Šta je novo?

Problem sa Samsungom HD753LJ

Asteriks

Slavan
Učlanjen(a)
14.02.2007
Poena
319
Radi se, naravno, o SATA disku od 750GB. Posto je kupljen, pre par meseci, interno je zakacen u kompjuter, pored postojeceg WD 3200AAKS, na kome je bio Windows XP, 32-bitni, sa SP3. Napravljena je jedna particija i formatiran je.

Nekoliko meseci se bez problema video i na njega je u medjuvremenu transferovano oko 500GB podataka.

Medjutim, prelaskom na vistu 32-bitni, a kasnije i 64-bitnu, disk postaje nevidljiv. U stvari, BIOS ga vidi, a vidi se i u Control Panelu, Administrative Tools, Computer Management, Disk management, ali kao Disk01 koji nije citljiv, odnosno Offline. Tu je dostupna opcija da se konvertuje u Basic Disc, ali bi se pri tome izgubili podaci.

SATA opcija u BIOS-u je podesena na Native IDE, s obzirom da nemam AHCI drivere.

Interesantno je da sam isti disk izvadio i interno ga ubacio u drugi kompjuter, koji radi pod Win XP SP3 32-bit i vidi ga isto kao i Vista.

Planirao sam da nadjem AHCI drivere i da probam sa tim, ali mi je cudno sto je jedno vreme radio na XP-u.

Ima li neko neku ideju?

Ovo nije problem sa samim diskom vec sa nacinom na koji je inicijalizovan
i formatiran ...
Probaj sa alatima (programima) za da izvuces bitne podatke i onda ga lepo formatiraj.
Naravno za vadjenje podataka ce ti trebati treci disk, a na ovaj nista ne upisuj, formatiraj i ne pravi nove particije
Programa ima dosta ... get data back, easy recovery pro su samo neki od njih

Poslednja izmena:
Da. Bice da je to. Palo je i meni negde na pamet da bi problem mogao biti u formatiranju. Kako je u stvari najbolje formatirati disk da bi bio prepoznatljiv. Verovatno kao Basic Disc.
Hvala na savetu i javljam rezultat kad bekapujem podatke i formatiram disk.

Formatirali ste ga kao dynamic i cim predje sa jednog na drugi komp tu se nesto
zezne oko particije...
Treba ga staviti da bude basic

Uspeo sam da povratim i bekapujem podatke, pomocu get data back.

Zaista, ovo setanje diska sa jednog sistema na drugi moze izazvati ovakve probleme. Ovaj disk je inace bio zakacen i na racunar pod XP-om, Vistom i cak Windowsom 7. Tu verovatno dolazi do nekog poremecaja u citljivosti podataka, odnosno fajl sistemu.
Hvala na savetu jos jednom.

Nazad
Vrh Dno