Šta je novo?

Problem sa racunarom prilikom igranja igara,molim za pomoc

gagi89

Cenjen
Učlanjen(a)
02.02.2011
Poena
154
Evo ovako stoje stvari,imao sam komp sa ovim specifikacijama: Ploca Asus am2 m2v,procesor amd athlon 3500+ jedno jezgro am2 leziste 2,3 ghz,ram 2 gb ddr2 kingston,grafa nvidia geforce 8600gt,hard maxtor 320 gb sata 2,i napajanje zito 400 w,tada je sve radelo odlicno citavih 3 godina,i promenio sam sledece,ploca je ostala ista,na njoj je stavljen dual core amd athlon x2 4400 + 2,4 ghz sa am2 lezistem,i promenjeno napajanje jer je ovo bilo slabo za ovaj procesor,stavljeno je cooler master od 450 w,i posle toga na bilo kojoj igri posle igranja od 15-20 minuta zakuca igra,takoreci ukoci se,blokira,drajveri su uredu po pitanju grafe,temperature u kompu su minimalne,gledam u everestu nista ne prelazi 30 stepeni,pa vas molim za pomoc,ako znate,ili ako imate neki savet molim vas napisite,hvala unapred :)

Slican Problem sam imao i ja...Na kraju se ispostavilo da je zakucavao zbog prevelike temperature na Grafici...Jesi probao da resetujes BIOS?

nisam probao da resetujem bios,kao prvo nista nije overklokovano,temperatura grafe kada upalim komp je 42 stepena,kada se kao zagreje malo ide do 47 stepeni,e sad,ne znam sta je u pitanju,imam jos 2 kulera sto sam stavio da izvlace vazduh iz kucista,tako da su temperature male,kao sto sam i napisao.

Trebao bi prvo proveriti temperature na grfickoj, da li je aktivno ili pasivno hledjenje? Posle ako nije tu problem onda reset biosa,flesovanje... :)

Graficka je win fast qleadtec px8600gt tdh,ima kuler,nije pasivno hladjenje,kuler sam cistio,on hladi,a sad koliko hladi ne znam,ne mogu da vidim temperaturu dok sam u igri,pre ulaska u igri je temp. oko 45 stepeni,a sad mozda nabija jos temperaturu kada igram,ne znam

Probaj da resetujes BIOS ...kao sto mu samo ime kaze Basic Input Output System...imas na maticnoj ploci jumper kao za HDD,izvadi jumper na nekih 5s i ponovo ga stavi..pritom nek' racunar bude iskljucen i iscupaj napajanje sa maticne ploce..

Odradeo sam kako si rekao za bios,i povezao sam opet sve,i reko sam Caletu da udje u Wolfenstein 2009 da igra,i da mi kaze ako ga zablokira opet...

Npr. ja sam igrao Crysis na High...pre ulaska u igru temp na grafici mi je bila oko 40 C ...medjutim dok igram temp je rasla do 80 C..tu zabode i izbaci mi win poruku Application Has stopped working..problem sam resio sto sam stavio Fan da se obrće 50%,kuler se jace cuo,al' me vise nije izbacivao iz igre..

a kako ja da stavim fan na 50 %,znam kako se stavlja na ATI radeon,ali na geforce nemam pojma,nigde nisam nasao podesavanja

pa sto kaze jacksson, to sto je temperatura pre ulaska 45 nemora nista da znaci, ako u aplikacji skoci na 80-85 i zakuca...

http://www.nvidia.com/object/performance_group.html kako sam navodno negde procitao,samo noviji driveri za Nvidia imaju Fan Control Panel ...mozes videti ovde screen gde se nalazi ta opcija..a imas i da skines najnoviji update za graficki driver...nikad nisam bio na Nvidia,na ATI-u je uvek bilo jednostavnije :D

Presao si sa jednojezgarnog na dvojezgarni CPU trebalo bi da reinstaliras windows.

Windows je reinstliran,ubacen je windows service pack 2,svez windows,pre par dana sam instalirao

Ja imam obicaj da rukom proveravam temperaturu dok je komp pod punim opterecenjem >> grafe,juznog mosta,procesora ili HDD-a probaj i ti nesto se pregreva definitivno tj. ako nije napajanje.

Kada se zakuca, ostane ton ili ne? Slika se zamrzne ili iskoči BSOD?

Slika se zamrzne,nema ni ton,niti se pojavi neki error,gotovo nista,blokada slike i moram da ga restartujem na reset button,nece ni ono alt f4 a ni ctrl,alt delete

Ovako druze, slusaj :). Udji u BIOS i resetuj podesavanja na default(ajd da verujemo da je verzija novija i da podrzava taj cpu 100%, jer moze biti da daje vrong podesavanja) . Kad se podigne sistem instaliraj everest, kao i riva tuner. U everestu proveri temperature svega, dok u rivatuneru ukljuci monitoring grafike i prati temperature. Ako ti temp grafike prelazi preko 80 stepeni obavezno u istom programu ukljuci fan control i podesavaj brzinu fana ili rucno ili automatski, snaci ces se, sve lepo pise. Ako ti se pak grafika ne pregreva nego procesor, onda vidi da li si dobro stavio kuler i pastu kad si menjao cpu. I obavezno na netu proveri za tu verziju bios-a jel x2 potpuno podrzan za tu reviziju koju ti imas i proveri sta novije verzije donose, pa azuriraj bios. Taj sistem bez problema gura win 7 :), pusti ti stari xp sp2 :).

Evo ovako,ovaj komp sam koristio do pre godinu dana,sada ga koristi moj Cale,ja si imam drugu mashinu,pise na profilu koju,ja sam pre nego sto sam menjao procesor,sve proverio,ploca podrzava,bios podrzava,sve je to u redu,inace nisam ja menjao procesor vec ga Cale odneo u servis Racunara,e sad,mozda su oni sjebali nesto,ja tada nisam bio u mogucnosti,imao sam mnogo ispita,pa i privatnog posla,nisam mogao da se mlatim oko menjanja procesora,inace ja sam na tom kompu sljakao sa win 7,medjutim Cale naucio na xp i to je trazio da mu ubacim,a sada cu morati sve ovo sto si napisao da proverim i odradim,pa javljam kakva je situacija

Usao sam u bios,resetovao sve na default,usnimio i izasao,onda sam instalirao oba programa i everest i riva tuner,podesio kuler grafe na 60 % da hladi,i usnimio,onda sam usao u wolfenstein 2009 igru koju komp stavlja sve na high,i ukljucio oba programa radi merenja temperature,i posle samo 5 minuta igranja igre,izasao sam i video da u oba programa stoji ovako procesor 31 stepen,ploca 29,hard 30,jezgra procesora oba po 22 stepena i grafa 68 stepeni posle samo 5 minuta,sta li da radim sa grafom,mora da zbog nje blokira komp,greje se,da li moze kuler da joj se menja,da li da stavim jedan kuler da duva u nju,ko zna nesto neka pise ...

Ne moras menjti kuler, do skora ti je hladila, nego skini je, malo ocisti, zameni pastu i probaj, ako opet bude pregrevanja ti onda stavi dodatni kuler. Nije 68 stepeni bas puno, teraj ti nju i do 80, ipak je to 8600gt, one se greju ko lude! Moja je isla i do 92-93 i tad je krenula da obara performanse, ali nije zabadala.

Poslednja izmena:
Skini program Furmark, instaliraj i pokreni ga. Prebaci na stability test i upali.
Ovaj program ce ti maksimalno zagrejati karticu, vise nego ijedna igrica.
U samom programu za vreme testa mozes videti trenutnu temperaturu graficke.
Ako ne prelazi nekih 90 stepeni, onda je ok, ne bi trebalo zbog nje da zakucava komp.
P.S. 68 stepeni nije uopste velika temperatura za graficke, one rade na mnogo vecoj temperaturi od procesora.

Evo ovako drugovi,odneo sam grafu u servis i rekli su da je crko Regulator temperature,kazu da su menjali kuler i pastu i da nabija temperaturu i blokira komp,dodjem ja kuci sa grafom,otvorim je i vidim da nisu uopste niti cistili kuler niti menjali pastu i uzmem sve lepo sredim stavim u komp probam sa programom furmark i temperatura je isla do 89 i ona je pocela da se spusta,e sad,da li ovaj kuler ne ukljucuje odmah hladjenje,tako da ne znam vise sta da radim,ako neko zna jos nesto neka pise,ja sam poludeo pored ove grafe ....

Kada furmark nabije 89 stepeni to nije uopste toliko puno, tesko ces u nekoj igrici postici toliku temperaturu. Na toj temperaturi verovatno pocinje da vrti 100% ventilator pa onda obara temperaturu.
Znaci da sada ne bi trebao komp da ti zakucava.

Jesi li probao neke igrice, kako se ponasa?

probao sam i idalje zakucava na igrice,ai nece stalno na zakucava,mozda ne ukljucuje stalno kuler na toj temperaturi,jer neki put igram i po 2 sata igre i ne zakucava,a nekad posle 5-10 minuta zakuca,inace nasao sam original kuler za 8600 gt i probacu zamenom da vidim kako se ponasa,inace ostali delovi su odlicni sto se tice temperature,procesor 30,hard 29,ploca 29,pod opterecenjem,inace imam odlicno hladjenje na kucistu 3 kulera chieftec

evo ovako,i posle menjanja dva kulera na grafi,dobio sam ocajne rezultate,sa pasivnim kulerom u furmarku je temperatura isla i preko 97,pa sam morao da gasim brzo program da mi ne izgori nesto,a i stavljanjem kulera obicnih karak. dobio sam da temperatura ide do 92-93 i pocinje da pada,ali veoma polako,i jedino logicko objasnjenje je da je stvarno crko regulator temperature na grafi kako su mi i rekli u servisu,oni su mi takodje rekli i da mogu da bacim grafu,tako da sada trazim da kupim drugu grafu,hvala svima na trudu i savetima...

poshalji mi grafichku da vidim jel mogu neshto da uradim ....

Nazad
Vrh Dno