Šta je novo?

Problem sa pregrevanjem ... kontrola coolera ?

Nuc

Čuven
Učlanjen(a)
04.05.2002
Poena
620
Ploca ASUS A7N8X-X
Procesor Barton 2500+

Dakle cooler radi samo na 2500 obrtaja i temperatura procesora stize i do 65

Kako povecati brzinu coolera posto iz biosa ne radi Q-Fan control ... da li bi pored zice za napajanje coolera trebalo da postoji jos neka za regulisanje brzine istog ... mada nisam zagledao unutra pa i ne znam da li postoji ... pomozite masina blokira stalno ... pozdrav

Ne postoji nacin da dignes brzinu obrtaja, osim da mu dignes voltazu, rucno, sto ne preporucujem... ugradi bolji kuler, ubaci par ventilatora itd...
sem toga 65 i dalje ne bi trebalo da blokira...

Nuc je napisao(la):
Ploca ASUS A7N8X-X
Procesor Barton 2500+

Isti problem, temperatura ide i do 70! Tokom dana, posto mi je vrucina u sobi, ne smem ni da pomislim da odigram neku igru! Resenje problema je samo dodatno hladjenje i resen problem!!! :,,:

Otvori kuciste ako nisi maozda to pomogne,bar dok neuzmes neki bolji kuler.

Ja bih preporucio zamenu kulera kao najsigurnije resenje-za oko 10 evra WR4 ili jos bolje TR2-M4.U letnjem periodu nije lose ni otvoriti kuciste,pa posle vratiti ako bas oces da ti je zatvoreno.
Poz.

Nuc je napisao(la):
Ploca ASUS A7N8X-X
Procesor Barton 2500+

Dakle cooler radi samo na 2500 obrtaja i temperatura procesora stize i do 65

Kako povecati brzinu coolera posto iz biosa ne radi Q-Fan control ... da li bi pored zice za napajanje coolera trebalo da postoji jos neka za regulisanje brzine istog ... mada nisam zagledao unutra pa i ne znam da li postoji ... pomozite masina blokira stalno ... pozdrav

Prosto nemuguce da CPU ima temperaturu 65. Jedino ako ti je kuler bas krscina. Ja imam isto 2500+@2030, NF7 i temperatura mu pri punom opterecenju ovih toplih dana ne prelazi 50. Kuler je FalconRock 2280 obrtaja. Sigurno Asus dobro ne ocitava.
Kao sto rece covek, ako bas imas los kuler, uzmi neki za 10 eura i vozi.

moguce je.... :( thornton (ili kako vec) ide u idle na 62-65 jer je kuciste sa vertikalnim napajanjem i sa ocajnim protokom vazduha :((

soni je napisao(la):
Prosto nemuguce da CPU ima temperaturu 65. Jedino ako ti je kuler bas krscina. Ja imam isto 2500+@2030, NF7 i temperatura mu pri punom opterecenju ovih toplih dana ne prelazi 50. Kuler je FalconRock 2280 obrtaja. Sigurno Asus dobro ne ocitava.
Kao sto rece covek, ako bas imas los kuler, uzmi neki za 10 eura i vozi.
A NF7 dobro očitava... :d
Zavisi na kom naponu je tih tvojih 2GHz, ali na 1.65V+ po ovim vrućinama temperature bez problema šibaju oko 70c sa kulerima tipa raptor i programima za prženje CPU-a.

Kako je nemoguce 65? na mojoj staroj ga sam se ubio dok nisam spustio ispod 60c... ako covek ima box kuler, ako mu je 30c u sobi (kolko je meni vrlo cesto), ima kungfu kuciste i 300w napajanje i nema dodatni ventilator, onda je 65 cak jako dobra temperatura...

Vojkan je napisao(la):
A NF7 dobro očitava... :d
Zavisi na kom naponu je tih tvojih 2GHz, ali na 1.65V+ po ovim vrućinama temperature bez problema šibaju oko 70c sa kulerima tipa raptor i programima za prženje CPU-a.

Na default naponu. Naravno nekazem da NF7 dobro ocitava ali sigurno ne laze 15-20 stepeni. Procesor je radio i kod prijatelja na GA i temperature se poklapaju. Mozda ce temperatura biti i veca od ti 70 ako ga usput budes i grejao plamenom :d . Nisam mislio da temperatura ne moze biti 65 ako koristis neki program za przenje CPU-a-mislio sam na svakodnevni rad. Meni je trenutna T 45 stepeni. Najvise bude 52 kada kompresujem neki video. A Reptor skida temeraturu CPU u odnosu na moj 20 stepeni?

Koje je kućište i jel otvoreno ili zatvoreno?

E pa hvala svima ... jos samo jedno pitanje ... objasnite mi zasto se kod nekih drugih ljudi kuleri vrte na 4000 obrtaja a kod mene samo na 2500 obrtaja ... i evo sad cu da vam kazem koji je kuler samo da otvorim kuciste ... i opet mogli biste da napisete vase predloge za kuler ako je potrebno da se menja ... evo jos i da vam napomenem da to nije BOX procesor ... ako mislite i da bi i to pomoglo napisite kako da podesim napone i mnozioce u biosu za procesor i memoriju ... pozdrav ... hvala puno

Ja sam pre nekoliko dana uzeo Cooler Master Aero 7 Lite (80 mm, 1200 - 3900 rpm) za Palomina 1700+. Dotle je tu bio neki Spire sa kojim je u idle temperatura ovih dana isla i do 60 stepeni... sada je stvar malo bolja, pa je temperatura u idle oko 48. Sada masina malo bolje radi, pre je kocila i trokirala nakon sat - dva rada u Photoshopu...

Vojkan je napisao(la):
Koje je kućište i jel otvoreno ili zatvoreno?

Zatvoreno 2 ventilatora. Naravno reci ces dodatno hladjenje ali mislim da oni spustaju temperaturu za 2-3 stepena. Koliko sam gledao za 2500+ Barton temperatura bi trebala da bude oko 50 ne vise uz normalan kuler. Pozdrav

soni je napisao(la):
Zatvoreno 2 ventilatora. Naravno reci ces dodatno hladjenje ali mislim da oni spustaju temperaturu za 2-3 stepena. Koliko sam gledao za 2500+ Barton temperatura bi trebala da bude oko 50 ne vise uz normalan kuler. Pozdrav
Nema šanse da je tako niska temperatura. Pipni kuler pa se uveri i sam. Kod mene je titan (slično telo kao tvoje samo bez bakra) i ventilator na ~2700 i posle CPUburna ide preko 70c, zatvoreno kućište i jedan ventilator. Kad pipnem kuler on je baš topao, reklo bi se da ima otprilike toliko, a temperature su se poklapale na ovoj ploči (epox 8RDA3I) i prošloj (NF7-S, bios-i 1.8 i 2.2).

Pozdrav

Pokusaj da ocistis cooler i hladnjak od prasine!!! Moguce je da su se naslage prasine natalozile na cooler i opterecuju ga , te smanjuju brzinu istog!

Pa evo lepo pise u specifikaciji da je prosek 2300 RPM +/-10%...sto znaci da ti kuler radi kako treba.

Vojkan je napisao(la):
Nema šanse da je tako niska temperatura. Pipni kuler pa se uveri i sam. Kod mene je titan (slično telo kao tvoje samo bez bakra) i ventilator na ~2700 i posle CPUburna ide preko 70c, zatvoreno kućište i jedan ventilator. Kad pipnem kuler on je baš topao, reklo bi se da ima otprilike toliko, a temperature su se poklapale na ovoj ploči (epox 8RDA3I) i prošloj (NF7-S, bios-i 1.8 i 2.2).

Pozdrav

Mozda NF7 i GA lazu ali sam kazes kada ga dodirnes mislis da je temperatura otprilike toliko. Kolika ti je T u normalnom radu?I mislim da T od 50 nije niska nego normalna. A da uzmem i to da lazu ploce znaci maksimum u svakom slucaju manje od 60 pod punim opterecenje. Sta da ti kazem los ti kuler :mad:.
Pogledaj i ovo http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=46286
Pozdrav

Poslednja izmena:
Imam Intela 1.8/256 koji se bez vidnog razloga greje na 65 stepeni, ali ne samo procesor vec i ploca i kompletno kuciste! Sve sam pokusao, ugradio dodatni ventilator, otvorio kuciste, ocistio od prasine i ne vredi! SANDRA pokazuje 38 stepeni Harware monitor 63, a zdrav razum govori da je prosto nemoguce da se sasija kucista onoliko ugreje. Spoljasnja temperatura ne prelazi 25 stepeni. Mora da je problem na drugom mestu, najverovatnije napajanje, ima li neko nekakvu sugestiju?

Ima varijanta i da soni zivi u podrumu gde je jako hladno |> ko jedan moj komsija npr... evo njemu smo neki dan dodali dodatni ventilator, ali ja kod njega jos nikad nisam video temperaturu preko 45c...
ili nam mozda soni prica o svojim zimskim temperaturama... meni je razlika 6-7c izmedju zimskih i letnjih, oko 4 ako napanjim klimu, stim da se onda ukocim...
ili mu je mozda jednostavno pomerena diodica za merenje u socketu koji mm nize pa meri ko zna sta |>>>
I vec davno smo rekli da ne treba porediti toliko medjusobne temperature (jer je dosta tesko postici ista merna okruzenja) i da u principu dok radi kako treba nema veze tacno
kolika je... bolje da pomognemo ovom coveku kome se masina ubija, nego sto se ovde raspravljate o glupostima...

danijel00 je napisao(la):
Ima varijanta i da soni zivi u podrumu gde je jako hladno |> ko jedan moj komsija npr... evo njemu smo neki dan dodali dodatni ventilator, ali ja kod njega jos nikad nisam video temperaturu preko 45c...
ili nam mozda soni prica o svojim zimskim temperaturama... meni je razlika 6-7c izmedju zimskih i letnjih, oko 4 ako napanjim klimu, stim da se onda ukocim...
ili mu je mozda jednostavno pomerena diodica za merenje u socketu koji mm nize pa meri ko zna sta |>>>
I vec davno smo rekli da ne treba porediti toliko medjusobne temperature (jer je dosta tesko postici ista merna okruzenja) i da u principu dok radi kako treba nema veze tacno
kolika je... bolje da pomognemo ovom coveku kome se masina ubija, nego sto se ovde raspravljate o glupostima...

Da, zaboravio sam da kazem da kuciste drzim u frizderu, a diodicu za merenje sam izvukao i postavio u zamrzivac :wave:.
Ne znam sta si ovim hteo da kazes-"da je temp kod mene niska-nemoguce da je tolika"(?), a drugo "da pomognemo coveku da spusti temperaturu jer je visoka pa mu zbog toga komp blokira(65)"(?)
Stvarno te ne razumem, sada jeli 65 visoka ili niska?
A dobro si rekao ako radi.....cool. Sada cu da pustim CPUBurn pa cu javiti kolika je.
Pozdrav

Evo nije me mrzelo pokrenuo sam CPUBurn 20minuta(mislim da je to dovoljno) i ocitao temperatue: CPU 51,5, a ploca 36(BIOS je ocitao isto kao i AbitEQ). Usput sam gledao i TV(PCTV). Mozda laze ali mislim ne bas 20 stepeni.
Pozdrav

Hteo sam da kazem da tvoja temperatura nije uopste bitna za problem koji je decko izneo i da mu uopste nisi pomogao... niti imate iste ploce, niti isto hladjenje, niti isti klok procesora... a on tvrdi da njemu cpu blokira na 65... i da je i kod tebe 65 i da radi kako treba opet ni to nije bitno, jer postoji ta razlika u merenju... dakle tema posta je bila kako da on smanji temperature, a ne da li postoji greska u merenju... ja licno mislim da postoji jer ne bi smeo da blokira komp na 65, tj da verovatno ima i vise... poenta je samo da postoje i gore temperature i da nisu nemoguce...

danijel00 je napisao(la):
Hteo sam da kazem da tvoja temperatura nije uopste bitna za problem koji je decko izneo i da mu uopste nisi pomogao... niti imate iste ploce, niti isto hladjenje, niti isti klok procesora... a on tvrdi da njemu cpu blokira na 65... i da je i kod tebe 65 i da radi kako treba opet ni to nije bitno, jer postoji ta razlika u merenju... dakle tema posta je bila kako da on smanji temperature, a ne da li postoji greska u merenju... ja licno mislim da postoji jer ne bi smeo da blokira komp na 65, tj da verovatno ima i vise... poenta je samo da postoje i gore temperature i da nisu nemoguce...

Naravno u pravu si, prozvali me pa sam morao da odgovorim.
Pozdrav

[email protected] FSB 236Mhz, Raptor@2000o/min, tri dodatne osmice i Chieftec DX kuciste. Temperatura procesora u idle je oko 40C a u full loadu ne prelazi 52C. Pozdrav

Nuc je napisao(la):
e cooler je Spire WR IV
http://www.spirecoolers.com/fcc.asp?ProdID=105

evo sad cu da probam sa otvorenim kucistem ...

Pa dobro,ako si vec proverio koji imas kuler i video da ti on ocito nije dovoljan da drzi procesor na nekoj pristojnoj temperaturi(i da ti usput komp normalno radi) jedino resenje koje se po meni namece je promena kulera.Dakle kao sto sam rekao u proslom postu,uzmi TR2-M4 koji i ja imam,radi na 4500rpm i stvarno dobro hladi a pritom je i samo 12evra.Ja sada necu spominjati moje temp,jer i nisu bitne,ali sam siguran da ces promenom kulera sa tvog na TR2-M4 postici dosta nize temperature,a usput bi i trebao da ubacis neku osmicu u kuciste jer su temp. ovih dana stvarno jako visoke i par dodatnih kulera nikako nije naodmet imati,cisto radi jos boljeg hladjenja i vece stabilnosti.Poz.

Do koliko može da se odvrće taj trtmrt2 :) da bude bučan kao klasična osmica na ~2800rpm?
Kakav mu je zvuk, klasičan huk ili nešto iritirajuće?

Trtmrt,ovo mi se svidja :D :D Pa gledaj,moze od 2100-4500rpm.Meni licno zvuk nije uopste iritirajuci,a samo jednom sam ga probao na 2100 i stvarno se ne cuje,(ista prica i na 2800rpm)a uvek ga drzim na najvecem broju obrtaja zbog visokog kloka procesora, i ni tada mi zvuk uopste nesmeta.Za te pare bolji kuler nepostoji.

Poslednja izmena:
OK a ajde ga uporedi sa nekim klasičnim ventilatorom, na koliko počinje da se čuje kao osmica na recimo 2800 ili 3000rpm?

Nazad
Vrh Dno