Šta je novo?

Problem sa prepoznavanjem SATA HDD-a

z_m00n

Čuven
Učlanjen(a)
15.02.2005
Poena
619
Prilikom instaliranja sistema na jedan novi racunar, imao sam sledeci problem:

Zaboravio sam da prvo startujem fdisk (da bih definisao particije,
formatirao hard i namestio aktivnu particiju), vec sam odmah ubacio bootabilan
cd sa windowsom i kada mi je ponudjeno da formatiram hard izabrao sam
"format using NTFS filesystem (Quick)"

Posto posle toga instalacija nije uspela, jer hard disk prilikom sledeceg boot-a
nije prepoznat(normalno jer nisam podesio active partition),
startovao sam fdisk, ali mi je prijavio da nema hard drajvova, a potom
sam startovao i partition magic, ali se ista prica ponovila.

U cemu je problem???

P.S.U pitanju je nov racunar, tako da nema nista od ulaska u bios
(jer je pod sifrom), proc je AMD64, ploca je neka Gygabite sa NForce 4 Chip setom, HDD je WD 160GB SATA....

Samo ti trebaju novije verzije (fdisk-a i partition magic-a).
Skini negde najnoviji CD...

Poslednja izmena:
z_m00n je napisao(la):
P.S.U pitanju je nov racunar, tako da nema nista od ulaska u bios
(jer je pod sifrom), proc je AMD64, ploca je neka Gygabite sa NForce 4 Chip setom, HDD je WD 160GB SATA....

Ako hoces da udjes u BIOS, izvadi bateriju i sacekaj par minuta, ili na nekim
plocama mozes da dzamper prebacis na reset BIOS, ali predhodno moras da iskljucis napajanje, i vratis ga u prvobitno stanje!

Sto se tice vadjenja baterije, nista od toga jer racunar nazad ima stiker zbog garancije.

Znaci trebaju mi noviji programi, ja sam koristio stariji Hirens Boot CD,
mislim da je 7.

Mislim da bi na instalacionom CDu od ploce trebao da imas neke fajlove
|potrazi malo na cdu su sigurno, drajveri za sata| koje snimis na disketicu i prilikom instalacije wina na samom pocetku treba stisnuti f6 za instalaciju dadatnih uredjaja ili tako necega... uglavnom f6 i prati tok instalacije neces pogresiti.
Ja sam imao taj problem ali na intelu sa 846 ili 848 chipsetom nisam siguran ,davno je to bilo.
Ako je doslo do neke promene sto se tice podrske za SATA molim ispravite me.

SuperStarr je napisao(la):
Samo ti trebaju novije verzije (fdisk-a i partition magic-a).
Skini negde najnoviji CD...

Sada sam proveravao, i na ovom Hirens Boor Cd-u koji sam koristio ima isti Partition Magic kao i na osmici, tako da to ne resava problem.

mastercula je napisao(la):
Mislim da bi na instalacionom CDu od ploce trebao da imas neke fajlove
|potrazi malo na cdu su sigurno, drajveri za sata| koje snimis na disketicu i prilikom instalacije wina na samom pocetku treba stisnuti f6 za instalaciju dadatnih uredjaja ili tako necega... uglavnom f6 i prati tok instalacije neces pogresiti.
Ja sam imao taj problem ali na intelu sa 846 ili 848 chipsetom nisam siguran ,davno je to bilo.
Ako je doslo do neke promene sto se tice podrske za SATA molim ispravite me.

Ne, time ne bih resio problem jer moram prvo da formatiram disk i napravim aktivnu particiju, jer je disk nov i ne formatiran, pa tek onda mogu da krenem sa instaliranjem windowsa

z_m00n je napisao(la):
Ne, time ne bih resio problem jer moram prvo da formatiram disk i napravim aktivnu particiju, jer je disk nov i ne formatiran, pa tek onda mogu da krenem sa instaliranjem windowsa

Mislim da moras prvo da pristupis disku da bi mogao bilo sta da uradis, a da bi pristupio moras drajvere za SATA da das win instalaciji |putem diskete| pa onda u win instalaciji formatiras, podelis na particije i tako to redom...:type:
probaj pa javi... :wave:

Jel se vidi disk pri bootovanju (na prvom ekranu kad ispisuje kol. RAM-a, CPU...)?

mastercula je napisao(la):
Mislim da moras prvo da pristupis disku da bi mogao bilo sta da uradis, a da bi pristupio moras drajvere za SATA da das win instalaciji |putem diskete| pa onda u win instalaciji formatiras, podelis na particije i tako to redom...:type:
probaj pa javi... :wave:

Pa to je sve ok, ali kako da napravim iz win instalacije da particija bude aktivna,
ukoliko ne bude aktivna, prilikom prvog sledeceg restarta nece bootovati hard,
kapiras

amd_mad je napisao(la):
Jel se vidi disk pri bootovanju (na prvom ekranu kad ispisuje kol. RAM-a, CPU...)?

Ne vidi se, prikazuje samo ata kanala, ne i serial ata.
Ja sam bas zbog toga posumnjao da su u biosu ili su za taj ata kanal namestili NONE, a ne AUTO kako bi trebalo ili uopste nisu ukljucili SATA kontroler.

Mislim da win instalacija automatski dodeljuje activnu particiju po difoltu |C|, a takodje i boot |ona na kojoj je win instaliran|.
Ispravite me ako gresim...

Windows Setup ce automatski podesiti da Windows particija bude aktivna... mozda treba pokrenuti setup sa disketom za SATU (na pocetku setup-a nudi da se pritisne F6)...

To i ja kazem...

Ajde da ostavimo po strani instaliranje win-a i da zamislimo da samo
hocu da podelim disk na particije, sa cime to da uradim, ako ga nijedan program sa hirens boot cd-a ne prepoznaje?

Uostalom mislim da za novije ploce a pogotovo one sa nforce 4 cipsetom ne
trebaju nikakvi drajveri za SAT-U

A zashto bi to sve radio sa fdiskom i particion magicom kad lepo u instalaciji win-a imash deljenja na particije po izboru na kolko hocesh komada, kolike velichine, i format sistemske particije?? Kad to odradish posle mozesh i iz explorera da formatirash ostale particije...

DjoleNS je napisao(la):
A zashto bi to sve radio sa fdiskom i particion magicom kad lepo u instalaciji win-a imash deljenja na particije po izboru na kolko hocesh komada, kolike velichine, i format sistemske particije?? Kad to odradish posle mozesh i iz explorera da formatirash ostale particije...

Pa zato sto sam prvo tako i pokusao, formatirao sam hard disk u toku
instalacije win-a, medjutim prilikom prvog reeboota, koji ide posle kopiranja
fajlova sa cd-a, koji su potrebni za instalaciju, na hard disk, komp nije
hteo da butuje hdd-a, kao da particija na koju su kopirani fajlovi nije aktivna.

A sto se tice deljenja na particije u toku instalacije win-a to nikada nisam video,
ako stvarno postoji, priznajem da sam slep kod ociju :d

Pozovi lepo i kulturno ljude koji su postavili sifru za Bios i lepo i kulturno
ih zamoli da ti kazu koja je ista da bi je uklonio.
Pa onda lepo pogledaju sta je cackano i setovano za S-ATA diskove.
Ako je u Bios-u sve u redu, onda je najverovatnije problem
na relaciji ploca (kontroler) <=> WD.
nF4 hoce ponekad da zabrljavi sa S-ATA diskovima mada su tada na
prvom mesto kombinacija maxtor-nF4.

Inace postoji opcija pravljenja particija pri samoj instalaciji windows-a,
samo malo detaljnije procitaj sta pise pri onim plavim ekranima kada
se podize windows.
Ako se nakon zavrsenog prvog koraka instalacije i restarta hdd ne vidi uopste
mislim da gledas u pogresnom pravcu resenja problema.
Tu nesto nije lepo podeseno u bios-u ili je nesto ne-kompatibilno u hardveru........
Da li je mozda disk po S-ATA II standardu ?
Pozdrav

Tarmi Ricmi je napisao(la):
Pozovi lepo i kulturno ljude koji su postavili sifru za Bios i lepo i kulturno
ih zamoli da ti kazu koja je ista da bi je uklonio.
Pa onda lepo pogledaju sta je cackano i setovano za S-ATA diskove.
Ako je u Bios-u sve u redu, onda je najverovatnije problem
na relaciji ploca (kontroler) <=> WD.
nF4 hoce ponekad da zabrljavi sa S-ATA diskovima mada su tada na
prvom mesto kombinacija maxtor-nF4.

Inace postoji opcija pravljenja particija pri samoj instalaciji windows-a,
samo malo detaljnije procitaj sta pise pri onim plavim ekranima kada
se podize windows.
Ako se nakon zavrsenog prvog koraka instalacije i restarta hdd ne vidi uopste
mislim da gledas u pogresnom pravcu resenja problema.
Tu nesto nije lepo podeseno u bios-u ili je nesto ne-kompatibilno u hardveru........
Da li je mozda disk po S-ATA II standardu ?
Pozdrav

Ne verujem bas da ce mi dati sifru, ali pokusacu.
Prva stvar na koju sam posumnjao je neko pogresno setovanje u biosu-u,
ali reko ajde da pitam za svaki slucaj da dzabe ne zovem ljude, ispasce jos
da ne znam nista :D

Jos jedna stvar mi je pala na pamet, ali nisam to nikada radio,
naime mislio sam da probam Backdoor sifru, za award bios, u slucaju
da mi ne daju sifru i da moram 40 km da nosim kuciste da bi podesili jednu opciju u biosu.Jel probao to neko nekada i jel sljakalo?

z_m00n je napisao(la):
Ajde da ostavimo po strani instaliranje win-a i da zamislimo da samo
hocu da podelim disk na particije, sa cime to da uradim, ako ga nijedan program sa hirens boot cd-a ne prepoznaje?

Uostalom mislim da za novije ploce a pogotovo one sa nforce 4 cipsetom ne
trebaju nikakvi drajveri za SAT-U

Nemoj mnogo da mislis nego stiskaj F6 kao blesav na pocetku instalacije i daj glupom Windozi flopic sa sata drajverima. :d

Jedino ako imas multi-raid na ploci (a nemas ga) moze da se sata disk identifikuje kao ide a u tom slucaju ne bi imao problem sa instalacijom.

P.S. A sto se tice sifre i stikera (%#@$$# ode kecap u tastaturu) lepo pozovi 'gospodu', kulturno im spomeni familiju i neka ti daju sifru a stiker sebi nek zalepe odozdo pa malo ukoso.

Poslednja izmena:
hdd

Nesto mi nije jasno...
Ako pri butovanju ne vidi HDD, kako uopste krece da instalira WIN?
U takvim situacijama stize poruka sa instalacionog CD-a, da ne postoji disk na koji bi se WIN instalirao....i instalacija se prekida.
Ukoliko si siguran da nije u pitanju driver za sata HDD, onda jednostavno nesto od hardwarea nije u redu.
Pri samoj instalaciji WIN-a, on aktivira particiju na kojoj je instaliran, i ti tu nemas sta da radis dodatno.
Takodje mozes da delis disk tokom instalacije WIN-a na koliko hoces particija.

cuo sam za problem nf4>SATA, mozda je i to, ali ja mislim da ipak trebas da prosledis win. instalaciji drajvere za sata, da bi win. uopste mogao da nadje HDD.
To se sve desava na samom pocetku instalacije |cim se pojavi plavi ekran|

Poslednja izmena:
Totalno konfuzno.
Jel ta masina imala neki OS pre tvog cackanja?
Kako ti je prvi put Win install ponudio particionisanje diska, a sad ne?
Kako mozes da ocekujes instalaciju ako se ne vidi HDD pri POST-u masine, pa ni ploca ga ne vidi...???
Nije ti potreban nikakav fdisk, partition...., lepo ti ljudi kazu, deljenje obavljas iz setup-a i on automatski aktivira c: particiju, to se podrazumeva.
Zovi lepo ljude gde je kupljena masina i trazi pass za BIOS. Tako ne mozes nista da s*ebes, a ako pogresis u setovanju tu je default, ili ce ti lepo uzeti pare za novo podesavanje i gotovo.
Prvo moras da resis probleme na hardver nivou, pa onda softverske (u ovom slucaju).
Vidi li masina HDD?
Ako vidi, XP SP2 i nikakvi dodatni drajveri nisu potrebni.
Ako ne vidi, onda moras da otvoris masinu i proveris kablove, napajanje. Onda sledi BIOS, da li je tamo problem, pa tek kad se to otkloni ides na setup XP-a.
Sve ostalo je glupo, kakvi Hirens Boot CD-ovi i ostale alatke, kad se tebi ne vidi hdd. Sve sto se tice particionisanje odradjujes iz setup-a, pogledaj bolje, bas tu gde si izabrao format...quick, procitaj meni dole...c-create partition....

Evo napokon sam resio problem,
cuo sam se sa serviserom iz firme,
i bio je ljubazan i dao mi je sifru za bios
uz obavezno upozorenje, nemoj samo da ga klokujes :eyebrows:

Naime po ulasku u bios, delovalo mi je sve ok,
znaci svi sata kanali ukljuceni, sve namesteno na
auto, sve kako treba, i taman sam se spremao
da vratim racunar u servis, al ajde reko da ucitam
default vrednosti za bios.

Na prvom ekranu se prilikom sledeceg boota
pojavio hard, i tada sam znao da je sve ok.
Nikakvi drajveri nisu bili potrebni,
partition magic je odmah prepoznao hard i
u njemu sam napravi particije, i nakon toga
bez ijednog problema instalirao sistem.

Hvala na podrsci :wave:

Nazad
Vrh Dno