i digao svog New Castle 2800+ na 2700MHz :D Šalim se, ali sve je podložno riknjavanju, pa i to napajanje. Jebi ga, nikada nije radilo sa mašinom na defaultu, na primer moj procesor pod punim opterećenjem na 1.65 V srče 160 Wt, plus odšrafljena 6600Gt i sve ostalo, dobija se 360Wt punog opterećenja.
Nadam se da ću sutra nabaviti LC POWER 550, pa ćemo videti.
Pozdrav.

Problem sa SATA kablovima na Epox plocama mozete resiti ,samo sa novim BIOS_om , jer sam te pre nekoliko dana uradio...

eglisic je napisao(la):
Problem sa SATA kablovima na Epox plocama mozete resiti ,samo sa novim BIOS_om , jer sam te pre nekoliko dana uradio...

Ja sam update-vao bios,i...nista.

Problem sam resio update-om napajanja :d , to jest jos mi nije stiglo, ali kao sto rekoh kupi novo napajanje.exe

R_U_S je napisao(la):
Ja sam update-vao bios,i...nista.

Problem sam resio update-om napajanja :d , to jest jos mi nije stiglo, ali kao sto rekoh kupi novo napajanje.exe
A koja je ploca u pitanju???Ako je sa podnozjem za 64_tke , nema tu jos pomoci...

eglisic je napisao(la):
A koja je ploca u pitanju???Ako je sa podnozjem za 64_tke , nema tu jos pomoci...

Ploca je ona iz signature-a. Ne znam sta si hteo da kazes ovim postom.
Napajanje jos nisam uzeo, mada mislim da ce sve biti u redu.

Evo mene ponovo. Pre par dana sam ubacio u mašinu novo napajanje: LC POWER 6550G 550W i više nemam problema. Sve radi kako treba, ne gubi mi se više HDD, ura!!!! Pozdrav svima, i nadam se da se ovo više neće nikome dogoditi.
P.S.
Neko reče Epox da ploče prave probleme sa SATA diskovima, ako se sećam???

Nazad
Vrh Dno