Šta je novo?

Problem sa rezanjem RW diskova na Teac W540E i Sony DRU500A

MZ

Čuven
Učlanjen(a)
27.04.2003
Poena
604
Imam problem sa rezanjem RW diskova na pomenutim rezacima, prilikom formatiranja RW-a javlja mi stalno "error write" a na diskovima koje sam formatirao kod prijatelja kad probam da nesto narezem izbaci mi gresku posle 2-3%. Koristim Win2000 i Win XP, na Teac-u je firmware 1.0K, a na Sony-ju 2.0E i ovaj problem je poceo da se javlja od pre neki dan i to na oba uredjaja u isto vreme, sa obicnim CD i DVD diskovima nemam problema. Molim za pomoc!
Hvala.

Koji software koristiš za UDF ?

Imam w540e (1.0K), winXP bez sp1, instaliran cd burning update sa windows update , iskljucen "enable cd-recording..." u properties rezaca pod win explorerom, ASPI 4.60 (aspi 4all), UDF sw je InCD 3.5.20.0

I RW diskovi mi rade bez problema. Nisam probao one koji su za vece brzine od 4x. U incd mi je formatiranje diska overeno za MRW.
Sa istim rezacem neke od starijih verzija InCD-a su mi pravile problem. Tada mi je bio instaliran roxiov ECDC 5.x, (ciji direct CD bez problema radi sa ovim rezacem, ali samo ako su instalirani noviji patch-evi za ecdc).pa je moguce da se "sudarao" sa njim.
Trenutno mi kao kompletno resenje za przenje diskova stoji pomenuta varijanta - InCD (za udf) i Nero burning rom (za ostale przenice). I ne mislim da je menjam.

Inace, sto rece Heinz, bitan je sw, ako kojim slucajem koristis drugaciji sw od onog koji je tvoj prijatelj upotrebio za formatiranje, onda i nije cudo sto se desava error write

!

Sto se tice softwera za UDF do sada ih nisam koristio, vec sam uvek formatirao direktno iz programa za rezanje na klasican nacin (full format) iz Nera (mada sam pokusavao i sa WinON CD 6.0 i Clone 4.2) i sve je radilo kako treba, medjutim sada svugde zeza, a sto se tice ASPI-ja "system ASPI" mi nije instaliran, nego samo "Nero ASPI" i to verzija 2.0.1.59. Upravo skidam ASPI 4.72a2 pa cu pokusati da vidim dali je u tome problem.
P.S. Dali je moguce vratiti firmeware sa 1.0K na neku stariju verziju naprimer na 1.0C
Pozdrav!

Moze vracanje, samo startuj .exe. E sad, ne verujem da te f/w zeza (mada nije iskljuceno), jer zadnjih par update-ova su se bas i odnosili na bolje baratanje ovog modela sa RW diskovima (koji su predvidjeni za vece brzine).

Sa aspi 4.72a2 ne bi trebalo da bude problema, al` znam da sam iz nekog razloga dok sam imao verziju 4.72a, instalirao aspi4all i u njemu v4.60 (i nisam imao nikakvih problema). U svakom slucaju vidi kako ce nero info tool prijaviti system aspi (kada se instalira aspi 4all, sva cetiri fajla imaju oznaku verzije 4.60)

Mozda bih pogledao u historiju nerovih update-ova (mislim da ima u readme fajlu, sigurno ima na nerovom sajtu), da mozda nije do verzije neroa koju imas.

Sta se desava...

!

DS9,
U Nero info tool-u su mi prva dva 4.71 a druga dva 4.60, sto se tice verzije probao sam sa skore desetak razlicitih a sada trenutno koristim 5.5.10.20, mada kao sto sam rekao isti problem se javlja i kada koristim Clon 4.2 i WinOn CD 6.0 za obicno formatiranje, a instalirao sam i UDF InCD 3.5.24.0 i probao sam i tako da ih formatiram i opet nista kao da su mrtvi prema RW diskovima, a sto je najcudnije u isto vreme mi se desilo na oba uredjaja, a na Sony-ju sam probao da formatiram i DVD+RW i on isto nije hteo da se formatira, sve pokusaje sam probao na tek instaliranom Windowsu 2000 i Windowsu XP Pro, znaci sem driver-a i programa za rezanje na oba sistema nemam nista instalirano, pokusavao sam i sa zamenom IDE kablova, premestanje sa MASTER na SLAVE, sa PRIMANE na SECUNDARNU granu, cak sam probao da ih stavim i na PCI IDE CONTROLLER i opet nista, ostaje mi jos samo da ih sutra prebacim u drugi racunar na kome je instaliran Windows ME pa da vidim kako ce tamo da se ponasaju sa RW diskovima, inace sa obicnim CD R diskovima i DVD-R i DVD+R diskovima nemam nikakvih problema oba uredjaja ih rezu savrseno.
Pozdrav!

Ovo je stvarno problem sa w540e koji niko do sada (koliko ja znam) nije opisao (na forumu), ali ja mislim da nije do njega jer se slican prob. javlja i sa Sonyjem.
Za aspi, ne bi trebalo da bude problema ni kad ti tako stoji kako je kod tebe, a mozes eventualno da probas da instaliras samo aspi4all, pa da svi fajlovi budu 4.60. Ne znam, mozda se "samo" ne trpe taj sony i teac, pa bih probao da vidim da li ok rade odvojeno, kada drugi nije na masini.
Takodje, ja bih skinuo i bilo koji drugi sw osim neroa, pa video da li je mozda bilo do toga.

Tek sada vidim da nisi instalirao za XP nista posle instalacije. Mislim da bi za tvoj slucaj moglo da bude vrlo bitno ovo
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;320174

Za w2k ne znam, ali bih ja stvari zakljucivao tek nakon instaliranih svih patcheva koje je ms ponudio (sp3). Mislim, ipak imas vrlo nove uredjaje u odnosu na to kada se w2k pojavio. Moglo bi da ima dosta veze. Bice interesantno da prijavis sta se dalje desava...

&srecno!

!

DS9,
Evo ovako, resio sam problem time sto sam vratio firmware sa 1.0K na 1.0C. Pre toga sam pokusavao na sve zive nacine, povezivao sam samo Teac i nista, zatim sam njega vezao na PCI IDE Controller, a Sony na Secundarni i opet nista, probao sam i na drugom racunaru i stalno se javljao isti problem sve dok firmware nisam vratio na 1.0C, samo mi nije jasno zasto se isti problem javljao i na Sony-ja, interesantno je kada ostavim u racunaru samo Sony prilikom prvog formatiranja mi javi error, a kad pustim ponovo formatiranje sve bude Ok, ali cim vratim Teac i pustim formatiranje na Sony-ju opet problem, kao da ga je Teac zaglupljivao neznam dali je to moguce ali sada su mi oba uredjaja u racunaru i to vezani na istu granu Sony kao `master`, a Teac kao `slave` i sada oba rade. Moj zakljucak je da je firmware 1.0K sve zabrljao mada je skinut sa Teac-ovog zvanicnog sajta.
Pozdrav!

Vrlo korisna informacija, drago mi je da si resio problem, a kako stoje stvari izgleda da 1.0k nece biti poslednji f/w za ovaj rezac.

E sad, ovaj tvoj info me je naterao da proverim kako stoje stvari na nemackom teacu

Ono sto je bitno u svemu ovome, je cinjenica da na nemackom sajtu Teac-a ( http://www.teac.de/dspd/en/support/index.html ) nema ni pomena o 1.0K, vec je poslednji f/w 1.0H

Koliko se secam, 1.0k smo skidali sa japanskog sajta. Ako bi bilo tacno da je bio na nemackom sajtu, a da su ga povukli nakon nekog vremena odatle, onda bi i to bilo vrlo indikativno.

Izgleda da ovo dole (sa teac-ovog faq) treba ovrlo ozbiljno shvatiti.

Is it possible for me to flash my TEAC device with a Firmware from TEAC Japan or TEAC America?

No! TEAC literally parts the world in the American, Asian and European sector.
The devices meet the restrictions and specifications of each country.

!

DS9,
Da, skinuo sam ga sa Japanskog sajta, a sada upravo skidam 1.0H sa Nemackog sto si mi poslao link, pa cu da probam sa njim da vidim sta se desava.
Pozdrav!

Sony DRU500A

jesa,
Sony sam kupio u Austriji i sa svim troskovima izaso je 398eura full pakovanje i stvarno sam prezadovoljan, mnogo je bolji od Pioneer-a, Asus-a, Teac-a i ostalih koji mogu da se kupe kod nas, i svaka ulozena para se isplati.
Pozdrav!

Meni su na W540 neobjašnjivo pukla 2CDRW Verbatima iz SERL serije. OStalih 8 još uvek rade dobro. Rekao bih da je software nešto sjebao (Nero) i kada pokušam da nešto snimim na CDRW prijavljuje write error.
Kada pokušam da formatiram CDRW na bilo koji način, nešto kao krene da radi, a onda vrti u beskraj, a pisač za to vreme nekako klikće iznutra. :x
Firmver je 1.0D

probaj da li se isto desava sa 1.0H

Za MZ: da li jos uvek imas problem

!

DS9,
Izvini mislio sam da sam javio, ali resio sam problem time sto sam prvo vratio firmware sa 1.0K na 1.0C, a zatim sam skinuo 1.0H sa linka koji si mi poslao i nadogradio ga sa 1.0C na 1.0H, a za Sony sam skinuo 2.0F i pregazio sam preko postojeceg 2.0E.
Pozdrav!

Nazad
Vrh Dno