Šta je novo?

Problem sa pristupom na net

berno84

Slavan
Učlanjen(a)
30.09.2007
Poena
301
Pozdrav svima, evo moj prvi posti i odma problem 🙂
Da vam ne duljim puno evo u cemu je stvar. Dijelim internet konekciju sa rodicom u istoj kuci. Povezani smo switchom na koji je prikopcan i modem. Koristim kablovski internet. Dodijela IP je automatska. I stvar je dakle u tome sto ja nemogu na net a ona moze (prije nismo imali taj problem). Kada ja pokusavam pingati njen komp ne uspijem 100% loss, ona moj moze normalno bez ikakva gubitka. Jucer se to prvi put desilo i nakon duge muke (i trcanja uz stepenice i niz stepenice 😀) iskopcam ja skroz njen komp i stavim njenu IP adresu na svoj komp (dakle na staticko stavim i ostale sve gluposti sa gatewayom i DNSom itd..) i proradi! Ali sada problem kod nje, nemoze ona na net sa automatskom adresom (dodijeljena joj je druga ne ona ista). I tako sve bi to super bilo, ja imam net, ona nema ( 😀 ) da danas opet nije nestalo. Dakle meni skroz opet nestalo a ona sada ima normalno. Opet sam pokuso staviti njenu IP na svoj ali ovaj put bez uspijeha. I tako probo sam sa winsockom popraviti, i sa jos nekim prckanjima po registriju ali bez uspijeha. OS WinXP SP2 na oba. Zna li tko mozda kako ovo popraviti?

Jedna opaska... sada sam iskljucio njen UTP kabal i onda stavio njenu IP adresu na svoj komp... i sada radi. Ima li tko kakvu ideju sta je ovo?

Gde se nalazi DHCP server koji dodeljuje adrese?

Probaj da na oba računara staviš statičke IP adrese (različite naravno, promeni samo poslednju cifru u adresi), pa vidi da li radi.

I sada na opće iznenađenje nekim čudom opet radi, smao se pitam koliko dugo. Ne radi sa statickim probo sam vec prije kad smo uvodili net. Nisam ti ja bas neki strucnjak pa ne znam kako mislis gdje se nalazi DHCP, znam jedino da on dodjeljuje adrese. Jeli to moze biti do virusa? Sada sam vidio kod rodice da joj nesto pravi masovno promet (ono kad stavis status od mreze pa vidis sta ima - u 5 minuta preko 100k poslanih paketa). Kad sam stavio task manager vidio sam da ima vise svchost -a pokrenutih i nekoliko IExplorer (nesto takvo) izmedju jos nekih 40ak procesa. Moze li ovo mozda biti problem?

Sad sam malo pažljivije pročitao tvoj post...

Vi imate jedan switch u koji su uključena 2 računara i kablovski modem? Neki kablovski operateri dodeljuju samo jednu IP adresu. U tom slučaju ćeš morati switch da zameniš ruterom.

Kaži mi kada namestiš na automatic, koju IP adresu dobiješ na računaru na kome ti radi internet, a koju adresu dobiješ na drugom računaru?

I raspitaj se kod svog kablovskog provajdera da li dodeljuje više od jedne adrese po modemu.
Kod kog provajdera si uopšte?

Provider je u Mostaru, Pincom. Ne znam koliko dodjeljuju adresa, vjerojatno jednu. Ja mislim da je modem namjesten da se "ponasa" kao ruter. Imam razlicite IP, npr ja 77.221.3.4 a ona 77.221.2.4 ili nešto takvo.

Ja mislim da je modem namjesten da se "ponasa" kao ruter. Imam razlicite IP, npr ja 77.221.3.4 a ona 77.221.2.4 ili nešto takvo.

Pogledaj koje tačno adrese dobijaš... te adrese koje si naveo nisu iz privatnog opsega, tako da modem sigurno ne radi kao ruter.

Moguće je da su ranije dodeljivali više adresa po modemu, a da su sada prestali. Proveri sa njima.

ili da digne neki proksi na svom racunaru pa preko deljene konekcije da pristupa...ako mu ne smeta da mu radi komp celu noc

Nazad
Vrh Dno