Šta je novo?

Problem sa racunarom - crkava napajanje!

urosevicd

Slavan
Učlanjen(a)
20.01.2005
Poena
304
Problem je sledeci,
drug je kupio racunar AMD XP 2600+ barton, cooler AMD BOX, Asus A7V8X-X KT400, 512 MB DDR, FX 5200 128 MB, Maxtor 80 GB, LG rezac, LG DVD, lucent 56k, napajanje 350 W-treci put. Problem koji se javlja je sledeci: svakih mesec mesec i po dana mu crkava napajanje. Od decembra do danas mu se desilo da su tri napajanja crkla. Svaki put je kupovao novo napajanje raznih proizvodjaca. Ali i ta nova napajanja posle otprilike mesec dva ponovo crknu. Sve u racunaru prezivi samo napajanje crkne.

Moje misljenje je da je struja u njegovom kraju ocajna i da to uzrokuje crkavanje napajanja. Covek zivi u dobanovcima, simanovcima ili kako se to selo vec zove.

Ako neko ima neku ideju kako da resi ovaj problem neka pomaze da ne bi covek svaka dva meseca kupovao novo napajanje kao dopunu za mobilni.
Inace racunar je prikljucivao na stabilizator na koji su se nekada prikljucivali televizori. I opet je napajanje crklo.
Da kupuje UPS ili mozda nije do struje?
Hvala
Dule

Nisam neki expert za struju a nisam ni za napajanja, ali znam iz iskustva da napajanje ne crkava samo od sebe, meni su napajanja crkavala samo u slucaju udara groma, pustanja duple faze iz EPS-a i zastojom ventilatora, sad predpostavljam da se tamo naponi konstatno menjaju, kako na dole tako i na gore, sto i nije odgovarajuce, tako neka proba sa kupovinom UPS-a...

Ako mu stabilizator napona ne pomaze, sumnjam da ce mu ups pomoci, pogotovo neki jeftin... jel probao sa nekim skupljim napajanjem sa garancijom npr |> ?

Jedino valjano resenje bi bilo UPS, mozda vam kao zvuci klasika ali veruj te da pomaze, ni kvalitetnija kung fu napajanja u danasnje vreme ne izdrzavaju onako kako UPS izdrzava, mozda neko napajanje tipa chiftek ili tako nesto od 60tak jojra. mada mislim da na ups ide duza garancija nego na napajanje.

Nije probao skuplja napajanja. Ova tri su bila najobicnija od 350 W. Videcu da mu potrazim negde malo bolje napajanje pa tek onda da razmislja o ups-u.
Valjda ce neko skuplje napajanje da pomogne. Videcemo.

Pa bolje da kupi UPS nego da mu crkne i to skuplje napajanje

Izgleda da je stvarno najbolje da kupi UPS. Preporucite neki do 100 evra. Ja glasam za APC.
Da li postoji mogcnost da neka komponenta unutar kucista izaziva crkavanje napajanja?

Apc 650VA , cena oko 99€ + PDV.

urosevicd je napisao(la):
Inace racunar je prikljucivao na stabilizator na koji su se nekada prikljucivali televizori. I opet je napajanje crklo.
Da kupuje UPS ili mozda nije do struje?
Hvala
Dule

Ima li taj stabilizator uzemljenje na izlazu prema kompjuteru?
Pitam jer 2 modela stabilizatora koja sam ja gledao nemaju uzemljenje - a mislim da se komp ne smije ukljucivati u struju gdje nema uzemljenja (ovo je vec pitanje za nekog strucnijeg da objasni). Pitanje - recimo da se komp prikljuci bez uzemljenja i desi se neki kratki spoj/staticki elektricitet u kompu - sto onda?

Pozdrav

Poslednja izmena:
urosevicd je napisao(la):
Nije probao skuplja napajanja. Ova tri su bila najobicnija od 350 W. Videcu da mu potrazim negde malo bolje napajanje pa tek onda da razmislja o ups-u.
Valjda ce neko skuplje napajanje da pomogne. Videcemo.
Napajanje ja jedna od najbitnijih komponenti na PC i to ljudi nikako da shvate, znaci nemoj kupovati "neko" firmirano napajanje vec pravo (maxdata;chiftec;termaltake;dtk) a sto se UPS-a tice ja imam APC 500 vec 3god i veoma sam zadovoljan :crash:

Ti stabilizatori su najvece g...Mislim da vlada neka zabluda oko tih stabilizatora!Pa to je samo jedan trafo sa manje vise istim primarom i sekundarom i odredjene snage samog jezgra trafoa,i tvrdim da nema neku efektivnu svrhu!Sa druge strane UPS ima i elektronske zastite i dc/ac konvertor,pa lepo pomocno napajanje koje ide lepo na 50-60 Hz...Nema lepseg!A sto se tice uzemljenja,jednostavno uzmi jos jednu zicu pa zavrni za kuciste i uzemljenje na uticnici.Staticki moze da sprzi nesto,napajanje ne sigurno,pre ce spaliti neki cmos na niskom naponu.Ako neko misli drugacije neka me ispravi! :wave: :wave: :wave:

Vrh Dno