Šta je novo?

Problem sa RAM-om

prajmstiler

Cenjen
Učlanjen(a)
26.10.2012
Poena
151
Nedavno sam kupio procesor Intel G630, maticnu plocu ASRock B75 Pro3-M
i RAM 2x4GB Patriot Viper 3 ,PC3-12800, 1600MHz, 9-9-9-24.

Medjutim, u BIOS-u nisam video podesavanje za XMP. Nakon apdejtovanja BIOS-a na poslednju verziju pojavile su se nove opcije u njemu, ali nigde ne vidim podesavanje profila memorije na XMP. Ploca je deklarisana na 1600MHz, ali CPU-Z i podeshavanja u BIOS-u prijavljuju drugacije.Pokusao sam rucno da podesim latenciju na 9-9-9-24, ali i dalje pokazuje samo 1066MHz.
Kako da osposobim memoriju i da li ona mozda vec radi u XMP modu? Prilazem slike iz BIOS-a i CPU-Z-a?

Prilozi

• DSC_4637.jpg
    DSC_4637.jpg
    473 KB · Pregleda: 68
  • ram1.jpg
    ram1.jpg
    963.1 KB · Pregleda: 71
  • ram%20m%201.png
    ram%20m%201.png
    37.1 KB · Pregleda: 70
  • ram%20m%202.png
    ram%20m%202.png
    45.2 KB · Pregleda: 61
  • ram%20m%206-6-6-16.png
    ram%20m%206-6-6-16.png
    37.7 KB · Pregleda: 73
Poslednja izmena:
Hvala na odgovoru, ali to sam vec znao, mislio sam da je nesto drugo u pitanju, mozda ploca,bios. Mislio sam da nema veze ako procesor podrzava samo 1066MHz, ali ocigledno da ima. 🙂 A hoce li doci do promene ako dodam jos 2x4GB memorije ili ce uvek u BIOS-u pokazivati samo 1066MHz sve dok ne promenim procesor? 🙂

Gle, problem ti je verovatno u kombinaciji procesora i ploče. Recimo, celeron g530 može da radi i sa bržim memorijama ali samo na p67 i z68 pločama (novije čipove ne poznajem dobro). Postoji nešto što se zove SPD (Serial presence detect), što omogućava BIOS-u da očita memorijske profile odnosno frekvencije i odgovarajuće tajminge iz memorijskog modula koje upisuje proizvođač i da ga sam podesi za rad.

Tako da poenta je da ploča sama postavi na maksimalnu frekvenciju, ništa nećeš postići sa latencijama, možeš samo da ih zategneš ...

Poslednja izmena:
Ja imam iste memorije Patriot Viper 3 Venom Red i na slicnoj ploci ( Asrock P67 Pro3 ) radi savrseno na 1600 MHz.
Tebe verovatno bios zeza. Nije pravilno prepoznao memoriju. Ili imas neki bagovit bios. Odakle si skidao novi bios?
I na mojoj ploci posle apdatea je bios dobio novi vizuelni izgled sa novim opcijama ,ali ja nisam imao nikakvih problema oko podesavanja ram-a.
Na drugoj slici imas samo dve opcije ( sto me zbunjuje) . trebalo bi da imas Auto ,DDR3 - 1066 ,DDR3 1333 i DDR3 1600. bar kod mene je tako. Inace vizuelni izgled biosa je isti.
Probaj ti sa ponovnim updateom ali skidaj bios direct sa Asrockovog sajta.
patriot.jpg

Moj drug ima bas tu kombinaciju g530 i z68 (Asus)🙂 i njemu memorija radi ok

To sto imam samo dve opcije to i mene buni , XMP me i ne zanima toliko , jer ne igram igrice. Moja memorija je DDR3 2x4GB 1600Mhz Patriot Viper 3 BLACK. BIOS sam skidao direkno sa ASRock-ovog sajta, pre apdejtovanja je potpuno isto izgledao, samo su se nakon apdejta pojavile neke dodatne opcije.

Ja imam modul koji podržava najviše 1333, a u BIOS-u mogu da izaberem frekvenciju od 800-2400MHz a prema specifikacijama podržava do 1333. To piše i u BIOS-u da je maksimum zbog čipseta ... po meni je to više zbunjujuće nego da imam ponuđeno samo ono što zaista mogu da koristim. A XMP ti se verovatno ne pojavljuje zato što je podešen samo za najvišu frekvenciju koju sa ovim čipsetom i procesorom ne možeš da dosegneš.

U manualu ASRock B75 Pro3-M pise da ploca podrzava memorije do 2200 MHz( OC) znaci sve izmedju bi trebalo da se pojavi u opciji podesavanja za memoriju.
Sta se desava kada ucitas bios default?
Black ili Red je jedno te isto samo je boja hladnjaka drugacija.
IMGP3175.JPGIMGP3176.JPG

Poslednja izmena:
U manualu ASRock B75 Pro3-M pise da ploca podrzava memorije do 2200 MHz( OC) znaci sve izmedju bi trebalo da se pojavi u opciji podesavanja za memoriju.
Sta se desava kada ucitas bios default?
Black ili Red je jedno te isto samo je boja hladnjaka drugacija.
Pa znam da bi trebalo da se pojave opcije kao kod tebe, ali se ne pojavljuju. A koji procesor imas?

Ja imam modul koji podržava najviše 1333, a u BIOS-u mogu da izaberem frekvenciju od 800-2400MHz a prema specifikacijama podržava do 1333. To piše i u BIOS-u da je maksimum zbog čipseta ... po meni je to više zbunjujuće nego da imam ponuđeno samo ono što zaista mogu da koristim. A XMP ti se verovatno ne pojavljuje zato što je podešen samo za najvišu frekvenciju koju sa ovim čipsetom i procesorom ne možeš da dosegneš.
Ovo sam nasao na nekom sajtu
Entry Processors
Intel® Pentium® G630 (2.7GHz/2-core/3MB/65W) Processor
NOTE: Intel ®Pentium® G630 processor, performance for 1600MHz memory is clocked down to 1066MHz.

Nazad
Vrh Dno