Šta je novo?

Problem sa Quantum Fireballom 13GB

nedostizni

Čuven
Učlanjen(a)
05.11.2003
Poena
609
Ovako ljudi: imam Quantum Fireball 13GB (ne znam broj obrtaja) sa kojim imam jedan problem - cas radi, cas ne radi.
Kod mene sam ga probao na dvema masinama (Pentium 2-na kome je radio tolikih godina, i AMD Athlon 2500 XP) i ne radi ni na jednom. Kod druga u jednom periodu radi u jednom ne. Sada upravo (zadnjih 2 dana) pokusavam da ga povezem na IBM-ov racunar (neko smece Pentium 1) i uspeo sam - prvog puta ga je prepoznao sistem odmah bez problema - bez mog ulazenja u Bios. Medjutim onda sam izvadio hard, i evo danas sam pokusao da ga ubacim on javlja sledece:

Kod:
1762 Configuration
Change has occured
162 Configuration
Change has occured

I doticni prozor ima opciju "Continue" koja me salje u Bios; i opcija "Exit Setup" koja me vraca u nastavak ucitavanja sistema. Naravno nakon toga sistem u Windows-u ne prepoznaje uopste hardisk (ni jednu ni drugu particiju). Inace na prvoj (C🙂 particiji je instaliran Windows 98 - kao i na IBM-ovom komjuteru. Inace hard se cuje kako radi, i kada ugasim PC, i pipnem ga - oseca se toplota, valjda to znaci da radi.
Hvala unapred na odgovoru.

Poslednja izmena:
hm, ovo sam se sada setio:
hardisk nema na sebi dzamper! da li je potreban? Da li je potrebno ako ga nabavim (dzamper) da ga stavim na "slave" (cini mi se da je to od tri polozaja onaj srednji)?

Kod Western Digitala moze bez dzampera samo ako je disk sam na
kablu.Kod Quantum-a mislim da mora dzamper.
Znaci za pocetak ga dzamperisi onako kako to situacija
zahteva.Naravno ako postoji, drugi HDD mora isto biti dzamperisan
kako treba.I na kraju u bios-u stavi opciju za detektovanje HDD-a
na auto.
Inace po poruci koja je gore napisana BIOS ploce te obavestava
da je doslo do promene konfiguracije (novi HDD).
Ta poruka bi trebalo da je sa neke brand masine (npr. IBM, Dell)

Znaci za pocetak ga dzamperisi onako kako to situacija
zahteva.Naravno ako postoji, drugi HDD mora isto biti dzamperisan
kako treba.

Da postoji drugi hardisk. E sada kako da ga dzamperisem? Ovaj prvi treba da bude master, a ovaj moj Quantum slave? Kako to ide? Od tri mesta za dzamper, treci je master, srednji slave?

I na kraju u bios-u stavi opciju za detektovanje HDD-a
na auto.[/

trazio sam nema te opcije. Kazem ti vrlo su stare masine, verovatni je i bios. Inace kada udjem u IDE devices podesavanja imam tamo hardiskove. Pod "0" se nalazi ovaj prvi, default hardisk koji se vec nalazio na IBM-ovoj masini. Kada odem pod "1" ili pod ostale (2,3,4) nigde nema ovog mog Quantuma. Probao sam preko "page down/up" tastera, levo, desno , enter - nista. Cisto da napomenem, mozda nema mnogo smisla s obzirom da hard uopste nije prepoznat.

A da, kada sam gore rekao:

pokusavam da ga povezem na IBM-ov racunar (neko smece Pentium 1) i uspeo sam - prvog puta ga je prepoznao sistem odmah bez problema - bez mog ulazenja u Bios

nije mi jasno kako ga je prvi put prepoznao lepo i radio bez dzampera?

Uputstvo za dzamperisanje diskova se uglavno nalazi na samom hardu.
Ako ti to uputstvo nije jasno, onda je glupo da ja pokusam da ti objasnim.
Jednostavno pozovi nekog prijatelja koji to zna.

Pozdrav

nemam kod mene na hardu ali znam na sta mislis - tacno naznaceno sta je master a sta slejv. Samo sto se moje pitanje nije odnosilo na to da ti meni preveds sta to znaci, vec da mi kazes da li mogu da stavim dzamper na "prvom" hardu na master, a na drugom na "slave"?
I jos nesto: da li postoji mogucnost da je hardisk crko? Gore sam vec naveo da se ipak greje? Da li ovo znaci da do crknutosti jos nije doslo?

nedostizni je napisao(la):
nemam kod mene na hardu ali znam na sta mislis - tacno naznaceno sta je master a sta slejv. Samo sto se moje pitanje nije odnosilo na to da ti meni preveds sta to znaci, vec da mi kazes da li mogu da stavim dzamper na "prvom" hardu na master, a na drugom na "slave"?
I jos nesto: da li postoji mogucnost da je hardisk crko? Gore sam vec naveo da se ipak greje? Da li ovo znaci da do crknutosti jos nije doslo?
Nije se pokvario!

P.S. Pripazi malo na pravopis... :d

Poslednja izmena:
Originally Posted by nedostizni
Samo sto se moje pitanje nije odnosilo na to da ti meni preveds sta to znaci, vec da mi kazes da li mogu da stavim dzamper na "prvom" hardu na master, a na drugom na "slave"?...

Ako su oba diska na istom data kablu (a verovatno jesu), MORAS jedan da dzampujes kao "master", a drugi kao "slave", ili da na oba stavis da budu "cable select"...

Naravno svaki disk se greje dok radi.
Ubodes samo napajanje od hdd-a,upalis masinu i oslusnes HDD.
Ako je crkao nece se cuti motor kako krece da vrti ploce i neces
osetiti blagi trzaj HDD-a u ruci pri pocetku njegovog rada.
Eventualno moguce je kod Quantuma lupanje mehanike a taj zvuk
je otprilike metalno lupanje.

Pozdrav

Naravno svaki disk se greje dok radi.
Ubodes samo napajanje od hdd-a,upalis masinu i oslusnes HDD.
Ako je crkao nece se cuti motor kako krece da vrti ploce i neces
osetiti blagi trzaj HDD-a u ruci pri pocetku njegovog rada.
Eventualno moguce je kod Quantuma lupanje mehanike a taj zvuk
je otprilike metalno lupanje.

Pozdrav

moram da proverim, to jos nisam probao da vidim daj doticni "trzaj".

Nije se pokvario!

na osnovu cega izvodis taj zakljucak?

Ostoja je napisao(la):
Ako su oba diska na istom data kablu (a verovatno jesu), MORAS jedan da dzampujes kao "master", a drugi kao "slave", ili da na oba stavis da budu "cable select"...

prvi hard je Maxtor i ima drugaciji raspored Master/Slave/Cable dzampera u odnosu na ovaj moj Quantum-moze li ovo da bude neki problem? Takodje sam uocio da Maxtor ima dva dzampera - i jedan mali (pored onog "veceg" dzampera koji zauzima dva pina) koji se nalazi samo na jednom onom pinu ne na dva.

da ne bi otvarao novu temu, a novi problem ima neke povezanosti sa predhodnim (i guess) evo stavljam ovde:

dakle od ovog Quantum Fireballa 13gb sam digo ruke i uzeo Maxtor 80gb. Na Maxtoru je instaliran Win 98, Win 2000 i Win XP. Podeljen na dve particije (ne znam mozda i ova informacija pomogne nekom). Povezao sam lepo, upalio, usao u Bios i kada udjem u opciju za automatsko prepoznavanje HDD-a i IDE-a blokira se. Jedino sto mogu da uradim je da resetujem. Nakon restartovanja podize se Biosss, sve dok ne dodje do ove poruke:

Kod:
Verifying DMI Pool DATA.........
NTLDR is missing
Press any key to restart

Nakon toga, usao sam opet u bios, odabrao prvu opciju u meniju (ne znam kako se bese zove) i video da tamo jos uvek stoji pod Primary Master onaj stari - 13 gb. Zatim sam probao da menjam one zadnje opcije LNB, Auto, Normal (vidim da nema nikakvog smisla, ali nisam znao sta drugo da radim). Kad sam podesio na None i vratio se u Bios, dobio sam sledecu poruku(logicno nikakav HDD nije bio podesen/izabran u biosu):

Kod:
Verifying DMI Pool DATA.........
Disk Boot Failure,
Insert System Disc and press Enter

Eto, sigurno da od svega ovoga mozda nisam imao potrebe sve da saopstim sve, ali prosto ne znam sta da radim pa sam zato dao opis sve ga sto sam pokusao.

Hvala unapred

Uzmi Maxtorov PowerMax, on za svaki Quantum/Maxtor disk daje uputstva o džamperisanju (nacrtano, sve jasno).

vidi ovo: http://www.maxtor.com/portal/site/M...tware Downloads/ATA Hard Drives&downloadID=22

Nije mi jasno samo da li prilikom rada PowerMaxa mora doci do formatiranja harda ili je to samo jedna od opcija rada (vidi dno strane).

Zaboravio sam da kazem da je kod starog vlasnika dzamper na HDD-u bio na Master. Kada sam ga dobio nisam nista menjao i dalje je na Master. Tako da ste strane ne bi trebalo da bude problema, zar ne?! - I meni treba da bude na Master.

Nije mi jasno samo da li prilikom rada PowerMaxa mora doci do formatiranja harda ili je to samo jedna od opcija rada
Pre svega, sorry, boli me danas glava pa sam pobrkao... Nisam mislio na PowerMax nego na MaxBlast (onaj prvi je za dijagnostiku, drugi je za formatiranje)

Ne, ne, ne mora... To je stavka u meniju koja samo daje informacije. Ja sam se igrao s tim i prilično se razlikuju položaji džampera između različitih serija.

Pričam o MaxBlast-u za Windows, više se ne sećam da li taj info daje i onaj za DOS.

http://www.maxtor.com/portal/site/M...tware Downloads/ATA Hard Drives&downloadID=58

Poslednja izmena:
ok skinuo sam, ali ima opet jedan problem - MaxBlast se instalira direktno iz Windowsa ili preko Flopija (sto je moje slucaj). Ali pokvaren mi je flopi uredjaj! Da li postoji neki nacin da kreiram MaxBlast na Cd-u (trebao bi da bude butabilan jel tako?)?

Ne razumem zašto bi koristio floppy (DOS) verziju MaxBlast-a? Jednostavno instaliraj Windows verziju i pokreni je kao svaki drugi Windows program.

kako da je pokrenem ako ne mogu uopste da pokrenem Windows - kao sto sam ti rekao imam samo taj hardisk i na njemu instalirana 3 operativna sistema. Uopste ne mogu da podignem Windows jer ne mogu da instaliram hard. Ne znam na sta si mislio, na Safe Mode? Ni njega ne mogu da startujem.

Aaaa... Pa ti si nešto pisao prvi hard, drugi hard... pa sam ja zaključio da ih imaš više i d aneki od njih radi.

U pravu si, nema ti druge nego da tu DOS verziju staviš na butabilni CD. Zapravo već postoji gotova butabilna CD verzija kao ISO image. Mala nevolja je što je taj fajl velikk oko 65 MB:

http://www.maxtor.com/portal/site/M...tware Downloads/ATA Hard Drives&downloadID=19

Verovatno ima smisla da prethodno na sajtu potražiš informacije o džamperima, pa tek ako ne nađeš da to skidaš.

hm, na koje dzampere mislis? Na one na Hdd-u ili sa ploce? Kao sto sam rekao na samom HDD-u ima uputsvo za dzamperisanje koje sam i pratio (na Master je stavljen dzamper) i ne radi. Ne verujem da ce se to uputsvo (utisnuto na HDD-u) razlikovati uopste od onoga na Maxtor.com

Inace skinuo sam MaxBlast ISO i kada ga otpakujem nije u pitanju nikakav ISO, niti image fajl, vec ima mnostvo foldera i fajlova. Kako da ga narezem? Da samo sve te fajlove selektujem i narezem? I kako da ucinim butabilnim disk? Da li je on vec sam po sebi butabilan ili moram nesto da uradim da bi to postao nakon rezanja?

Kao sto sam rekao na samom HDD-u ima uputsvo za dzamperisanje
Čekaj, bre, ko je ovde lud?

Tarmi Rićmi kaže:

Uputstvo za dzamperisanje diskova se uglavno nalazi na samom hardu.

a ti mu odgovaraš:

nemam kod mene na hardu ali znam na sta mislis

Inače, ako nije ISO ne znam kako tačno da se nareže.

Znaci samo vas posmatram kako lutate ........ :d

Prvo i osnovno ako se HDD ne prepoznaje u BIOS-u vec blokira masinu
onda treba uraditi sledece :
1.Probati taj HDD na drugoj masini
2.Zameniti IDE HDD kabl
3.Proveriti sve pinove koji su na HDD-u i na koje se kaci IDE kabl
kao i pinove od napajanja (Molex)
4.Probati sa zamenom Molex-a za napajanje
i konacno
5.Probati samo taj problematicni HDD solo bez ostalih IDE uredjaja

E kada se sve to odradi onda se moze doci do zakljucka da li ne radi
HDD , Kontroler na ploci , da li je los kabl ili nesto trece

PowerMax,MaxBlast i ostali alati su korisni samo kada ploca uredno
vidi preko bios-a Hard Disk.

U principu kada nesto definitivno prevazidje moje znanje i
potrosi dosta mog vremena ja jednostavno odem kod ljudi koji to znaju.
Ako nista od gore pomenutih stvari ne pomogne (ono sto sam naveo)
onda definitivno to treba da pogleda neko strucan

Nije bas isto ali zamislite sada da ja pokrenem thread u kojem cu da zatrazim
pomoc da mi neko u 5 koraka objasni kako se radi generalna za Mercedes 240D iz 1983 god.I to tih 5 koraka po principu uradi sam.

Pozdrav

Tarmi Ricmi je napisao(la):
MaxBlast i ostali alati su korisni samo
Ma ja sam o MaxBlast-u govorio isključivo kao o bazi podataka o džamperisanju za sve Quantum/Maxtor diskove i samo o tome. A ove podatke Blast ne izbacuje na osnovu analize diska nego jednostavno ima neku vrstu male baze podataka i na osnovu nje generiše HTML stranu sa slikom rasporeda džampera. Elem, u tu svrhu možeš da ga koristiš i na kompu koji nema hard disk. :d

Poslednja izmena:
Ok, ali opet komplikovanje proste stvari.
Nego sta si uradio nedostizni ...... interesuje nas
Pozdrav

Tarmi Ricmi je napisao(la):
Ok, ali opet komplikovanje proste stvari.
I jeste i nije. Ako ti treba raspored džampera i imaš MaxBlast rekao bih da je s njim mnogo brže naći ga nego tražiti po nekom ogromnom sajtu.

"Verifying DMI Pool DATA.........
NTLDR is missing
Press any key to restart"
Sa tvoje boot particiji nedostaje loader koji sadrzi podatke o svim operativnim sistemima koji se nalaze na tvom racunaru i kako da se loaduji svaki od njih.
Ako se pojavljuje ovakva poruka pokusaj jednostavno da reinstaliras win XP. Prilikom reinstalacije XP trebalo bi da prikupi podatke o svim operativnim sistemima(Microsoftovim) i da napravi ispravan loader. Ako ovaj postupak ne upali onda reinstalacija svih OS od najstarijeg prema najnovijem ispocetka.

Poslednja izmena:
bogi_kv je napisao(la):
"Verifying DMI Pool DATA.........
NTLDR is missing
Press any key to restart"
Sa tvoje boot particiji nedostaje loader koji sadrzi podatke o svim operativnim sistemima koji se nalaze na tvom racunaru i kako da se loaduji svaki od njih.
Ako se pojavljuje ovakva poruka pokusaj jednostavno da reinstaliras win XP. Prilikom reinstalacije XP trebalo bi da prikupi podatke o svim operativnim sistemima(Microsoftovim) i da napravi ispravan loader. Ako ovaj postupak ne upali onda reinstalacija svih OS od najstarijeg prema najnovijem ispocetka.

Ako je instaliran samo XP , onda se moze jednostavno samo
prikaciti hdd na drugu masinu i kopirati ntldr , ntdetect
ako ti fajlovi nedostaju

wiz011 je napisao(la):
Čekaj, bre, ko je ovde lud?

Tarmi Rićmi kaže:

a ti mu odgovaraš:

Inače, ako nije ISO ne znam kako tačno da se nareže.

nista te nisam razumeo? To sto si napisao nasao si u predhodnim odgovorima? Zaboravi ih, problem (HDD) je drugi samo sto je vezan za isti PC.

nisam u mogucnosti da ga reinstaliram, jer uopste ne mogu ni da povezem hard na kome se Win Xp nalazi, ali zato kako rece:

Ako je instaliran samo XP , onda se moze jednostavno samo
prikaciti hdd na drugu masinu i kopirati ntldr , ntdetect
ako ti fajlovi nedostaju

nije samo XP, kao sto sam rekao Win98, Win 2000 i Win XP. Da li to sada menja situaciju?

U vezi onoga sto sam rekao za ISO, zaboravite.

Veceras cu da narezem disk, pa cu sutra da vam kazem sta se dogodilo.
Hvala svima za ovoliku pomoc i interesovanje.

e do mojega.
Pokrenuo sam Max Blast CD i izmedju opcija koje je pruzao (help, neke informacije, ullities...) ona koja je meni trebala je install your hard drive (prva opcija). Pokrenuo sam je i onda sam trebao da izaberem operativni sistem. Sa strane pise objasnjenje da moram da izaberem onaj koji vec imam na hardisku ili onaj koji nameravam da instaliram (?!). Kao sto sam vec napomenuo imam na hardu i Win 98, i 2000 i XP ali sam ipak izabrao Win 98 SE jer njega i nameravan da koristim s obzirom na slabe hardverske mogucnosti racunara. Izabrao sam Win 98 SE a zatim je usledilo obavestenje da moram da formatiram hardisk da bi nastavio proces. Sta cu nista mi vise nije drugo ostalo - kliknuo sam Next, i on ga je formatirao. Zatim je pisalo (nakon zavrsenog formatiranja) da nakon stisnutog Next restartujem sistem i izvadim MaxBlast CD ili Floppy (u mom slucaju CD) i da ce nakon toga da se pojavi neka "blue line". Kada se to desi moram da stisnem Spacebar ako zelim da instaliram operativni sistem preko flopija ili da stisnem "c" ako zelim da instaliram operativni sistem preko CD-roma.

Zatim sam otisao u Windows da vidim da li je sada hardisk "prepoznat" i video da nije. Zatim sam otisao na ono automatsko prepoznavanje, i ono se opet ukocilo kao i pre.
I sada sledi pitanje: koj moj sam ja uopste formatirao ceo onaj hardisk ako on i dalje nije prepoznat i ne moze da se prepozna?
Inace nemam trenutno Windows na disku, ali ga ima ovde na ovom racunaru odakle pisem (Windows 98) u "Install" folderu (to je to sigurno). E sada ne znam da li je butabilan? I u slucaju da jeste kako da ga ucinim butabilnim? Da li moram samo sve fajlove da izarem u Neru i cini mi se da u Neru ima opcija "Create Boot CD"? Da li ce ga to uciniti butabilnim?

ako ti je jedan hdd wd a drygu qvantum stavi na wd jumper na sredinu a na qvantumu stavi na slave ja mislim da je to prvi do mastera tj drugi do ide konektora i radice sve ko sat ako ti je cx sa panasonicom.
pozdrav

nedostizni, prijateljski savet ....... odnesi negde komp a ne
ovako ...
Instalacija na HDD-u koju imas nije butabilna jer ne moze da bude
butabilna dok je na HDD-u.
Butabilan disk pravis iz Nera, pomocu Boot CD opcije .
Sam Boot CD se pravi od uzorka neke diskete koja je boot-abilna
ili nekog boot image-a.Ubacis npr. Win98 boot disketu ili neku svoju
custom made butabilnu disketu i stavis pod expert settings
na Floppy 1.44MB emulation.
Nakon toga prebacis instalaciju 98-ice kao da pravis obican Data disk.
Burn CD, i obavezno proveri pre samog rezanja da li je Floppy emulation
stiklirana.

Pozdrav

P.S. Na ostala tvoja pitanja vezana sa samu ispravnost HDD moze da ti
odgovori neko ko je uzivo pogledao HDD.Probaj problematicni HDD
na drugoj masini, probaj drugi IDE kabl, molex !!!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno