Šta je novo?

Problem sa Q6600

BoskoS

Slavan
Učlanjen(a)
21.09.2006
Poena
319
Posle 2 godine korišćenja, e6300 ide u zasluženu penziju, pre 30 min sam uzeo q6600!

konfiguracija:
GA-965P-DS4 (rev. 1.0)
Q6600
2x1 Kingston 800Mhz
LCP 550W
Vista Ultimate SP1

Naime, problem je sledeći!

Pri prvom paljenju računara, kada BIOS očita procesor, napiše 9x66 i brzinu od 600Mhz! Kada uđe u Windows, desni klik na Computer, prikaže ovo
test1.jpg

Prilikom 4 butovanja, sva 4 puta mi je prijavio novi procesor
test2.jpg

Dok na CPU-z testu prikazuje sve ok
test3.jpg

BIOS na ploči je F3, i verujem da je u tome problem! Skinuo sam F11, medjutim kada startujem FLASHSPI.EXE izađe obaveštenje ntvdm.exe has stoped working! I samim tim ne mogu da učitam novi BIOS!

Ima li neko ideju, šta da radim? hvala!

Snimi BIOS fajl na flash disk i flashuj BIOS iz BIOS-a (kakva recenica :D) (F2 valjda). To sto ti je 4 puta prijavio proc je "normalno".

Poslednja izmena:
cek, sta znaci F2? F2 verzija BIOSa 2006/07/11?

Aha, a da li je pogresno da idem na F11 2008/07/17?

EDIT: milanbb, sada sam kao bio u BIOSu, medjutim nisam mogao pronaci odakle da ga flešujem! Pomoć?

Poslednja izmena:
^^
Neznam za GA ploche ali Biostar ima u BIOS-u ugradjen flash utiliti i preko njega se moze flashovati BIOS. Mislim da bi to trebalo da ima GA...

ne, nemam tu opciju u BIOSu!

Na drugom HDDu imam particiju sa XPom, i tamo mogu bez problema da startujem FLASH895.EXE ili autoexec.bat (oba otvaraju prozor Flash Utility ili tako nesto) međutim baš i ne umem da se snadjem tu...
Iskucam ja destinaciju do novog biosa, u delu gde je LOAD tipa I:\965PDS4.F10 ali nista, samo izađe iz dosa, iskulira me!

A probaj ALT+F2 pri bootu, sa ubacenim flash diskom.

eh.. da, evo ga ishod!

Nasao sam Dual Flash Utility opciju u BIOSU, ALI ima samo opcija za flešovanje putem FLOPPY diska! Ja bre nemam plopi u kompu vec 3 godine??!?!?! Ima li nacin da se ovo premosti?

Poslednja izmena:
ok.... bio sam brzoplet pa nisam video ovaj prethodni post....

Isao sam na @Bios, i kliknuo na Internet update... i instalirao mi je F12A (cak nije ni objavljen kao zvanicni...) i sada mi javlja u biosu VCore FAIL! Jel to nesto bitno, jer sada mi svuda prepoznaje procesor....

uf... sad ako je bitno i za 5 sec mi izgori procesor....

Probaj da ucitas BIOS defaults (load optimized settings).

P.S. Malopre sam uzeo od tebe 6300 ;)

eheheh odlicno!

Hajd, smislicu nocas kada dodjem kuci, mnogo kasnim....................

Zuris, sto nisi lepo skinuo F11 pa rucno stavio koji fajl da fleshuje? I obavezno posle restarta uradis LOAD OPTIMIZED DEFAULTS

Ako ti ne radi probaj verziju F11, flesuj iz DOSa a ako nemas floppy onda napravi butabilan usb flash disk.

Napravi usb boot disk uz pomoc:

HP USB Disk Storage Format Tool Version 2.0.6

boot files
ovo raspakuj u neki direktorijum

procedura je sledeca:

instaliras HP USB tool, ubaci neki USB flash (sacuvaj podatke posto ces ga formatirati) pa tamo izaberes file system FAT32 i stikliras create a dos startup disk i tamo izaberes onaj direktorijum gde si raspakovao boot.zip. Kad program zavrsi dobio si butabilan USB flash, tamo prekopiraj bios fajl koji si skinuo sa sajta i vodi racuna o reviziji ploce posto tvoj model ima 3 revizije.

Poslednja izmena:
load optimized settings je pomoglo, i sada je VCore prikazan normalno! Pitanje je samo, da li da se cimam sa stavljanjem novog BIOSa, ili je ovaj jos uvek neobjavljen ok...

Misko78, odradih ja sve sto si rekao, jel normalno da mi nakon toga prikazuje prazan USB?

Ostavi taj F12 bios,to sto nije objavljen,ne znaci da ne valja...Ako ti bude pravio problem, probaj sa F11. Jel ti ispravio tripove koje si imao?:wave:

Pa svakako ces stavljati neki sledeci koji nece biti beta kada izadje... ako izadje naravno :)

Nema potrebe da stavljas novi BIOS ako sada sve radi.

Sto se tice butabilnog USB diska ako ti sistem ne prikazuje skrivene fajlove videces da je disk prazan. Ako prikazuje skrivene fajlove onda maraju da se vide command.com, io.sys i msdos.sys.

Nazad
Vrh Dno