Šta je novo?

Problem sa prebacivanjem slika sa laptopa na eksterne USB medije

banisha

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2003
Poena
630
Jako cudan problem na Acer Aspire 722 netbook-u.

Kada prebacujem slike sa laptopa na eksterni hard disk ili USB fles, kada ih otvorim one su kao skremblovane. Tj. na trenutak bljesne slika kao da je normalna, a onda se u delu sekunde skrembluje, kao da je korumpirana. Pri tome se slika na kompu i ona na flesu ne razlikuju uopste po velicini (iste u bajt).

Prvo sam sumnjao da je razlika u fajl sistemu pravi problem jer je komp bio NTFS, a fles FAT. Ali sam demantovan kada sam prebacivao fajlove na eksterni hard disk koji je isto NTFS, a problem se i dalje javljao.

Zatim sam probao da reinstaliram sve USB kontrolere iz Device Manger-a i opet isti problem.

Citao sam na jednom forumu da mozda problem pravi neki uredjaj zaboden u drugi USB port (u mom slucaju bezicni USB mis), ali opet ista stvar.

Viruse nemam.

Svaka pomoc vise nego dobrodosla.

Da li se desava samo sa slikama ili i sa ostalim medijima (muzika,tekst,video). Probaj da arhiviras slike na racunaru, prebacis ih na fles i onda probas da ih otvoris ili eventualno extract-ujes iz arhive.

Probam veceras i javljam rezultate, hvala! :)

RARovao 20-ak slika, prebacio na fles, vratio nazad na komp i probao da otpakujem. Samo par slika je uspesno otpakovao, a za ostatak je prijavio da su korumpirane.

Instalirao sam i neki da MD5 checksum checker da uporedim i checksumi se razlikuju iako su velicine identicne. Dakle fajl se pri transferu na neki nacin menja, samo jos da provalim ko ga menja i da li je problem softverske ili hardverske prirode.

edit: Proverio sam i da mi slucajno neki drajv nije enkriptovan i nije.

Poslednja izmena:
Proveri memoriju nekim programom.Moze biti da je problem u ram-u

Da ima problem sa poluispravnim ramom to bi se manifestovalo i na druge načine.
banisha, ne piše nigde da li si isprobao taj fleš u drugom računaru?
A najbolje ti je da butuješ neki live linux sa optike i obaviš kopiranje slika i fajlova sa i na flešku.
Pa ako je tu sve u redu imaš softverski problem (windows, virusi, nešto treće).

Nije problem samo sa jednim fles-om. Probao sam sa dva flesa i eksternim hard-om i na svakome se manifestuje problem.

Sinoc sam iz ocaja ponovo reinstalirao sve USB kontrolere i kao da se resilo, ali mozda je samo trenutno i opet krene da zeza. Probacu danas opet pa javljam.

Palo mi je na pamet i to sa Live Linuxom, ili neki Hirens boot Live Xp, ali nisam jos stigao da probam.

Hvala na savetima! ;)

Meni je asus ux32vd pravio sličan problem. Proveri da li imaš nove drivere za chipset i možda novi bio s.

Nije problem samo sa jednim fles-om. Probao sam sa dva flesa i eksternim hard-om i na svakome se manifestuje problem.
To je već druga stvar, trebao si naglasiti da tako stoje stvari.
Verovatno će proći uredno kopiranje iz linuxa.
U tom slučaju prvo drajveri za chipset kako je spomenuo yooyo (isprobaj i novije/starije verzije ako ih možeš pronaći).
Pa onda ostalo i reinstal windowsa za kraj.
Ako ne radi ni iz linuxa kopiranje kako treba, jedino što ti možeš pokušati je noviji bios i eventualno čišćenje kontakata u usb portovima.

To je već druga stvar, trebao si naglasiti da tako stoje stvari.
Verovatno će proći uredno kopiranje iz linuxa.
U tom slučaju prvo drajveri za chipset kako je spomenuo yooyo (isprobaj i novije/starije verzije ako ih možeš pronaći).
Pa onda ostalo i reinstal windowsa za kraj.
Ako ne radi ni iz linuxa kopiranje kako treba, jedino što ti možeš pokušati je noviji bios i eventualno čišćenje kontakata u usb portovima.

Jesam pomenuo u prvom postu, mozda ne tako eksplicitno.
Sto se drajvera za chipset tice, njih nema na zvanicnom sajtu za support, tako da se instaliraju oni koje Win7 automatski povuce.
Za bios nisam gledao da li ima noviji, provericu.
Za sad kao i dalje radi. :)

Nazad
Vrh Dno