Šta je novo?

Problem sa Refresh Rate-om u windowsu

Bojan_N

Čuven
Učlanjen(a)
07.11.2004
Poena
650
Onako iz navike (a takodje i iz razloga sto mi monitor zuji kada je upaljen a komp nije) cesto gasim monitor kada prekinem sa radom na racunaru. E kada posle toga startujem sistem sa ugasenim monitorom i upalim ga kada se sistem vec podigao imam refresh 60Hz i nikako ne mogu da ga podignem na 75Hz osim ako ne restartujem komp. Cak ni Display Proporties ne pomaze, namestim na 75Hz-a ali refresh ostaje 65hz-a. Ako se slucajno setim, sto je slucajnost :S:, da upalim monitor pre startovanja sve bude ok. Provalio sam da kada se sistem startuje sa ugasenim monitorom napise Default Monitor a kada je upaljen monitor napise puno ime. Dakle sta moze biti u pitanju? Kako da kazem kompu da prepozna ucita drajvere za monitor bez obzira na to da li je on upaljen? Monitor je samsung 753s a graficka Ati Radeon 9550. Kada sam ranije imao nVidiu to mi se nije dogadjalo. OS je windows XP + SP1.
Pozdrav i hvala unapred.

bas sam hteo da kazem da tako mora al onda vidim da je to na ATIju kao kod mene pa jemozda do njega i drajvera... U pitanju je to sto monitor nije flash disk pa da kompjuter provali kada ga ukljucis, ucita odgovarajuce drajvere i sl. Monitori se identifikuju kao Plug n Play uredjaji prilikom podizanja kompa, pa ako ovaj nije ukljucen windows stavi da je default monitor i onda moras resetovati da bi win dobio novu informaciju.

Poslednja izmena:
Pa reshenje za tvoj problem nemam .. ali .. sam chitao da nije zdravo iskljuchivati tako monitor "svaki chas" .. nema potrebe .. a i ne prija mu to ..
kad idesh bash negde na mesec dana ti ga o`ladi .. a ovako .. jedino mozesh UPS da uzmesh .. ako ti bash tolka frka .. 😉

:wave:

Ok. hvala za informacije. A inace iskljucujem monitor samo kad spavam. I ja sam cuo da ne valja svaki cas. Ma verovatno je nesto pokvareno kad zuji (zuji kod napajanja). Inace ga ne bih iskljucivao uopste. I bas mi je cudno zasto isti problem nisam imao sa nVidiom.

Poslednja izmena:
Probaj Riva-tunerom da napravis custom profil za tvoj monitor i podesi da je 75Hz minimum u radnoj rezoluciji (verovatno 1024x768) i trebalo bi da vise nikad nemas problema sa time... bar do reinstalacije sistema.

Tvoj problem ima veze sa inicijalizacijom grafičke karte. Naime, svaki put kada upališ računar s ugašenim monitorom ta inicijalizacija se vrši...
Kod ATI grafičkih karti to je tako i nikako drugačije!

BTW: Nemoj da gasiš monitor.

Poslednja izmena:
Covece monitor koji zuji u Stand by je pokvaren.Ako ne zuji u normalnom radu neispravan je najverovatnije
mrezni stepen zato sto menja opterecenje i frekvenciju rada izmedju ova 2 stanja.Vrlo je verovatno da su se
osusili elektrolitski kondenzatori,opravka je jeftina,a nece biti kad sve pocrkava(mislim na monitor).Ponasanje
graficke je sasvim normalno.

Covece monitor koji zuji u Stand by je pokvaren.Ako ne zuji u normalnom radu neispravan je najverovatnije
mrezni stepen zato sto menja opterecenje i frekvenciju rada izmedju ova 2 stanja.Vrlo je verovatno da su se
osusili elektrolitski kondenzatori,opravka je jeftina,a nece biti kad sve pocrkava(mislim na monitor).Ponasanje
graficke je sasvim normalno.

Pa meni takodje zuji monitor kad ga ostavim u stand by, nekad i ne zuji, ali da li bas moram da idem da ga popravljam i ako ga budem nosio moze li to kod default majsotora za televizore ili mora neki xpert 🙂
Ja navikao da gasim monitor, jer je pre bilo obrnuto, valja gasiti

Invader je napisao(la):
Pa meni takodje zuji monitor kad ga ostavim u stand by, nekad i ne zuji, ali da li bas moram da idem da ga popravljam i ako ga budem nosio moze li to kod default majsotora za televizore ili mora neki xpert 🙂
Ja navikao da gasim monitor, jer je pre bilo obrnuto, valja gasiti

Ima jedan dobar servis za monitore kod zeleznicke stanice, ali ne znam tacno gde. Znam da sam tamo nosio svog starog hansola i da me nisu odrali uopste. I strava su ga popravili. Dacu ti na P.M. adresu ako se setim.

Offtopic:
Ja imam isto 'zujanje' problem, ali samo kada je hladno u sobi ili stavim na 1152x864x32 i refresh rate 75, al posle nekoliko sati ne zuji vise... Da li zna neko zasto se ovo dogadja? Da li je poceo da ide 'dunavskim vodama' 😀

Nazad
Vrh Dno