Šta je novo?

Problem sa procesorom (ili samo podesavanje)...

mirzallica

Čuven
Učlanjen(a)
17.11.2004
Poena
630
Pozdrav,
ovo je deo konfiguracije koju posedujem.

AMD Phenom II X4 955, 3.2GHz/8MB 64Bit BOX Black Edition
OCZ Vendetta 2
GigaByte MA790FXT-UD5P
2 x 2GB DDR3 OCZ 1600MHz AMD Low Voltage CL8, OCZ3G1600LVAM4GK

Konfa je kupljena juce. U prilogu je sta CPUz kaze na zadatu temu.
Cudno mi je sto je core brzina oko 800MHz, odnosno multiplier je 4x, a na nekim review-ovima na netu svima je bio na 16x.

A windows-u mi prikazuje nekih famoznih 1.6GHz brzinu...

Sta mi je ciniti? Da reklamiram ili moze nesto da se sredi?
Pojma nemam skoro nista oko klokovanja, ali pokusao sam (valjda iz ocajanja ) u AMD Overdrive-u da postavim multiplier na 16x i nece. Jednom se zakucao, a drugi put restartovao i vratio na na 4x (ocigledno nesto nisam dobro odradio).

Ova tema moze da bude i ovde i u maticnim plocama i u overclock sobi, tako da nisam ni bio siguran gde da je stavim... Al valjda mi je ovde najlogicnije... :)

Hvala svima

Prilozi

• AMDPhenom2X4955.JPG
    AMDPhenom2X4955.JPG
    47.9 KB · Pregleda: 90
Pozdrav,
ovo je deo konfiguracije koju posedujem.

AMD Phenom II X4 955, 3.2GHz/8MB 64Bit BOX Black Edition
OCZ Vendetta 2
GigaByte MA790FXT-UD5P
2 x 2GB DDR3 OCZ 1600MHz AMD Low Voltage CL8, OCZ3G1600LVAM4GK

Konfa je kupljena juce. U prilogu je sta CPUz kaze na zadatu temu.
Cudno mi je sto je core brzina oko 800MHz, odnosno multiplier je 4x, a na nekim review-ovima na netu svima je bio na 16x.

A windows-u mi prikazuje nekih famoznih 1.6GHz brzinu...

Sta mi je ciniti? Da reklamiram ili moze nesto da se sredi?
Pojma nemam skoro nista oko klokovanja, ali pokusao sam (valjda iz ocajanja ) u AMD Overdrive-u da postavim multiplier na 16x i nece. Jednom se zakucao, a drugi put restartovao i vratio na na 4x (ocigledno nesto nisam dobro odradio).

Ova tema moze da bude i ovde i u maticnim plocama i u overclock sobi, tako da nisam ni bio siguran gde da je stavim... Al valjda mi je ovde najlogicnije... :)

Hvala svima

Nadji opciju u biosu cool & quiet i iskljuci ga. To je mogucnost da se smanji brzina procesora a samim tim i potrosnja kada racunar nije u upotrebi. Ako ne klokujes onda nemas potrebe da ga iskljucujes.:wave:

Moraš da skineš nov Bios. Isto mi se dešavalo (brzina 800MHz) na ASUS M4A78T-E (isti čipset) i memorijom Kingston HiperX 1600MHz, dakle nikakav cool&quiet, Ph2 955BE je izašao posle ploče, ništa više.

Ne mora novi bios, posto mu ocigledno prepoznaje procesor kako treba.
Phenom 2 podrzava cool&quiet koji radi tako sto smanjuje napon i frekvenciju procesora kad nije pod opterecenjem (kad ne treba brze). Frekvencije su (800, 1800, 2300 i maksimalna).
Kao sto vidis kod tebe je mnozilac x4 i napon 0.96 sto odgovara najnizem taktu. Sve je normalno i pozeljno je da tako radi jer se onda procesor manje greje i proizvodi manje buke.
Dovoljno je da nesto pokrenes, pa ces da vidis kako ce da skoci takt ;)

Ne mora novi bios, posto mu ocigledno prepoznaje procesor kako treba.
Phenom 2 podrzava cool&quiet koji radi tako sto smanjuje napon i frekvenciju procesora kad nije pod opterecenjem (kad ne treba brze). Frekvencije su (800, 1800, 2300 i maksimalna).
Kao sto vidis kod tebe je mnozilac x4 i napon 0.96 sto odgovara najnizem taktu. Sve je normalno i pozeljno je da tako radi jer se onda procesor manje greje i proizvodi manje buke.
Dovoljno je da nesto pokrenes, pa ces da vidis kako ce da skoci takt ;)

Skinuo sam program prime95 koji zesce drnda procesor i sva cetiri jezgra su na 100%, a za to vreme blenem u CPUz, ali jednostavno mnozilac ne mrda od 4x... Znaci nikakva promena iako ga drndam maximalno...

Znaci da jurim novi bios?

Hvala

Poslednja izmena:
@vukasin-coral
U pravu si bre bio.... :)
Skinuo sam novi flash... Flashnuo i voila.... Sve je sada kako bi trebalo... :banana:

Slika sve govori...

Hvala svima....

Prilozi

• AfterFlash.jpg
    AfterFlash.jpg
    43.9 KB · Pregleda: 87
Vrh Dno