Šta je novo?

Problem sa Saphire 5850

Vrlo moguće da je i ova moja iz tog škarta. Sad treba čekati novu isporuku koja ne verujem da će pre 15. I ovu sam čekao dve nedelje.

Uspeh da nahvatam u jednom shop-u čak dve 5850. Jednu PowerColor i jednu Gigabyte mada je Gigabyte negde u vazduhu (trenutno je verovatno negde u putu do nekog shop-a) pošto nema zvaničan status a radije bi njega uzeo pošto mi je i MoBo Gigabyte pa računam da će verovatno od istog brenda da se slože a i rekoše mi da PowerColor i Saphire imaju isti bios a drugačiji u odnosu na Asus i MSI. Ne znam gde se tu nalazi Gigabyte?

otvori cetvoro ociju sa Gigabyte grafikama. Ja sam imao Gigabyte nVidia grafiku i maltretirala me je samo tako... na kraju sam morao da je zamenim.

E, do mojega... Onda bolje da idem odmah na PowerColor, dosta mi je zezancije (iako, iskreno, do sada nikad nisam čuo za taj brend), a i trebalo bi da bude lakše da dođem do nje.

probaj i jednu i drugu
budi mudar i naruci obe pa ces lako otkazati

pored dve probane ati karte koje nece da rade ti narucujes trecu, hm..
dakle ili je driver (kao krajnja mera reinstal os-a) ili nekompatibilnost hardvera
btw, nedaj samo da ti mazu oci, bilo sta da je moraju ti to resiti

Ma dobro, ne treba pljuvati servisere, i sam sam godinama radio takav posao i znam šta su gremlini u stanju da naprave. Neka sitna nekompatibilnost, neki bit koji smeta nekom drugom bitu i odmah glavobolje da ti se smuči život. U ovom slučaju bi recimo mogla da bude nekompatibilnost čipset drajvera i drajvera za grafičku ili pak njenog BIOS-a. Definitivno bi trebalo probati grafičku drugog proizvođača, pa ako to radi onda bar znamo šta je problem.

PowerColor grafičke u globalu važe za sasvim solidne, ja sam baš sad kupio njihovu Radeon 5770, videćemo kako će kod mene da se ponaša pošto sam tek sklopio mašinu i još nisam stigao da joj instaliram drajvere.

Da ne ureknem, izgleda da je problem konačno rešen! Stavljena je PowerColor grafika i prošla je OK i instalacija i podizanje sistema posle instalacije i dva puta 3D Mark Ventage pod extreme opterećenjem. To sam sve ispratio u servisu i ostavio ga da ga još malo probaju. Sad idem da vidim da li i dalje sve OK.

Rekosmo ti mi....kanjtica :D ... drago mi je da si sredio problem ipak je to fina konfiguracija....sa srećom da te služi!!!

Da ne ureknem, izgleda da je problem konačno rešen! Stavljena je PowerColor grafika i prošla je OK i instalacija i podizanje sistema posle instalacije i dva puta 3D Mark Ventage pod extreme opterećenjem. To sam sve ispratio u servisu i ostavio ga da ga još malo probaju. Sad idem da vidim da li i dalje sve OK.
pa meni nije jasno zasto su te vozali u opste?

totalna neprofesionalnost! Gde si kupio tu skalameriju?

Sve sto je trebalo da urade jeste da zabodu problematicnu karticu u drugu plocu, ako radi, onda nije do kartice (mada je u startu bilo jasno da jeste), ako ne radi, onda brate lepo da ti zamene karticu!

Nema tu mesta za filozofiranje! Hardver, kao i bilo koja druga tehnicka roba, moze da ne radi i to se resava na proveren nacin - reklamiranjem... samo je fora da kod nas moras da budes tehnicki potkovan kupac, sa dobrom zalihom samouverenosti i nepopustrljivosti.

Tragicno je sto domaci prodavci zbog svoje nestrucnosti, neprofesionalnosti i sitnicavosti urusavaju kako svoj imidz, tako i brend proizvodjaca cije proizvode prodaju!

No, oni uvek racunaju: ma ko ce sad da se smara sa RMA-ovanjem, jeftinije je da smorimo kupca... karikiram, naravno, mozda ne misle tako, ali se zato tako ponasaju!

Sve sto je trebalo da urade jeste da zabodu problematicnu karticu u drugu plocu, ako radi, onda nije do kartice (mada je u startu bilo jasno da jeste), ako ne radi, onda brate lepo da ti zamene karticu!

Ne mora da znači. Ista kartica je najnormalnije mogla da radi u nekoj drugoj mašini. Ja sam recimo godinama vozio Radeon 9600 XT koji je čoveku koji mi ga je prodao pravio probleme i non stop zabadao mašinu, dok je kod mene najnormalnije radio godinama, a radi i dan danas.

Nekada davno je važilo pravilo da nikad ništa nije zaista PC kompatibilno, praktično su samo brand mašine bile 100% pošteđene rizika od problema sa svađom raznih komponenti. Danas je situacija daleko bolja, ali ponekad se još uvek dešavaju konflikti.

Takodje, ne mora da znaci, neke kartice atijeve famozne serije 5 prolaze sve zive testove u 3D ali pucaju u 2D modu..

Poznata stvar je da u mnogim Pc shopovima uopste nemaju nijedan primerak bilo kog malo skupljeg hardvera koji se kupuje, nego kad ustreba narucuju od glavnog dobavljaca, pa kad nesto nevalja, nemaju odmah da stave neki drugi da probaju ispravnost, kompatibilnost ili sl. U svakom slucaju ti likovi u servisu su neprofesionalni i zaobilazi ih nadalje...

Mir Božiji, Hristos se rodi!
Problem je definitivno rešen, komp je prenoćio u servisu i radio celu noć 3D Marc i ništa nije iskočilo. Popodne sam ga i ja malo natovario raznim video aplikacijama i sve je pregurao bez problema tako da se može reći da je to to (da kucnem u drvo).

mala digresija,

sto se tice anobias9-vog post-a, odavno nisam procitao vecu bedastocu, us svo postovanje. Mislim da bi doticni trebao da se uzdrzi od davanja savjeta ljudima sa problemima sve dok malo ne savlada materiju, pogotovo tipa "Opste je poznato da USB vuce mnogo struje iz kucista", "Sve novije generacije grafickih zahtevaju barem minimum 250 w Na idle " - s' tim da kartica posatavljaca topic-a trosi 40tak w u idle, moguce i manje, "opste je poznato da je za quad core potrebno minimum 850 w", "neznam da li si izvlacio tv karticu one znaju da trose dosta napona" - citavih 10w :) ... uz izvinjenje sto sam ovako upao, nisam imao namjeru, ali kada sam procitao post morao sam. Neka postavljac slobodno preskoci kvotovani post.

Vrlo je moguce da ja nisam obrazovan u materiji iako sam zavrsio za majstora elektronskih uredjaja,da nebudem sad bas opsiran i nabrajam kojih.Otprilike mu to danas dodje precizni mehanicar.Da neces mozda da kazes da su moji drugovi koji rade 15 godina kao kompjuterski serviseri neiskusni? E a sad malo ja tebe da opovrgnem u tvom jednom postu:Da li je chieftec 400w, dovoljan da potera GF9600gt 512ddr3

Sam si naveo da:
u principu je na neki dc procesor sa 1-2 hdd-a, dvd i koji ventilator i vise nego dovoljno. to ce u peak-u vuci nekih 150-160w, neoverklokovano.

Da li ti sad sebe zelis da opovrgnes ovo cinjenicom?Kako to da sve te komponente odjedanput imaju toliku potrosnju i to ne podignutim satom u GHZ pop. na Eng. Overclocking?
Pored svega ja sam postavio gore link na coolermaster,gde ima kalkulator potrosnje napona.Izgleda da su i oni neiskusni pored tebe.A zaradjuju milione visegodisnjem iskustvu.Izgleda da su i USB uredjaji poceli sami da se napajaju pa netrose nista? Npr. neznam kako mom drugu nije hteo da se upali nov komp sa kompletno novim komponentama i sa GeForce GTX 285.Sve dok nije promenio napajanje (a tri puta ga je menjao svaki put donoseci jace XXX W) nije hteo da se upali.A od komponenata ima tri harda,satelitsku,dva DVD rezaca,1 externi hard,muzicku karticu Audigy 4 ,gore navedenu graficku,normalno TFT monitor,5.1 surround system...
Ja sam ti sad argumentovao a ti vidi ,mozda i nas majstore malo posavetujes kako se lemi ploca i elektronske komponente,koliko sta ima otpora,koliko sta trosi u kolu struje....itd.I na kraju, nisam hteo da vise argumentujem i demantujem doticnog jer
bi sve ispalo predavanje na Benchu !!!

[QUOTE=anobias9;2047963]
mala digresija,

sto se tice anobias9-vog post-a, odavno nisam procitao vecu bedastocu, us svo postovanje. Mislim da bi doticni trebao da se uzdrzi od davanja savjeta ljudima sa problemima sve dok malo ne savlada materiju, pogotovo tipa "Opste je poznato da USB vuce mnogo struje iz kucista", "Sve novije generacije grafickih zahtevaju barem minimum 250 w Na idle " - s' tim da kartica posatavljaca topic-a trosi 40tak w u idle, moguce i manje, "opste je poznato da je za quad core potrebno minimum 850 w", "neznam da li si izvlacio tv karticu one znaju da trose dosta napona" - citavih 10w :) ... uz izvinjenje sto sam ovako upao, nisam imao namjeru, ali kada sam procitao post morao sam. Neka postavljac slobodno preskoci kvotovani post.
Vrlo je moguce da ja nisam obrazovan u materiji iako sam zavrsio za majstora elektronskih uredjaja,da nebudem sad bas opsiran i nabrajam kojih.Otprilike mu to danas dodje precizni mehanicar.Da neces mozda da kazes da su moji drugovi koji rade 15 godina kao kompjuterski serviseri neiskusni? E a sad malo ja tebe da opovrgnem u tvom jednom postu:Da li je chieftec 400w, dovoljan da potera GF9600gt 512ddr3

Sam si naveo da:
u principu je na neki dc procesor sa 1-2 hdd-a, dvd i koji ventilator i vise nego dovoljno. to ce u peak-u vuci nekih 150-160w, neoverklokovano.

Da li ti sad sebe zelis da opovrgnes ovo cinjenicom?Kako to da sve te komponente odjedanput imaju toliku potrosnju i to ne podignutim satom u GHZ pop. na Eng. Overclocking?
Pored svega ja sam postavio gore link na coolermaster,gde ima kalkulator potrosnje napona.Izgleda da su i oni neiskusni pored tebe.A zaradjuju milione visegodisnjem iskustvu.Izgleda da su i USB uredjaji poceli sami da se napajaju pa netrose nista? Neznam zasto je komentar bio u poslednjih 5 godina na raznim forumima ,domacim i stranim casopisima kako treba mala centrala za sadasnje racunare da bi radili?Npr. neznam kako mom drugu nije hteo da se upali nov komp sa kompletno novim komponentama i sa GeForce GTX 285.Sve dok nije promenio napajanje (a tri puta ga je menjao svaki put donoseci jace XXX W) nije hteo da se upali.A od komponenata ima tri harda,satelitsku,dva DVD rezaca,1 externi hard,muzicku karticu Audigy 4 ,gore navedenu graficku,normalno TFT monitor,5.1 surround system...
Ja sam ti sad argumentovao a ti vidi ,mozda i nas majstore malo posavetujes kako se lemi ploca i elektronske komponente,koliko sta ima otpora,koliko sta trosi u kolu struje....itd.I na kraju, nisam hteo da vise argumentujem i demantujem doticnog jer
bi sve ispalo kao predavanje na Benchu !!!

Pih,sto sam glup a mator!!!

Poslednja izmena:
Brate, dao si izjavu nad izjavama. I ja sam hteo da ti odgovorim da si se izlupetao kad si ono rekao al sam cutao jer su mnogi to rekli.
Sad kad vidim da ne shvatas da si pogresio, evo da ti i ja kazem. Izlupetao si se sa tim izjavama a ja davno nisam procitao tako nesto.
:d:d:d
I ne znam sta radis sa tim quote-ovanjem, ispada da je neko rekao sto nije rekao:p

Ma ima u njegovom postu materijala za barem 5 potpisa :d.

Problem je definitivno rešen, komp je prenoćio u servisu i radio celu noć 3D Marc i ništa nije iskočilo. Popodne sam ga i ja malo natovario raznim video aplikacijama i sve je pregurao bez problema tako da se može reći da je to to (da kucnem u drvo).
Vaistinu se rodi!

Uzivaj u svom novom hardveru... znam kakav je osecaj kada novo parce hardvera lepo radi i "kida" :)

Takodje, lepo je cuti da si na kraju ispostovan i servisiran kao sto dolikuje.

Srecan zavrsetak, za pocetak nove godine i gomile sati fantasticnog igranja!

Sto se tice ostalih postova stvarno mislim da nije ni mesto, a ni vreme za prepucavanje na licnoj osnovi!

Srecan Bozic!

Vaistinu se rodi!

Takodje, probahj ovaj YT klip ali stavi na HD, vidi da li ce ti puci drajver ;)

Hehehe:d

Vrh Dno