Šta je novo?

Problem sa PV951 tunerom

Raptus

Čuven
Učlanjen(a)
09.09.2002
Poena
610
Dakle, kao sto topic kaze, imam problema sa PV951 tv tunerom, i to u vidu vertikalnih 'smetnji' koje se javljaju po celoj duzini osim u prvih par centimetara sa leve strane. Slicica koja je captureovana je sa ptt kdsa, ali se isti problem javlja i sa klasicnom antenom.
Ne znam da li je bitno, racunar na kome teram karticu je abit kt7, duron@650, 256sdram, gf4mx460, rezolucija 1024x768@100Hz, probao sam i nize, i nista. Ubo sam i Matroxov Mystique, i isto se desava, probao sam da iscupam modem i mreznu, i nista. Prethodni vlasnik (cenjeni Jaksa) kaze da nije imao takvih problema, sto znaci da bi trebalo da ih trazim u svom hardveru.. da, operativni sistemi su w2k i w98, nema promene. Inace, drajveri su u w2k za neki philipsov tuner, dok su u w98 neki (pretpostavljam) genericki.
Da, mozda je i ovo bitno. U pocetku je kartici bio dodeljen zaseban irq, zatim je delila sa modemom (i modem nije 'teo da radi, pitam se zasto) a sad sljaka sve normalno, modem deli sa zvucnom irq 5.
Probao sam ChrisTv, program za gledanje koji se dobija uz karticu, i isto je, samo sto christv daje neke 'recke' na slici, toga nema na ovom drugom, pokusao sam i dscaler i nista.

HELP! Predlozi, saveti, sugestije, pretnje... Bilo sta...

Ja se iskreno nadam da ce mozda Delimir ili Andjelko (ili bilo ko drugi) imati pojam o cemu se ovde radi, kao i o problemu koji mene muci sa Asus TV tunerom.

Sa obicnom TV-anteneom, ja nisam imao probleme kao Milos.

He... i ja se nadam, i ja se nadam... Evo i blagi update: na izvesnim stranim kanalima (na koje ponekad naletim, jedan primer je SportReplica) doticne se ili ne primecuju, ili se javljaju horizontalno (a ne vertikalno), ili se javljaju sa razlicitom sirinom..

a kanda sam zezno i nesto u winu, ne radi mi capture, izgleda da ce da padne jedna DOOBRA reinstalacija...

i jedno pitanje, onako uzgred pored osnovnog problema, jel moguce gledati istovremeno vise od jednog kanala?

Koliko sam ja samo problema imao sa starim Kworldom I interferencijom na njemu.Kartica je 100% savrseno radila (I danas radi kod Gsimona)
Jednostavno na brzoj magistrali od 120 MHz je bila NEUPOTREBLJIVA dok je na nizim 100-110 MHz radila kao sat.
I to sve naravno - nisam primetio jer sam 3 meseca (od trenutka kada sam je kupio) imao AMD Durona na 750 Mhz (7.5 x 100) neklokovanog,a kada sam presao na XP1700+ (11 x 133) problem je poceo istog dana kada sam dosao sa upgradea i upalio racunar!

I onim sk*otovima gde sam kupio karticu (navodno sve inzenjeri) kada sam isao za garanciju - nisu hteli da cuju za "taj istripovani" problem!!!
--------------------------------------------------------------------------
Kasnije sam zakljucio da ipak na tuneru od kartice nesto nije kako treba ali za divno cudo,radilo je na sporijem taktu magistrale.
E sad = nijedna TV kartica ni PC-u nije 100% lisena ovih problema.
TV opseg se prostire do nekih 900 MHz sto su vrlo nezgodne vrednosti.
Iako je tuner izolovan u Faradejevom kavezu,to nije uvek grancija da neki tranzistor ili kalem u njemu nece da proosciluje iz ko zna kakvih razloga.
Ovo sto sam video = vec sam sa ASUSom i zaboravio da sam ovakvu sliku imao na KWorldu ali razume se samo na RTLu i KOSAVI koji su na samom pocetku TV opsega (oko 135-145 MHz na mojoj kablovskoj)
Na svim ostalim sam imao OK sliku.

Dakle, 1. mogucnost je da imas nesto slicno kao ja = pa prvi savet je da probas na slicnoj masini kod komsije/ortaka.
Takodje,ako imas kablovsku = probaj to kod nekog komsije koji je takodje ima,ali iz iskustva znam da ako je na TV slika ok (iz istog kabla) onda nije problem do nje.
Moze biti da postoji i neki promenjlivi kalem u samom tuneru koje se moze-biti radesio pa mu treba "dovrtanje".
Salim se,nisam otavrao tv-tunere,ali predpostavljam da su 100% digitalni ali kalem MORA da postoji.(zbog njega je i metalni oklop na tuneru.
2. mogucnost je da je kartica 100% ispravna ali nesto smeta tuneru u samom kompu.
Tu mozda pomognu neke stvari:
- u BIOSu idi na FrequencyVoltage kontrol i na opciju SPREAD SPECTRUM podesi ON (ili ako imas MSI KT3v ili KT4v stavi na 0.5% ili 0.75 % )
restart pa TV

- Ako ovo nije pomoglo - na istom mestu smanji takt magistrale na minimalnih xxx MHz pa opet restart + TV.(neznam da li Duron moze manje od 100 MHz,probaj 66Mhz ako ti ploca podrzava)
P.S. ovo pitaj Jasku da li moze = on je CPU strucnjak :)
MOZE biti - da na Jaskinoj ultra-brzoj masini bolje radi nego na sporijoj (MHz interfernecija i slicno :?:)

- Ako i ove madjije nisu pomogle = reinstalacija Windowsa ... i kompletnih drajvera.

U krajnjoj liniji = poklonis ili prodas karticu pa menjas proizvodjaca.

ASUS koji ja imam radi Ok,jedino ima male tamne horizontalne SENKE na 1 ili 2 kanala + PRIMETNE svetle strafte na STUDIO B plus jedna vertikalna nepokretna pruga koju sam imao na kworldu a koja stoji na skroz levoj strani ekrana i sirine je 1/8 slike. (IMAM KABLOVSKU)
Ovo je sve za normalnog gledaoca veoma neprimetno (Uocava se nocu u jako zatamnjenoj sobi = a direktna su posledica je samo moje kablovske jer se doticne (srecom) vide i na mom TV-u koji je "galvanski" razdvojen od ASUS TV-a.
Tako da IPAK nije to do nje :) inace bih je istog momenta reklamirao.
Ono sto me je iznendali kod nje - jeste CINJENICA da su mi mnogi domaci kanali sa manje snega (Mnogo cistija slika) nego na rodjenom TV-U !!!
A zakljucio sam i da imam u*rani KDS sistem...jer mi salju krs od signala,koji bi mi bio cistioji sa krovnom antenom.
Jednostavno koriste ocajnu TV-mux tehniku da je to strasno!!!
Recimo ubih se da na TV-u dobijem lep treci kanal ,ali ne vredi.
Eto i u TV-u ima interfernecije,koju srecom,nemam na ASUSu,,,
Tehnologija (ni)je cudo !

To je jednostavno neizbezno na savremenim kompovima.
Dakle,nadam se da ce nesto da ti pomogne,ali dok ne uvedemo dogotalnu televiziju ove stvari ce se kod digitalno/analogne mix tehnologije stalno desavati...
Probaj da na svoje pojacalo povez SPDIF izlaz :)
sala naravno.
Pozdrav

Vrh Dno