Šta je novo?

Problem sa Saphire 5850

Brainstorming

Cenjen
Učlanjen(a)
03.01.2010
Poena
154
Konfa je sledeća:

Intel i7-920 Core 2.66GHz BOX
GigaByte GA-EX58-UD3R
3 x 2GB DDR3 Patriot Viper PC1600, CL9, PVT36G1600ELK
Sapphire ATI 5850, 1GB DDR5
TV kartica Leadtek DTV2000H+
DVD+-RW Samsung SH-S223B/BEBE
1TB WD SATA2, 32MB, 7200rpm, Black WD1001FALS
Chieftec CFT-750-14C, 750W

OS W7, 64bit

Problem pravi 5850 tako što se ili pri dizanju sistema pojavi crni ekran ili ako uspe da se podigne, smrzne ubrzo posle podizanja.
Utvrđeno je da je grafika u pitanju jer sa NVidiom nema tog problema.
Par ljudi mi je reklo da ima sličnu ili čak istu konfu i da im sve radi kako treba.
Ja jurim famozno rešenje problema već 20tak dana i nikako da ga nađem. Serviseri nešto kao pokušavaju i ne uspevaju (uglavnom rade nešto što im ja kao prenesem da bi trebalo a što su meni preporučili da probam). Problemu nigde kraja, serviseri se vade na nekompatibilnost procesora i grafike :trust:, što mislim da nema veze sa mozgom (jer kao što rekoh, ima i nekih kojima ova kombinacija radi) a ja se i dalje natežem da nađem rešenje za mašinu u koju sam uložio 100k+ a koji ne fercera skoro mesec dana.

Ovo je do sada radjeno, proveravano (menjano):
-BIOS flešovan
-stavljana je druga MoBo (i potpuno ista i Asus P6T SE)
-vađena je TV kartica u slučaju da se gađa sa grafikom
-menjano napajanje
-stavljana druga ATI grafika (ne znam tačno koja, mislim da je 4750, dešava se isti problem)
-rekli su mi da su HD i memorijski moduli prošli test i mislim da njih nisu menjali tj. probali neki drugi. Procesor takodje nije menjan jer je mala verovatnoća da je nešto vezano za njega. Grafika takođe nije stavljana neka druga 5850 jer je jednostavno nemaju ni ovi što sam kupio kod njih ni ovi mnogo jači od njih.

Gospodo draga, dajte vi neki predlog ako uopšte postoji još nešto što može da se uradi da reši ovaj problem a da to nije sledeće:
-stavljanje NVIDIA grafike (svaka njima čast, jeste da sa njom radi sve OK ali nemaju konkurenta mojoj 5850 za ove pare a ja da dajem još 5, 6K da uzmem GTX 285 nemam nameru jer opet dobijam slabiju grafiku. Jedino ako hoće ovi što su mi prodali konfu da nadomeste razliku, onda bi možda razmislio ali opet to nije to)

-krajnje extremna mera koja će neminovno uslediti ako se problem ne reši u skorije vreme a to je vraćanje celog kompa nazad pa neka oni vide šta će i kako će :wall: a ja odoh kod nekoga ko će to da sastavi kako treba da ne bi više :mad: i :wall:

Toliko od mene a vi pucajte ako znate nešto da završavamo ovu papazjaniju

'Ajd uzdravlje

Ima dosta da se procita na ovu temu po forumu http://forums.amd.com/game/categories.cfm?catid=260

Probajte da radite sa povadjenim nekim od RAM modula, ma kako zvucalo cudno...covek je npr.resio problem tako sto je izvukao stik memorije iz ploce, a memorija je sama po sebi prolazila sve testove

http://forums.amd.com/game/messageview.cfm?catid=260&threadid=124188&enterthread=y

Ovo naravno ne mora da bude resenje i kod tebe, ali vredi pokusati...znaci, jedan po jedan stik memorije napolje iz masine pa testirajte.

Poz

Flešovanje biosa na MB,probaj sa 2Gb memorije,ako se dešava isto sa slabijim kartama...probaj isti procesor sa istom memorijom ali na drugoj ploči(drugi proizvođač)...naravno to bi sve morali da urade tamo gde si kupio mašinu.Moguće je da postoji nekompatibilnost...Meni je recimo na HTPC-u,zakucao bios na Asusovoj ploči zbog nekompatibilne memorije....a sve novo tek otpakovano :)

Ti nemas dovoljno napajanja u kucistu,uzgred uzeo si jako lose napajanje.Pogotovo za tako dobre komponente.Umesto da si uzeo nesto kao thermaltake,seasonic,silverstone i sl. (zbog toga sto su jako pouzdana napajanja,imaju jako mali pad napona plus su sertifikovana za jake odlive struje,padove napona,strujnih udara,sto kod chifteca nije slucaj) i to barem na 850 W i da ti ostane 150 W lufta.Posto imas dosta komponenti pored,graficke,verovatno po koji USB uredjaj...Opste je poznato da USB vuce mnogo struje iz kucista iako su napocetku tvrdili da se to nedogadja a kasnije je dokazano da zaista vuce puno XXX W.Sve novije generacije grafickih zahtevaju barem minimum 250 w Na idle a da nepricamo o full load-u.Ti imas quad core processor i opste je poznato da je za quad core potrebno minimum 850 w.Pogledaj malo strane forume.Videces da sam u pravu.Uzgred,neynam da li si izvlacio tv karticu one znaju da trose dosta napona u unutar sistema,zlo jedno.Imam loseg iskustva sa satelitskom karticom,koja mi isto tako nije dala da podignem sistem jer je vukla mnogo napona. A naponska jedinica mi je isto tako bila slaba i nije mogla da potera graficku.To je barem moje misljenje a ti sam proveri da li sam u pravu?!

http://www.coolermaster.com/support/psu_calculator.php

Poslednja izmena:
Malo je glupo predlagati razne stvari kada servisi ne mogu da rese.
Ne citate lepo post. Covek je i flesovao bios i menjao napajanje, a da je malo 750 samo za startovanje bez loada, ne bih rekao.
Da li ti se to desavalo i kada si instalirao win ili sa driverima, probaj najnovije drivere. Probaj ovo sa memorijom, deluje moguce.
Jesi li stavljao tvoju grafiku kod tih ljudi kod kojih radi ta kombinacija kako treba. Probaj sve pa javljaj.

Da, da, moguće, ali...

@anobias9

Nisam napajanje uzimao u razmatranje, tj. njegovu jačinu, misleći da je 750W puna kapa ali kao što kažeš, možda i nije. Što se tiče brenda, moj izbor je bio ThermalTake iste snage ali ga nije bilo u momentu kad sam kupovao i ne znam kako sam uopšte došao do ovog. Nisam do sada naišao na neke negativne kritike istog ali ko zna, možda baš u tome leži problem mada ne verujem da je 4850 toliko veliki potrošač pa se isto desilo i sa njom a na GTS 250 sve radi super.

@mickk
Bios je flešovan, menjana je ploča (kao što sam već napomenuo ASUS P6T SE, i ona je flešovana) a vađeni su i mem. moduli i radio je samo jedan i sve se isto dešavalo.

Ajd probaj neku 32-bitnu verziju Win7 ili XP.

Probano na W7 32bit. Na XP-u nije.

Mislim da je to napajanje dovoljno jaku za tu konfu.....Nemoj da se opterecujes i da imas glavobolje, vrati komp pa neka oni lupaju glavu, strpi se par dana dok ti ne daju drugi, znam da je lakse reci nego uraditi, ali ti si platio nesto i ocekujes da ti daju ispravno:)

imao sam sličan problem sa 4850 i asus P5k- epu OS vista. Menjao drajvere, BIOS... i ništa.Sa nvidia grafičkom sve radi. Dok jednog dana nisam promenio OS (vista je bila neki black edition ili šta već) i stavio čist OS. Od tada sve radi kako treba. Neznam koja ti je verzija OS-a ali probaj neku drugu.

Ne slusaj ovo za napajanje... Sigurno je to 750w dovoljno. Ako sa nvidia grafikama radi kako spada onda tu nema sta da se filozofira ma kako voljeli atija...

I jos nesto, nisi ti duzan da vrsis dijagnostiku i opravku kvarova, nekombatibilnosti itd. Kao sto si sam napisao, dao si pristojnu cifru i za te pare ima komp da rastura...

Pozdrav

mala digresija,

sto se tice anobias9-vog post-a, odavno nisam procitao vecu bedastocu, us svo postovanje. Mislim da bi doticni trebao da se uzdrzi od davanja savjeta ljudima sa problemima sve dok malo ne savlada materiju, pogotovo tipa "Opste je poznato da USB vuce mnogo struje iz kucista", "Sve novije generacije grafickih zahtevaju barem minimum 250 w Na idle " - s' tim da kartica posatavljaca topic-a trosi 40tak w u idle, moguce i manje, "opste je poznato da je za quad core potrebno minimum 850 w", "neynam da li si izvlacio tv karticu one znaju da trose dosta napona" - citavih 10w :) ... uz izvinjenje sto sam ovako upao, nisam imao namjeru, ali kada sam procitao post morao sam. Neka postavljac slobodno preskoci kvotovani post.

poz:wave:

p.s. posto si SVE komponente mijenjao, jedino mi je sumnjiva grafika, mada zasto onda ne bi radila slabija ATI??? Mozes da probas tu graficku kod nekoga, ponesi grafiku i napajanje ako ti neki drug nema dovoljno jako.

ja upravo imam 920-ku i7 i gigabyte ex58 ud3r i powercolor 5850 i 3x2gb transcend ddr3 na 1333mhz i mogu da kazem da mi comp savrseno radi...kako se ta tvoja graficka ponasa u drugom compu?

ps sto se tice one budalastine da nece da radi quad na manjem napajanju od 850w...kad sam prodao moj chieftec od 650w dok mi nije stiglo novo koristio sam chieftec-ovo od 400w na ovom compu koje sada imam stim da sam stavio sve na default i iskljucio ht u bios-u i za svaki slucaj umesto 5850 stavio 3850...sa tako sastavljenim compom od 2 harda u raid-u,vodenom pumpom sa 2 coolera od 12cm comp je radio savrseno i burazer je 2 dana non stop igrao cod 6 i nijednom se nije resetovao comp...

Ovde je problem ocigledno do servisera!
Kolika je verovatnoca da dve potpuno razlicite Ati karte ne rade na konfiguraciji,na dve razlicite ploce,a Nvidia radi?(ako su uopste i probali)Ako budes cekao na Njih nacekaces se prilicno.Nadji nekog ko ima komponente za probu i pokusaj sam,ili im odnesi comp i cekaj!
Ne postoji trece resenje.

:wave:srecno

Ovo je do sada radjeno, proveravano (menjano):
-BIOS flešovan
-stavljana je druga MoBo (i potpuno ista i Asus P6T SE)
-vađena je TV kartica u slučaju da se gađa sa grafikom
-menjano napajanje
-stavljana druga ATI grafika (ne znam tačno koja, mislim da je 4750, dešava se isti problem)
-rekli su mi da su HD i memorijski moduli prošli test i mislim da njih nisu menjali tj. probali neki drugi. Procesor takodje nije menjan jer je mala verovatnoća da je nešto vezano za njega. Grafika takođe nije stavljana neka druga 5850 jer je jednostavno nemaju ni ovi što sam kupio kod njih ni ovi mnogo jači od njih.

Ovo je klasicno neznanje ili gremlini bas rade.A prvo sam hteo da ti kazem kako sta? ali necu reci cu ti samo ovo ako neznaju da nameste nek vrate pare ili nek plate nekom ko zna da namesti tebi svaka cast na strpljenju ali 20 dana da cekas da se namesti sistem (komp) je suludo.

Ljudi, hvala na savetima i idejama. Što se vraćanja kompa tiče, kažem to je baš krajnja mera jer tako ću možda da se rešim glavobolje ali onda se mora u potragu za novim prodavcem što i nije baš tako lako a i kurs evra mi ne ide na ruku.
Što se tiče probe na nekom drugom kompu, malo je problematično jer ne znam baš nikoga sa sličnim komponentama pa bi i to morao da jurim i da nađem. Video sam na AMD forumu na http://forums.amd.com/game/messagev...=119975&STARTPAGE=1&FTVAR_FORUMVIEWTMP=Linear neki lik ima sličan problem kao i ja ali ne mogu da ga kontaktiram pošto nema mail-a.

@matrixxsu
Ti si već upoznat sa mojim problemom pošto si mi odgovarao na istu temu i na forumu pc berze. Ne znam šta je po sredi, da l' su gremlini kao što neko reče, znam samo da mi grafika koju sam izabrao NE RADI i definitivno im sutra postavljam ultimatum da reše problem ili da vraćaju kintu. Ne znam sad, kakva su ti setovanja ali sumnjam da, iako su nam slične konfe, možeš nešto da mi predložiš da uradim da bi to proradilo sa 5850. Interesantno je da dok se ne instalira catalist drajver sve radi, čim se on ubaci u sistem, sve puca. Probali su svakom verzijom od početka, ne znam koliko ih je, 4, 5 valjda i sa svakim se isto ponaša. Ludnica!

Ipak mislim da je falična karta...menjaj ti to prijatelju za drugu,neka je iskopaju tebe ne zanima....a ako budu vratili pare za celu konfu jeftinije ti je da uzimaš u komponentama komp nego komplet kod jednog prodavca...

@Brainstorming, moguce, ne tvrdim 100%, da je u pitanju nekompatibilnost Intel chipseta i Ati karte. Nije to uopste nov problem, nazalost. Napisao si da se desava sa 2 razlicite Ati karte isti problem. Ja sam imao ranije 4870 i ovu plocu koju sad imam Asus P5Q Pro i karta je radila u vecini slucajeva ok, bilo je nekih sitnih problema, ali to sad nije bitno. Problem je nastao kad sam je prodao momku koji je imao skoro istu plocu kao moju, tacnije Asus P5Q SE, isti cipset, ma skoro ista ploca. Nije htjela da radi nema sanse. Probao momak na vise napajanja, na razlicitim OS-oima, drajverima i td. Nesto mu se slicno desavalo kao i tebi. Znaci problemi cim se instalira catalyst, artefakti na sve strane ili crni ekran. Na kraju sam decku vratio pare, s tim sto me je prvi put komad hadrvera doveo u neprijatnu situaciju. Hebiga, lik kupi od mene, ne poznaje me i donese kuci kartu koja mu ne radi.. sta da pomisli drugo nego da sam ga zahebao. Naravno odmah sam mu rekao da dobija pare nazad, pa je decku laknulo. Sve se dobro zavrsilo, uz malo nerviranja, ali eto, to ti je moje neko iskustvo na relaciji Ati-Intel chipset.

@Brainstorming, moguce, ne tvrdim 100%, da je u pitanju nekompatibilnost Intel chipseta i Ati karte. Nije to uopste nov problem, nazalost. Napisao si da se desava sa 2 razlicite Ati karte isti problem. Ja sam imao ranije 4870 i ovu plocu koju sad imam Asus P5Q Pro i karta je radila u vecini slucajeva ok, bilo je nekih sitnih problema, ali to sad nije bitno. Problem je nastao kad sam je prodao momku koji je imao skoro istu plocu kao moju, tacnije Asus P5Q SE, isti cipset, ma skoro ista ploca. Nije htjela da radi nema sanse. Probao momak na vise napajanja, na razlicitim OS-oima, drajverima i td. Nesto mu se slicno desavalo kao i tebi. Znaci problemi cim se instalira catalyst, artefakti na sve strane ili crni ekran. Na kraju sam decku vratio pare, s tim sto me je prvi put komad hadrvera doveo u neprijatnu situaciju. Hebiga, lik kupi od mene, ne poznaje me i donese kuci kartu koja mu ne radi.. sta da pomisli drugo nego da sam ga zahebao. Naravno odmah sam mu rekao da dobija pare nazad, pa je decku laknulo. Sve se dobro zavrsilo, uz malo nerviranja, ali eto, to ti je moje neko iskustvo na relaciji Ati-Intel chipset.

Nemoguće je da su probali različite ploče i da se isto dešavalo(ako su uopšte probali u servisu)...onda nije do ploče i čipseta...već do pokvarene grafike...Kući imam Asusovu AMD ploču sa nVidiom i Gigabite-ovu(intel čipset) ploču sa Ati-jem,nikad problema nije bilo....zato zaključujem da je do grafike....

Probali su na ASUS ploči, bio sam prisutan. Flešovali je, sve po PS i ništa.

Instaliraj windows iz pocetka, instaliraj samo ATI 9.12 drajvere, instaliraj MSI Afterburner i tu zakljucaj voltazu i za 2D i za 3D na vrednost koja je i 3D-u.. Koja ti je voltaza za 3D, videces kad instaliras MSI Afterburner

Ljudi, hvala na savetima i idejama. Što se vraćanja kompa tiče, kažem to je baš krajnja mera jer tako ću možda da se rešim glavobolje ali onda se mora u potragu za novim prodavcem što i nije baš tako lako a i kurs evra mi ne ide na ruku.
Što se tiče probe na nekom drugom kompu, malo je problematično jer ne znam baš nikoga sa sličnim komponentama pa bi i to morao da jurim i da nađem. Video sam na AMD forumu na http://forums.amd.com/game/messagev...=119975&STARTPAGE=1&FTVAR_FORUMVIEWTMP=Linear neki lik ima sličan problem kao i ja ali ne mogu da ga kontaktiram pošto nema mail-a.

@matrixxsu
Ti si već upoznat sa mojim problemom pošto si mi odgovarao na istu temu i na forumu pc berze. Ne znam šta je po sredi, da l' su gremlini kao što neko reče, znam samo da mi grafika koju sam izabrao NE RADI i definitivno im sutra postavljam ultimatum da reše problem ili da vraćaju kintu. Ne znam sad, kakva su ti setovanja ali sumnjam da, iako su nam slične konfe, možeš nešto da mi predložiš da uradim da bi to proradilo sa 5850. Interesantno je da dok se ne instalira catalist drajver sve radi, čim se on ubaci u sistem, sve puca. Probali su svakom verzijom od početka, ne znam koliko ih je, 4, 5 valjda i sa svakim se isto ponaša. Ludnica!

nema tu neka posebna setovanja...namestio sa i7 da mi radi na 3ghz u biosu,memorija mi radi na 1500(inace je 1333mhz) napon procesora sam samo dirao i stavio na 1,2v i to je to...koristim win7 64 bita

Mislim, milion wati u fullu... Opasnih postova ovde ima...

On topic

Ovo je nekompatibilnost ploce i grafike i nema sta drugo da bude... Jest da je rijetka pojava, ali eto... Ponavljam da se ne cimas sta je i kako je, nego da zahtijevas da masina radi kako spada...

Pa nek ti daju neku drugu 5850, Powercolor / Gainward /Palit /... Doplati ako treba, ako su (a verovatno jesu) skupllji drugi modeli, al to je 10-20e max.
Safir je tu problem :).

@Brainstorming
Memi ovo najviše liči na problem sa driverima. Koju verziju koristiš i za koji sistem? Probaj da skineš najnoviju i pokušaj da instaliraš samo display driver, bez CC-a. Takođe, update-uj taj W7 X64 obavezno!

Što se potrošnje tiče, pogled na moju konfiguraciju u potpisu otkriva koliko se može izvuči iz kvalitetnog napajanja solidne snage. Naravno, ceo sistem je poprilično overclokovan :)

Pa, 'bem li ga, ne znam za windows, to oni instaliraju. Da li je final ili ne nemam pojma. Ultimate je u pitanju i pokupi sve update kad se instalira. Što se grafike tiče, rekoh da je probano sa svim verzijama drajvera koje postoje i isto se ponaša.

Ako neces da se zezas, vrati komp i trazi ispravan. Njihovo je sta ce da urade.
Ukoliko te interesuje i imas malo vremena. Uzmi za pocetak win xp sp2 ili sp3 obicnu varijantu, bez onih black i slicnih edicija. Instaliraj taj win i najnovije drivere pa vidi.
Sada je i mene zainteresovalo.
Neka nekompatibilnost je sigurno, ali koja i cega.

Pa, iskreno, ne zeza mi se više, dosta je bilo a i ne vraća mi se na XP, W7 mi se mnogo više sviđa a mislim da daleko više pristaje ovakvoj mašini. Mada, mogu da pomenem ovima u servisu da probaju, čisto iz znatiželje da vidimo da li će raditi pod XP-om.

Ja kad sam trazio 5850 da kupim rekoše mi da nema toga više u Srbiji,dok se ne dobije novi kontigent, jer je došao neki škart pa su sve vratili...

Pa, 'bem li ga, ne znam za windows, to oni instaliraju. Da li je final ili ne nemam pojma. Ultimate je u pitanju i pokupi sve update kad se instalira. Što se grafike tiče, rekoh da je probano sa svim verzijama drajvera koje postoje i isto se ponaša.

Nije samo instalirati drajvere. Treba iskljuciti Powerplay, on pravi problem kad spusti voltazu u 2D modu

Nazad
Vrh Dno