Šta je novo?

Problem sa Radeon x1950PRO

Iwan123

Slavan
Učlanjen(a)
11.04.2007
Poena
301
Postovanje, nadam se da mi neko moze pomoci posto me ovaj problem izludjuje nevidjeno.

Nedavno sam kupio novi racunar:

Intel 3.4 Dual
2gb na 800Mh Apacher RAM
Gygabite 965P-DS3P ploca
Asus Radeon X1950PRO sa 256mb memorije
Chiftekovo napajanje od 550 W
DVD pionir
LG cd

Problem je u tome sto kad bilo koju igru upalim posle nekog vremena ugasi se monitor prodje 10-15 sec, kompjuter se zakoci, krene da pisti, i resetuje se. Ovo se obicno desava posle 10tak minuta u igri a ponekad moze trajati i oko pola sata mada jako retko.

Pokusao sam sve od menjanja drajvera (4 drajvera sam promenio od najnovijeg do 6.11 verzije) do reinstaliranja sistema, testiranja memorije, cak sam i ovo jace napajanje stavio medjutim nista se nije promenilo.

Ovo se samo desava u igrama, dok u windows-u funkcionise comp normalno.

Temperatura procesora/memorije na grafickoj u windowsu je 48/47 stepeni dok u igri dostize 65/60 stepeni. Ventilator na grafickoj je namesten da automatski odredjuje brzinu i kada temperatura poraste brzina ventilatora je oko 3400 rpm. Probao sam cak i da stavim ventilator na maximalnu brzinu i naravno nista se nije promenilo.

Da li neko zna mozda u cemu je problem. Moja pretpostavka je da je neispravna graficka i da bi trebalo da je vratim posto je pod garancijom, ali bih zeleo da cujem sta vi mislite.

Hvala.

Koliko topao vazduh izlazi iz napajanja?

Moze da se desi da jednostavno CHIEF (mada realno mi ne deluje tako, nagadjam) ne moze da izgura. Tj. da predje T na kojoj daje 550W i da polako pocne da gubi snagu, onda naravno sledi rtestart...

Ili mozda nesto nije dobro podeseno, pa masina ne radi stabilno???

Koliko topao vazduh izlazi iz napajanja?

Moze da se desi da jednostavno CHIEF (mada realno mi ne deluje tako, nagadjam) ne moze da izgura. Tj. da predje T na kojoj daje 550W i da polako pocne da gubi snagu, onda naravno sledi rtestart...

Ili mozda nesto nije dobro podeseno, pa masina ne radi stabilno???

Vazduh je prilicno mlak sto izlazi iz napajanja, cak stavishe skoro da se i ne oseca kao topao.
Probao sam sva moguca podesavanja, a takodje i razlicite discove xp-a sa SP2, i totalno bez efekta.

grafulja se pregreva, pokusaj da smanjis core za nekih 50mhz, radice provereno.

Shto uopshte da se zeza sa tim kad ima garanciju ?

Vidi i ja imam slican problem sa 1900gt.Danas je nosim da je reklamiram,mada mislim da sam sam kriv.Igrao sam se sa klokovima i verovatno nesto sj... Videcu sta ce mi reci u prodavnici. Ako si je i ti klokovao mozda je to razlog?

A temperatura procesora? Nesto tu meni ipak mirishe na CPU a ne na GPU. Tacno 10tak minuta je potrebno da se CPU pregreje, zabode i resetuje. Da je GPU slika bi se zamrzla ali bi ostala (u velikom broju slucajeva) na ekranu. Da je memorija na grafickoj, bilo bi raznoraznih anomalija.

Zato, pre nego sto pocnes da gubis vreme sa garancijom i vracanjem komponenata, prvo budi siguran u komponentu koju vracas (ustedeces nekoliko dana igrarija). CPU mozes da istestiras u windowsu sa Prime95, mada ni on nije ono sto je nekad bio. Najbolji test je oblivion ili NFS Carbon 😉

Vidi i ja imam slican problem sa 1900gt.Danas je nosim da je reklamiram,mada mislim da sam sam kriv.Igrao sam se sa klokovima i verovatno nesto sj... Videcu sta ce mi reci u prodavnici. Ako si je i ti klokovao mozda je to razlog?

Nisam je overclockovo, cak stavishe nisam dirao ni jedno podesavanje na njoj. Sve je po defaultu.

A sto se tice odgovora Darku.

Temperatura procesora u toku najjaceg rada je 47-50 stepeni, i tu temperaturu nikada ne prelazi. Iskreno cisto sumnjam da je procesor posto i sa njime bi se desavale razne anomalije u raznim programima, medjutim to se ne desava. Kompjuter savrseno radi do momenta kada treba graficka da obradjuje 3D, tj u igrama.

U jednom momentu mi se zadesilo da nije comp zabo i resetovo se nego da sam dobio poruku od VPU da je graficka prestala da reaguje na komande drivera i da je resetovana, i naravno error report je spreman.

Poslednja izmena:
Iskreno cisto sumnjam da je procesor posto i sa njime bi se desavale razne anomalije u raznim programima, medjutim to se ne desava. Kompjuter savrseno radi do momenta kada treba graficka da obradjuje 3D, tj u igrama.

U jednom momentu mi se zadesilo da nije comp zabo i resetovo se nego da sam dobio poruku od VPU da je graficka prestala da reaguje na komande drivera i da je resetovana, i naravno error report je spreman.

Prethodno nisi dao tu informaciju...

U svakom slucaju, u windowsu, prilikom koriscenja standardnih programa za net/kucanje/programiranje i sl, procesor se koristi otprilike 20% u proseku. Kod dvojezgarnih procesora je zauzece jos nize. Tek uz masivno koriscenje renderinga, kompresije (i sl) moze doci do punog opterecenja procesora, ali i tada je to uglavnom manje nego u igricama koje cede maksimalno svaki tranzistor. Zato, kako ochitavas temperaturu procesora?

ii... Da li ti je ukljucen VPU recovery u drajveru? Ako jeste (nije), probaj da iskljucis (ukljucis). Probaj i da resetujes smartgart ili odredjene opcije u njemu malo izmenjas.

Prethodno nisi dao tu informaciju...

U svakom slucaju, u windowsu, prilikom koriscenja standardnih programa za net/kucanje/programiranje i sl, procesor se koristi otprilike 20% u proseku. Kod dvojezgarnih procesora je zauzece jos nize. Tek uz masivno koriscenje renderinga, kompresije (i sl) moze doci do punog opterecenja procesora, ali i tada je to uglavnom manje nego u igricama koje cede maksimalno svaki tranzistor. Zato, kako ochitavas temperaturu procesora?

ii... Da li ti je ukljucen VPU recovery u drajveru? Ako jeste (nije), probaj da iskljucis (ukljucis). Probaj i da resetujes smartgart ili odredjene opcije u njemu malo izmenjas.

Da zaboravio sam bio na to, desilo se samo jednom i nisam obracao previse paznje 🙁

Apsolutno tacno za procesor. Doduse radio sam veliku kompresiju od nekoliko gigabajta uz ukljucen windows media player koji pusta film i jos par programa velike procesorske zahtevnosti cisto da opteretim procesor sto vise, i nista se nije desilo. Nazalost nisam ni jedan program dobio za pracenje temperature u windowsu, ali uradivsi par puta nasilni reboot, i brzo usavsi u bios vidim da je temperatura oko onih vrednosti koje sam gore postavio. Znam da temperatura opada, ali za tih 10 sec ne moze opasti 10-15 stepeni, tj barem se nadam da ne moze 🙂.

VPU recovery sam probao nista se nije desilo. Pokusao sam i da namestim sva 3d podesavanja na performance umesto balanced, iskljucio AA, AF i ostalo i opet isto.

Control Panel>Administrative Tools>Computer Managment>Event Viewer
Pogledaj da li ima neki izvestaj o gresci pre samog restarta

Da li slucajno imas modem u racunaru koji nisi naveo u opisu?

Nema gresaka. Takodje nemam modem.

Saznao sam da je ipak graficka neispravna. Kada sam je izvadio i stavio 1600pro radilo je super. Sa druge strane moj x1950pro sam ubacio u drugu masinu i nije radilo kako treba. 🙁

nesto se pregreva. Otvori kuciste i ostavi ga tako i probaj igre onda. Moze memorija da se pregreje (ili su ti u prodavnici stavili ddr667 ram i overklokovali ga na 800 da ti radi sa c2d) i da zabode. CPU kad brlja pucaju programi i resetuje se komp, najcesce samo ovo drugo. Memorija isto resetuje komp, smrzava ga ili izbacuje BSOD

Isti problem imam sa jednom 1650PRO Powercolor 512MB DDR2... radi lepo ali posle odredjenog vremena bilo da je igra ili sta drugo zahtevnije iz cista mira se resetuje komp. Cak ponekada nece ni da izbaci sliku po resetovanju nego blinka dioda na monitoru kao da ceka signal za sinhronizaciju... Probao sa drugom memorijom - isto. Probao sa jacim napajanjem (500W) - isto. Inace je MSI neka integrusha u pitanju i Celeron na njoj. A da, najbitnije pomenuti da je graf. AGP varijanta...
Ne znam kako da je menjam reci ce da radi a u stvari resetuje ona komp 99.99%. Ima li nekih kriticnih mesta na njoj koja se greju dosta pa mislim ako bi moglo adekvatnim rashladjivanjem da se resi to??

Da dodam... inace graficka je pravila isti problem na drugoj ploci KT600) dok je na trecoj ploci KT400 radila bez problema i restarta. Cak je dva dana gurala igru bez ikakvih problema na KT400 dok na ove dve ostale cim se optereti malo komp puca sistem i restartuje se sam.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno