Šta je novo?

problem sa Radeonom 9800PRo

padawan

Čuven
Učlanjen(a)
02.12.2003
Poena
720
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 3700x & AMD Wraith Prism RGB
Matična ploča
MPG X570 Gaming Plus
RAM
32 GB Kingston Fury RGB
GPU
Sapphire Radeon RX6800 16GB
Storage
SSD 512 + 2TB Kingston MV2
Zvuk
Logitech G560 RGB
PSU
FSP HYPER K PRO 700W 80 Plus
Kućište
MSI Mag Forge 100R RGB
Monitor
HP x24x 24"
Miš & tastatura
Razer's Basilisk V3 + Huntsman Mini
Laptop
Corporate's Lenovo Thinkpad
Tablet
Ipad Pro 12.9 M1
Mobilni telefon
Samsung Galaxy A52s
Pametni uređaji
Samsung Galaxy Watch 4
Pristup internetu
  1. Optički internet
Da li postoji neki test-program koji "burnuje" (opterecuje) gpu i ispituje artefakte, probijanje tekstura, omogucava podesavanje memorijskih tajminga na kartici itd? Imam problem sa jednim Radeonom 9800Pro, kod drugara cesto baguje, pocne da brljavi i resetuje racunar, kod mene medjutim sa istom karticom i istim 5.6 drajverima radi bez problema, posle visecasovnog maltretiranja i igranja. Znaci ne vredi da ga nosi u servis ili na garanciju jer ce sigurno i kod njih da radi bez problema kao i kod mene, a i pogubio je cd-ove koji dolaze uz kartu sto je obaveza navedena u garantnom listu. Radeon nije nikada overclockovan. Meni je ocigledno da se nesto tu previse greje, kuler na kartici je neverovatno bedan za tako jaku kartu (MSI) ali ipak radi ok, da li bi mozda ugradnja boljeg ventilatora bila resenje za njega? Gde uopste mogu da se kupe custom fanovi za graficke karte, kako da ih montiram posto je hladnjak zalepljen za gpu i odgovara samo ovom malom ventilatoru, sto znaci da bi verovatno morao da se menja ceo hladnjak? Da li je moguce da njega napajanje zeza pa preko dodatnog molex konektora kartica ne dobija dovoljno struje? Ima dosta USB uredjaja koje prikljucuje pa oni mozda trose dosta resursa (gamepad, digitalac, flash disk i verovatno jos ponesto). Poslednje sto mi pada na pamet, mozda se kartica previse greje kod njega zato sto je kuciste "zazidano" unutar podnozja u stolu, pa se topao vazduh vraca unutra iako je kuciste otvoreno, probacemo da ga podignemo na sto. Svaki savet dobrodosao...

Pa za pocetak neka proba sa drugim drajverima ...

a koliko je napajanje kod tebe a koliko kod tog druga sto zeza?
da li kod tebe stavis karticu samu na naponsku granu a kod druga mozda sa jos nekim uredjajem?

Oba napajanja su konfekcija od 10e, mozda je njegovo za nijansu kvalitetnije, ima prikljucenih nekoliko usb uredjaja koji verovatno vuku nesto od napajanja. Skinuo sam nove AtiTray Tools, ali pre smanjenja default takta eliminisao bih sve ostale mogucnosti. Kod mene nije sama na naponskoj grani, na istoj je i hdd, ali zar ne treba da signalizira nedostatak struje porukom ako je u tome problem? Probacemo prvo sa starijim drajverima, mada ne vidim kako bi ovaj problem mogao da bude softverski.

Freska instalacija samo windojza i drivera 5.6 🙂

Jos jedan glas da je napajanje (slabo)

Koliko znam treba da signalizira samo ako napajanje uopste nije prikljuceno, a ne ako je slabo.

Po meni je cudo sto karta uopste radi sa takvim napajanjem a ne sto ne radi u jednom od ta dva slucaja.

Za 9700/9800 je preporucena vrednost barem ~18-20 Ampera na +12V grani, cistih i stabilnih. Prevedeno, to su firmirana napajanja od minimum 360W.

Klasican primer kada kartica od 150€ (sada) sseta po simsu zbog napajanja od 10€.

Drajvere koji stizu sa kartom ( na cd-u) treba zameniti sa nekim katalistima, a za eventualni overklok, potraziti po benchu, koji drajveri za bas taj model, flesovanje biosa...ako treba..

Poz.

Napajanje i hladjene (obavezno obezbediti kartici uredno hladjenje jer se i inace ona greje enormno sa default kulerom), poslednji drajveri su ok. Pozdrav

rushko je napisao(la):
Napajanje i hladjene (obavezno obezbediti kartici uredno hladjenje jer se i inace ona greje enormno sa default kulerom), poslednji drajveri su ok. Pozdrav

Radila je ona meni skoro godinu dana na napajanju od 300W, no name. Kasnije je napajanje riknulo ( sva sreća što je otišao primar ), jer je u upotrebi bilo skoro 5 godina, pa sam kupio Chieftech 360-202 napajanje sa Chieftec case-om.

Sve je to ok, ali ne bih ja bash rizikovao sa noname napajanjem, ipak svi zamo kakvog su kvaliteta ta napajanja, tako da tu nema dileme, kvalitetan hardware zahteva kvalitetno napajanje, ako se zahteva od sistema stabilnost onda mu pre svega treba obezbediti kvalitetan izvor napajanja. Ipak mislim da je u ovom slucaju problem do hladjenaja ne samo karte vec celokupnog sistema, Padawan i sam kaze da taj njegov drug kuciste drzi "zazidano u stolu" sto je jedan od uzroka problema.

koju tvoj drug ima plocu uopste a koju ti....da nije mozda AGP na njegovoj ploci 2x pa da mozda zato brljavi...ja koliko znam 9800pro radi besprekorno na 4x i 8x agp,mozda je to problem...moras da das vise detalja i razlike izmedju vasih konfiguracija

Hvala svima na odgovorima.

Problem je delimicno resen premestanjem kucista na sto, cime se oslobodio protok vazduha i ucestalost bagovanja i resetovanja smanjila se, ali i dalje se desava. Napajanje ne verujem da je problem, pogresio sam, on ima vrlo kvalitetno napajanje. Ja imam KT266A a on nForce 2 cipset, tako da je kod mene karta radila u AGP4X a kod njega u 8X modu. Ostaje reinstalacija i drugi drajveri, i ako nista ne upali, morace da se menja taj default kuler. Uopste ne razumem MSI koji na 5900XT stavlja zver od kulera a na 9800Pro simbolican kuler, kakvi su mogli su da stave i pasivno hladjenje.

Lepo ja rekao, freska instalacija windojza i drivera 5.6 🙂

ipak pocni od napajanja...

imao sam slican problem sa 9800pro. svakakve gluposti sam probao, sve dok frontier-a 400w nije zamenio dtk 400w. od tada je sve ok. jos jedan glas za napajanje.

Nazad
Vrh Dno