Šta je novo?

Problem sa rezolucijom

Da, baš tako, sigurno će se razlikovati informacije iz registry-ja i real-time. Pri dnu ima Raw data, možeš to da iskopiraš, pa ubaci ovde

http://www.edidreader.com/

pa vidi da li se slažu podaci. Može da se desi da je jednostavno loša komunikacija (loš kabl, win poblesavio, itd) pa Checksum ne valja. Daj prvo ovo, pa ćemo da sredimo valjda ;-)

Evo šta mi piše u Raw data

Header Information
Valid Checksum: FALSE
EDID Header: ERROR
EISA ID: undefinedX0
Product Code: 4304
Serial Number: -628522988
Manufacture Date: 7/1990
EDID Version: 10.18

Number of Extensions: 32
Checksum: 0x20

Kako mogu da reinstaliram to, a da pri tom ne oborim sistem ? Da li neko ima neku ideju.

Još jednom hvala drugari na trudu i pomoći.

Fale sličke!!!

To je to, EDID informacije nisu kako treba. Može biti samo VGA kabl, može čip na monitoru, može da ti pobrljavio Windows, nebitno. Sad u onom MonInfo možeš da sređuješ postojeće, odnosno da snimiš onaj koji odgovara za tvoj monitor, i posle ga instaliraš kao običan .inf.

Jesam, radi noramlno.

@tuxserbia

ne umem da editujem EDID. Trenutno razmišljam o nekoj zameni ili kupovini novog monitora. Za neki dan treba da mi se vrati drug, pa ću da probam njegov monitor.

Pa bar okači slikice koje smo ti tražili. Ajde ovako, u gornjem levom uglu, pod "Display IDs" izaberi stavku "Real-time", pa na "File -> Save as...", pa snimi i kao .bin i kao .hex. Posle izaberi "Save MIF", i na kraju "Save report", spakuj sve pa zakači negde. Lakše mi sa svim ovim, da vidim tačne karakteristike monitora.

pod "Display IDs" izaberi stavku "Real-time"

nema te stavke. U Device Manager u, pod monitor imao sa 3 lažna i na kraju ovaj moj pravi. Ja sam izbrisao ona tri lažna i ostao je samo moj pravi. U progamu MonInfo sada mi prikazuje samo neke lažne monitore.

Capture1.JPG

Na slici se vidi da nema stavke "Real-time".

Nisi morao da brišeš ništa, to su svi koji su instalirani od instaliranja sistema. Ovde im je inače mesto u Registry bazi:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Enum\DISPLAY

Evo kakko je kod mene, sad sam zakačio monitor koji je ranije imao problema, sad evo radi ok.

HansHW173.png

HSD5A00 To je pročitano direktno iz monitora

Sledeći je aktivni iz registry baze, to je ako imaš više, pa kažeš koji da bude podrazumevani.
Treći je podrazumevani iz baze
HSD5A47 to je što sam instalirao .inf fajl od monitora, ali nije u upotrebi, jer sam ga pregazio sa prepravljenim, onim prvim. Na ovom je i dalje Checksum loš
NVD je tu zato što imam nVidia karticu, pa isčitava i njen port.
Ostalo su razni primeri.

@moto tomo je gore okačio sličku, izgleda da imate slične monitore.

Ево ти моји подаци па види ако можеш да му помогнеш..моја резолуција је 1680x1050 а његова 1920x1080

Prilozi

• Archive.zip
    3.3 KB · Pregleda: 22
Ajde, sad ću da vidim nešto. Pa bar da je u postu #27 spustio sliku dole, gde su "RAW data" pa da ih rućno prepišem, ovako treba da mu preračunavam frekvencije :-(

Uzmi hard disk od drugara njegov Windows podigni i vidi jel u redu rezolucija , to ti je jedino resenje da znas da li da radis ponovo sistem.

Još lakše je da stavi Ubuntu na flešku i digne komp sa nje. Ako je monitor prepoznat, imaće nativnu rezoluciju, a u "System settings -> Monitors" biće izlistan model. Ako nije prepoznao, znači da ga zeza monitor ili kabl, pa u "/var/log/Xorg.0.log" ima izlistan loš EDID. Može da okači taj fajl negde, pa ću ja odatle da pogledam.

Drugari, na poslu sam. kada se vratim staviću na flesh Ubuntu, pa ću da probam

Odlažem za sutra. Fleš nije tu, a sutra kupujem DVD. Skinuo sam Ubuntu-14.04.3-desktop-amd64.iso

Probao sam danas, Ubuntu-14.04.3-desktop-amd64. Na njemu je rezolucija 1280x1024. Nisam uspeo da je podignem. Nisam baš ni neki stručnjak za Linux. ovo mi je prvi put za par godina da se srećem sa njim. Live cd je baš dobar. Ubuntu mi se baš dopao vizuelno.

Ok, znači nije do Windows-a. Sad mi okači negde onaj log fajl pa da vidim ceo EDID.

danas kada se vratim sa posla, negde oko 4.

Čačkao sam po forumu, pa mislim da je ova tema najadekvatnija za moje pitanje.

Philips monitor mi je povezan VGA kablom i LCD Samsung HDMI kablom na racunar. I to sam dugo koristio zajedno. Neki dan odnesem racunar kod druga i prikjucimo ga na njegov LCD i sve normalno igramo pes, ali kada sam ga vratio kuci nmg normalno da ga povezem na svoj LCD.
Na monitor mogu normalno, a na LCD ne mogu da podesim rezoluciju, vidi se samo jedan dio ekrana. U podesavanjina rezolucije mi je zamrznuta opcija za izbor rezolucije.
Probao sam i drugi HDMI kabal, i sve izlaze na TV-u. Zna li neko sta moze biti problem?

Nazad
Vrh Dno