Šta je novo?

Problem sa rezolucijom

Gericom

Slavan
Učlanjen(a)
12.08.2005
Poena
304
Imam problem sa rezolucijom na novom notebooku koji sma skoro nabavio. U pitanju je Gericom sa integrisanom INtel grafichkom karticom.
Problem je sledeci: Trenutno je aktivna rezolucija od 1024x768 i sve je ok, medjutim kada probam da smanjim rezoluciju na 800x600, rachunar ostavi istu rezoluciju samo smanji sliku na nekih 60-70 % velichine monitora, a okolo ostavi crni okvir.
Shta moze biti problem, i kako ga ukloniti?
unpared zahvalan

Poslednja izmena:
Jeli moguce da na ovom forumu ne mogu da reshim problem? :S:
Hajde, evo drugo pitanje:
Kako da nadjem puni naziv mashine, poshto na kutiji ne pishe, u manualu ne pishe, na kompu ne pishe?
Hteo bih da skinem najnovije drajvere za grafichku, da vidim moze li to shta pomoci, ali ovih Hummer modela ima vishe, a ja ne znam koji je moj.

Ne znam sta moze biti razlog, i ja sam imao slican problem, nisam ni pokusavao da resim.
Kod TFT monitora, smanjenje rezolucije je u stvari gasenje odredjenih pixela na monitoru, e izgleda da taj monitor ima neku gresku u elektronici, ili je to tako namerno napravljeno.
Sledeci put primeti, da li se slika smanjuje i pri POST-ovanju lap topa, ako se i tad smanji onda to tako mora da bude, ako se ne smanji, onda je do driver-a.
Ako nemas nikakvu oznaku na lap topu, onda probaj program AIDA, nadji na netu, on iscitava sve komponente, pa probaj da trazis prema oznaci graficke koju ti program prepozna.
Srecno!
http://www.softpedia.com/get/System/System-Info/AIDA.shtml
Evo i link za AIDA-u

Poslednja izmena:
ili jednostavno idid na run i ukucaj DXDIAG mozda ti tamo pise

Ako je stariji displej u pitanju, moguce je da nema mogucnost interpolacije, pa bilo koju rezoluciju koja mu nije native prikaze tako sto samo smanji vidljivu povrsinu na taj broj piksela. Mislim da tu nema pomoci.

Sledeci put primeti, da li se slika smanjuje i pri POST-ovanju lap topa
Izvini, ali nov sam u ovome, shta je POST-ovanje?

Ako je stariji displej u pitanju, moguce je da nema mogucnost interpolacije, pa bilo koju rezoluciju koja mu nije native prikaze tako sto samo smanji vidljivu povrsinu na taj broj piksela. Mislim da tu nema pomoci.
U Displey Properties-Settings u Screen resolution su mi ponudjene samo 2 mogucnosti 800x600 i 1024x768.
Prvi put chujem za ovakav vid problema kod TFT. Inache kuci pored ovog laptopa imam josh 2 desktop kompa, sa 17" TFT monitorima, koji ne prave ama bash nikakve probleme, a izmedju ostalog, na jednom od njih je takodje integrisana grafika.
Reinstalirao sam drajvere koji su mi stigli uz laptop i opet je isti problem, probacu da skinem sa neta, da vidim moze li se shta popraviti.

Dandy je napisao(la):

Verovatno je to u pitanju.

Udji u BIOS i potrazi opciju koja ti dozvoljava strach-ovanje ekrana pri koriscenju manjih rezolucija od nativene. Ja sam tako na jednom Gericomu (doduse starom, sa K6 procesorom) resio problem.

Mozda ce ti delovati glupo, ali kako da udejm u BIOS?
Pritiskom na DEL pri bootovanju nece, a umesto onog ekrana gde mi ishchitava memoriju i uredjaje na primary i secondary granama, mi je aktivan neki Gericom logo, pa ne vidim shta da pritisnem da udjem u BIOS.

Kako si znao? :)
Ushao sam, ali nisam uspeo nishta po pitanju monitora da sredim, jer je ovaj tenutni BIOS siromashan opcijama,a o monitoru nema nishta, pa sam razmishljao da ga fleshujem. Da li se moze desiti da onda dobijem malo veci spisak opcija, izmedju kojih bi se moglo naci i podeshavanje monitora?

Kod laptopova je cesto F2 za ulazak u BIOS. Sto se tice fleshovanja, slobodno to uradi ako nadjes noviji BIOS, ali plasim se da je izuzetno mala verovatnoca da ces dobiti bilo sta po pitanju problema koji te muci.

Gericom je napisao(la):
...Hajde, evo drugo pitanje:
Kako da nadjem puni naziv mashine, poshto na kutiji ne pishe, u manualu ne pishe, na kompu ne pishe?....

Prvo, to ti je normalna situacija za notebook TFT, nema zasta da dizes paniku. On je predvidjen da radi u MAX rezoluciji, jer je to njegova "native" - prirodna. Ako znas strukturu TFT-a trebalo bi da znas da je to MATRICA tranzistora koji svetle, i ima ih 1024x768. Ovo je bilo jako grubo objasnjenje, ali...Uzgred, i kod kvalitetnijih(i skupljih) notebook-a od tog gerikoma postoji takav limit sto se tice TFT-a.
Situacija moze da se popravi drajverskom podrskom, MOZDA.
A kod Gerikoma, sa donje strane, imas nalepnicu sa imenom i prezimenom laptopa.

@Boki
Ok, ne znam strukturu i principe rada TFTa, u shkoli sam uchio kako radi katodna cev, pa mi je bilo chudno da se neshto ovako deshava.
Provalio sam ovo za nalepnicu, i to sluchajno.

E sad, da ne otvaram novi topic imao bih josh jedno pitanje vezano za ovaj notebook.
Rachunar hocu da koristim kao desktop, tako da cu da ga drzim na napajanju. Da li da izvadim bateriju, chuo sam da se kvari pri ovakvom radu? Drug mi je preporuchio da je formatiram kao onu za mobilni, znachi 3 puta po 12 sati punjenja, i to sam zavrshio, ako je to uopshte potrebno i pravilno.
Zanimljivo je i to, da bih skinuo bateriju treba da odlepim deo nalepnice na kojoj pishe da bih njenim skidanjem izgubio garanciju. Nalepnica nije velika, i verovatno bi se mogla vratiti bez oshtecenja, ali ne bih se igrao. Ukoliko je preporuchljivo izvaditi bateriju, da li da se igram i izgubim garanciju, koju dodushe ne znam da li imam (ne pitajte zashto ne znam, jednostavno ne znam)?

Gericom je napisao(la):
Izvini, ali nov sam u ovome, shta je POST-ovanje?

POST, akronim od Power on Self Test. Testiranje hardware-a pri boot-ovanju, pre OS-a.

To je pros****e sto se punjenja baterija tice. To je nekad vazilo dok su se koristile NiCd ili NiMH baterije i kada je postojao Memory efekat i kada se vek trajanje baterija smanjivao srazmerno broju punjeja. Na modernim, Li-On baterijama za takvim nesto nema potrebe. One zavise od svoje starosti, i bilo da se puni non-stop bilo da lap stalno radi na struji, izgubice vremenom svoju snagu. Nezavisno od broja i nacina punjenja. To znaci da bi Li-On bateriju (posle obaveznog prvog punjenja do maksimuma) svaki put mogli puniti i kad nije do kraja istrosena. Ovo bi kod NiMH i NiCd baterija (kod starijih lapova) izazvalo smanjenje trajnosti baterije.

Znaci, kod lap-topova i kod mobilnih (sa Li-Onbaterijom) slobodno mozete puniti baterije cak i kad nisu do kraja istrosene. Svaki dan, svaki sat (ako ste mazohista). Necete im smanjiti vek trajanja. Smanjice se vremenom, kako baterija stari.

Poslednja izmena:
Da, ok, ali da li to znachi da je bezbedno drzati bateriju u lap-topu, a da je on non-stop na napajanju?
Da li se u tom sluchaju koristi baterija, a adapter je konstantno puni, kao shto je sluchaj sa mobilnim telefonima? To mi se bash i ne svidja, ali ako je sigurno, onda u redu.

Drži je u laptopu, ali je prazni do kraja jednom nedeljno... U svakom slučaju će duže da ti traje van laptopa, ma šta pričali ljudi o savršenosti novih baterija - one jesu mnogo bolje od onih starih, ali su još uvek daleko od savršenih.

Ne verujem da je pametno gubiti garanciju, bez obzira na sumanute cifre baterija za notebook. Ako saznaš da nema ništa od pomenute garancije, slobodno izvadi bateriju. Najviže proizvođača predlaže da se baterija čuva na suvom i hladnom mestu, ispražnjena - ali ne prepražnjena, što ne bi trebalo da te brine, notebook ne bi trebalo da može da je preprazni.

E, super.
Samo josh da mi dash razliku izmedju ispraznjene i prepraznjene baterije?
Pretpostavljam da ispraznjena baterija ne predstavlja potpuno praznu bateriju, tj. da je ostalo nekoliko procenata.

Ako komp drzis non-stop na najpajanju, a baterija je puna, baterija se nece puniti sve dok ne padne do odredjenog procenta (kod mene na HP-u) 95% kada ce je dopuniti do max. Ako se baterija ne koristi, tih 5% moze da izdrzi i do nedelju dana. Uostalom, Li-On baterija ima da ti izgura barem godinu dana do prvog primetng gubitka u trajanju, dok bi za oko tri godine pala na polovinu trajanja. Za te tri godine tvoj ce komp biti kanta koja je zrela za zamenu. Tako da ces opet imati novi lap i novu bateriju. I tako u krug.

Poslednja izmena:
Vrh Dno