Šta je novo?

Problem sa restartom/boot-om ( ssd ili ploca )

samsung

Slavan
Učlanjen(a)
31.07.2004
Poena
320
Ne znam da li je problem u SSD-u ili u ploci
Opisacu problem sto detaljnije i preciznije.
SSD - Samsung Evo 840
MoBo - Gigabyte 970A-UD3P ( nova )
PSU - Chieftec 650

SSD je star oko mesec dana. Bio je na SATA II ploci sa Win7 i sve je radilo savrseno ( na stranu performanse SSD-a zbog Sata II, nebitno u ovom slucaju )
Juce sam stavio novu plocu ( Gigabyte 970A-UD3P ), prepakovao komponente i sve je proradilo iz prve. Napominjem da nisam radio fresh install Windowsa. Nakon prvog boota, na desktopu je bila neka suluda rezolucija tipa 800x600 kao i obavestenje da Samsung SSD nije prepoznat ili da postoji neki problem, ne mogu da se setim tacno.
Nisam obratio paznju, instalirao sa drajvere za chipset i sta sve treba sa fabrickog diska ploce i sistem se normalno digao nakon restarta.
Nakon nekog vremena sam uradio restart i primetio sam nerealno sporo bootavanje ali sam bio umoran, bilo je jako kasno i nisam pridavao neki znacaj tome.
Problemi pocinju pre par sati. Naime, nakon softverskog restarta, desavaju se 2 scenarija :
1 - Podizanje sistema traje oko 2:40 sekundi u toku kojeg ( cini mi se ) dolazi i do restarta i ponovnog dizanja. Posto je post screen totalno crn, nemam nikakve informacije, indikator mi je blue led na monitoru ( kad se sistem gasi ili restartuje, led je zute boje a cim krene nesto das e desava, bude plave ) a neki put se pojavi i logo UEFI biosa. Kada se konacno sistem digne, sve je ok.
2 - Nakon nekog duzeg vremena ( ne znam tacno koliko ) pojavi mi se informacija iz biosa "bootable device is not detected" i nudi opciju ulaska u bios. Tada, bios ne vidi SSD, jednostavno ga nema.

Kada iskljucim racunar i upalim ga, u 95% slucajeva se normalno i brzo dize.
Isto tako, kada promenim sata kabl, port na ploci ili kabl od napajanja, sistem se dize.

Kada sistem radi, nije uvek slucaj da zabode posle softverskog restarta! Neki put tek nakon 4,5,6 uzastopnih restartovanja zabode u neki od 2 scenarija ili zabode skroz.

AHCI mod je aktiviran ( nisam testirao SSD performanse ali default prikaz rezultata nije bas sjajan ali o tom, potom ) device menager ne prijavljuje nikakvu anomaliju, u biosu su menjane neke sitnice ali nemaju uticaj na desavanja jer se isto desava i sa default vrednostima )

Nista nije klokovano, otkljucavano, bukvanost najcistija fizikalija - sve prepakovano na drugu plocu i pokrenuto.

Ono sto sam ja na prvu loptu pokusavao da uradim je sledece :
Menjanje kablova ( sata i napajanje )
Raskopcana optika, povadjeni svi usb uredjaji osim tastature/misa, menjani portovi, raskopcani HDD-ovi sa napanja ( nisu ni bili kaceni na plocu )
X puta loadovane default vrednosti u biosu i to bi odprilike bilo to.
Naravno, nisam zaboravio na opciju sveze instalacije Windowsa i sve jovo nanovo ( samo ne znam kako bi odradio secure erase na ovom sistemskom ssd-u ) ali danas je vec kasno za to pa cu sutra ali pre toga, da li ima jos neko neki predlog sta da radim ili pak ideju u cemu je problem?

Probaj najnoviji bios a za plocu i fw za samsung 840evo...

Bilo je ovakvih zahebancija i sa drugim ssd-ovima ali ne secam se sta je bio razlog i kako su reseni problemi...
Da ti ne prisedam na muku, ali sam si to trazio kad si uzeo GA plocu, sto oni umeju da smrljave kompatibilnost sa bilo cim, to je "cudo"...
ASUS im je tu pred nosem i ne mogu postici njihov kvalitet.

Imao isti problem, tacnije slican. Prijavljivao mi a2 error, sata device not connected. Zamena SSDa mi je resila problem, jer se klao s maticnom. U mom slucaju SSD je bio SATA2. Nista od pokusanih resenja nije pomoglo.

Ja bih na tvom mestu uradio bekap, i srusio sve.

Vrh Dno