Šta je novo?

Problem sa ram-om !!!

Trogdor

Slavan
Učlanjen(a)
02.10.2005
Poena
319
Ljudi znaci ovako : Kompjuter ortaku normalno radi (asus a7v8x,barton 2600+) i odluci on da izvadi ram memoriju (256 mb kingston) nesto da proveri,kad ono kad smo pokusali da je vratimo,komp nece da se upali vec samo ispusta cudne zvuke !? I tako ja donesem taj ram da proverim kod mene na ABIT NF7 i athlon 2000+ (koji je bio OC-ovan sa 133 na 166 fsb) i ista prica komp nece da se upali ! i tako mozgam ja, i resim da u biosu podesim LOAD OPTIMIZED DEFAULTS,posle cega se komp upalio :) ali cim sam pokrenuo 3d mark ili neku igru komp se restartuje cak i sa CL 8-3-3-3 i tako u nedogled... sta je s tim ramom,nije valjda da je od jednog vadjenja iz kompa tako prso !?

Problem je staticki elektricitet koji je sa vasih ruku, kroz koje je taj ram prosao, presao na memorijske cipove i tako ih ostetio.
Veoma je bitno da se pre bilo kakvog rada sa osetljivim elektronskim komponentama napajanje iskljuci iz mreze a pozeljno je i da se pritiskom na power dugme jos jednom nakratko upali, da bi se iz napajanja izvukla sva struja.
Drugo, obavezno je i da se uzemite, moze i dodirom kucista ili koriscenjem specijalne antistaticke narukvice.
Takodje nista manje nije bitno i na koji nacin baratate kompjuterskim delovima, pravilo je da se nijedna kompjuterska komponenta (memorija, cpu, graficka...) ne hvata za cipove, tranzistore i lemna mesta vec samo po obodima, tj. za PCB gde nema izlozenih i neizolovanih metalnih povrsina koje bi staticki elektricitet preneli do neku od osetljivih delovai.

Sada taj ram mozes samo da vratis na reklamaciju ako prihvate :crash:
ako ne ondak mozes da ga koristis kao cackalicu za zube. :cigar:
pees

Dodaj malo voltaze na taj ram u bios-u moze da se desi da lepo i
stabilno radi.Npr. 2.7v-2.8v
Pozdrav

Ma nosi na reklamaciju nista te ne kosta, mozda ne provale da je spaljena. Crkla sama od sebe :)
To za staticki el. vazi mada nista od toga nisam postovao i nikad se nije dogodilo nista, sto ne znaci da nece ubuduce :d Nadam se da si iscupao komp iz zida ili ugasio prekidac na napajanju pre nego sto si cackao.

Ako ne prihvate reklamaciju, vidi sa voltazom.

Poslednja izmena:
Dobra ideja to za voltaze...probacu...

Dakle podignem voltazu memorije sa 2.6 na 2.8 , i sve super radi(CL 6-2-2-2 :)),zavrsava 3d mark,sve je lepo i divno itd...znaci definitivno ima poboljsanja ! Ali kada sam stavio fsb na 333 , opet nece da upali komp :(((
p.s. A memorija je naravno ddr 400

pa sto se zezas...reklamiraj....ako ne uspe onda ne dizi iznad 333 :eyebrows:

Poslednja izmena:
Ma brate taj ortak nije ni dobio garanciju za komp :p ***a

Cekaj ako moze da istera 333(ako sam te razumeo dobro) , i ne treba ti vise.

Ma ne ! hoce na 266,i to radi fantasticno (cl 6-2-2-2) a nece na 333 ni da upali komp :( ...bedak

Nazad
Vrh Dno